Inspectoratul de Poliție Județean Neamț a marcat joi, 25 noiembrie, Ziua pentru combaterea violenței împotriva femeilor. Conform polițiștilor, la nivelul IPJ Neamț, în primele nouă luni al anului au fost sesizate 1.204 infracțiuni prevăzute de Legea 217/2003 pentru prevenirea și combaterea violenței în familie.
„Violența continuă să fie o pandemie globală, însă violența împotriva femeii este o formă aparte, cu un impact puternic atât în plan fizic, cât și emoțional, cu grave consecințe asupra dezvoltării și evoluției victimelor acestui gen de fapte. În fiecare an, pe 25 noiembrie, la nivel mondial, este marcată Ziua pentru combaterea violenței împotriva femeilor. În acest an, polițiștii din cadrul IPJ Neamț au ales să tragă un semnal de alarmă, sub forma unui manifest tăcut. Am ales tăcerea deoarece aceasta este calea aleasă de cele mai multe ori, de victimele violenței, pentru a se proteja. Teama de agresor, teama de felul în care va fi percepută de familie, prieteni sau colegi, teama de a-și înfrunta propriile temeri este cea care ascunde multe episoade violente în spatele unei măști. De cele mai multe ori o palmă nu este doar o palmă. Indiferent de meserie sau statut social violența lasă răni și de cele mai multe ori produce efecte. Renunțarea la masca tăcerii este primul pas spre vindecarea acestor răni și luarea unor măsuri care să ofere o protecție reală. Nu ești singură! Sună la 112! Acesta este mesajul transmis de polițiști femeilor, victime ale violenței”, au precizat cui acest prilej reprezentanții IPJ Neamț.
Polițiștii care intervin la un apel ce sesizează fapte de violență domestică pot emite un ordin de protecție provizoriu. Scopul acestuia a fost să ofere o soluție imediată victimelor violenței domestice și să prevină escaladarea conflictului între agresor și victimă.
Violența domestică nu se referă doar la violența dintre soți sau foști soți, ci și la violența între actuali sau foști parteneri, indiferent dacă agresorul locuiește sau a locuit împreună cu victima.
Ordinul de protecție provizoriu poate fi emis direct de polițist, având un caracter executoriu, fără termen și fără somație și o valabilitate de cinci zile. În această perioadă, victima poate solicita instanței de judecată emiterea unui ordin de protecție care poate avea o durată de până la șase luni.
„În baza acestui instrument, polițistul poate dispune evacuarea agresorului din locuință, chiar dacă acesta este titularul contractului de proprietate, dar și o serie de alte măsuri, precum: reintegrarea victimei şi, după caz, a copiilor în locuinţa comună, după evacuarea agresorului; obligarea agresorului la păstrarea unei distanţe minime determinate faţă de victimă, faţă de membrii familiei acesteia ori faţă de reşedinţa, locul de muncă sau unitatea de învăţământ a persoanei protejate; obligarea agresorului de a preda poliţiei armele deţinute. Afecțiunea nu ar trebui să provoace durere! Conștientizați riscurile și nu percepeți violența ca pe o normalitate!”, au mai transmis reprezentanții IPJ Neamț.
Comentarii