Prima paginăSocial

Persoanele asistate social sunt hrănite cu delicatese

Dimensiune text

Dublarea normei de hrană asigură mâncare mai multă şi mai bună. Cei care gestionează centrele sociale nu au voie să facă economie. 

Bătrânii de la Casa Bunicilor au parte de festin aproape în fiecare zi, bucătăresele gătind meniuri generoase cantitativ şi cu ingrediente de calitate. Acest lucru se datorează unei hotărâri de Guvern din luna octombrie 2014, prin care s-a dublat nivelul minim al alocaţiei zilnice de hrană pentru consumurile colective din instituţiile şi unităţile publice de asistenţă socială destinate persoanelor adulte, persoanelor adulte cu dizabilităţi şi persoanelor vârstnice.

hrana 02Hotărârea de Guvern nr. 903/2014 prevede că, începând cu 1 ianuarie 2015, nivelul minim al alocaţiei zilnice de hrană a crescut de la 8,3 lei la 16,6 lei. Pentru persoanele care gestionează centre de asistenţă socială, noua regulă înseamnă bani cheltuiţi ineficient. „Suma din hotărârea de Guvern este nivelul minim, adică nu putem cheltui mai puţin de atât. Norma de hrană înmulţită cu numărul de zile dintr-o lună duce la o sumă de aproximativ 500 de lei, bani care trebuie consumaţi, obligatoriu, doar pentru mâncare. Dacă aplicăm norma de hrană unei familii cu patru persoane, ar însemna că acea familie ar trebui să cheltuie 2.000 de lei pe lună pentru mâncare. Și nu cred că cineva poate să dea atât de mulţi bani doar pentru hrană”, a afirmat Tatiana Dănilă, contabilul-şef al Asociaţiei „Roman 2000”, asociaţie care aparţine municipalităţii şi care gestionează Casa Bunicilor, Casa Pâinii şi Casa Copiilor.

Reprezentantul Asociaţiei a explicat că multe dintre ingrediente au fost schimbate, pentru că sunt mai scumpe şi doar aşa se pot încadra în norma de hrană. „Am înlocuit brânza telemea cu caşcavalul, feliile de kaiser cu muşchi şi exemplele pot continua. Alocaţia este mare pentru noi, deoarece cumpărăm produse en-gros, la noi se găteşte, nu facem comandă la un restaurant. Practic, achiziţionăm materie primă, doar unele produse de la micul-dejun fac excepţie. Am mărit porţiile şi ne gândim să cumpărăm şi alte produse mai scumpe, dar ar putea veni Curtea de Conturi să ne întrebe de ce nu am luat, spre exemplu, un peşte mai ieftin. Dacă nu cheltuim norma de hrană, vine în control Inspecţia Socială şi tot nu e bine. Această normă de hrană este o risipă”, consideră Tatiana Dănilă.

Un alt motiv pentru care atingerea nivelului normei de hrană este dificil de realizat îl reprezintă recomandările medicilor. Mulţi bătrâni trebuie să respecte un regim în care să evite cărnurile şi alte mâncăruri grase.

Dublarea normei de hrană este valabilă şi în cazul cantinei sociale. Pentru fiecare din cele 127 de persoane care mănâncă, zilnic, la Casa Pâinii, se cheltuie 12 lei. Cu aceşti bani se asigură, la prânz, două feluri de mâncare şi desert, iar seara un singur fel de mâncare.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 3
 • VILE 6 ani

  Doamna Danila nu va mai lasati influientata de cei din primarie!
  Daca Guvernul, a suplimentat norma de hrana ,nu aveti decat sa respectati acest lucru.
  Destul au suferit trecand prin toate evenimentele anterioare!

  • Danila T. 6 ani

   Buna ziua!
   Domnul Vile, este o declaratie personala, bazata pe date concrete,reale, „neinfluentata de cei din primarie”.
   N-a afirmat nimeni ca aceasta alocatie de hrana nu va fi respectata si, mai mult, nu neg faptul ca unii beneficiari au avut de suferit in trecut.
   Dar trebuie sa tinem cont ca, in exces, mancarea dauneaza! Trebuie sa mai avem in vedere si afectiunile specifice varstei a IIIa, (hipertensiunea, afectiunile cardiace, etc), precum si recomandarile medicilor.
   Din punctul meu de vedere, ar fi fost mult mai bine, pentru bunici, ca acesti bani sa fie alocati pentru tratamente in statiuni, decat pentru majorarea normei de hrana!
   Sunt bunicii nostri si trebuie sa avem grija de ei, dar nu asa cum a gandit Guvernul.

  • Voicu 6 ani

   Pt. VILE
   Mi se pare un „hei-rup”- ism din partea Guvernului, fara nicio noima. Sa nu uitam ca HG 903/2014 a fost emisa in luna octombrie, inainte de alegeri. Sunt de acord cu o suplimentare a alocatiei de hrana (care nu mai fusese reglementata din 2008), dar cu o analiza a necesitatii acesteia si a posibilitatii de a fi acoperita cu fonduri. Decat sa aruncam cu banii (nostri, de altfel) aiurea, mai bine gandim cum si in ce directie ii cheltuim mai bine (vezi raspunsul d-nei Danila), cu tot respectul si grija acordate persoanelor in varsta.