Persoane și societăți din holdingul  TCE 3 Brazi, trimise în judecată pentru un prejudiciu de 2,7 milioane de euro

HomeActualitate

Persoane și societăți din holdingul TCE 3 Brazi, trimise în judecată pentru un prejudiciu de 2,7 milioane de euro

 

dnaDirecţia Naţională Anticorupţie (DNA) a anunţat luni, 13 iunie, trimiterea în judecată a mai multor persoane şi societăţi din cadrul holdingului TCE 3 Brazi, precum şi a unor angajaţi ai Oficiul Judeţean pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale Neamţ. DNA reclamă prejudicierea statului la obţinerea de fonduri europene, cu un prejudiciu în sumă de 12.054.684,88 lei, echivalentul a 2.786.295,82 euro.

Procurorii din cadrul DNA – Serviciul Teritorial Bacău au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor Radu Bălău, director executiv în cadrul SC TCE 3 Brazi SRL, la data faptelor (cu privire la săvârşirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, folosire sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată, şi două infracţiuni de dare de mită), Ciprian Astanei, la data faptelor director adjunct al Oficiului Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (OJPDRP) Neamţ, Vasile Mihăilă, Costel Tărîţă, Maria Grigoraş, angajaţi în cadrul holdingului TCE 3 Brazi, Simona-Adriana Dobrovăţ, expert în cadrul (OJPDRP) Neamţ, Liviu – Marius Mititelu (cu privire la săvârşirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, folosire sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată), Ana Belciug, angajată în cadrul holdingului TCE 3 Brazi (cu privire la săvârşirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, folosire sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată, două infracţiuni de complicitate la dare de mită), Anna-Maria Lukacs, Andreea-Valentina Butunoi, experte în cadrul (OJPDRP) Neamţ, cu privire la săvârşirea infracţiunilor de folosire sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată, luare de mită, fals intelectual în formă continuată, constituirea unui grup infracţional organizat), SC TCE 3 BRAZI SRL, cu privire la săvârşirea infracţiunii de folosire sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată şi calificată.

S-a mai dispus trimiterea în judecată a 20 de societăţi comerciale (firme din holdingul TCE 3 BRAZI) ca persoane juridice, respectiv:  SC AGROBIN PREST SRL, SC AGROTEL PREST SRL, SC TARAGRO PREST SRL, SC VANMAR PREST SRL, SC AGROVAS PREST SRL, SC ONAGRO PREST SRL, SC IANAGRO CONSULTING PREST SRL, SC AGROELI CONSULTING PREST SRL, SC AGROBA PREST SRL, SC AGROCIV PREST SRL, SC ELBA AGROCONSULTING SRL, SC GRIMAGRO PREST SRL, SC COSTAGRO PREST SRL, SC LIA AGROCIP SRL, SC AGRONAR PREST SRL, SC AGRONILIA PREST SRL, SC AGRODIN PREST SRL, SC TERRASIV PREST SRL, SC AGROANNA PREST SRL şi SC AGROGENA PREST SRL cu privire la săvârşirea infracţiunii de folosire sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene.

DNA: „Prejudiciul total este de 12.054.684,88 lei”

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt. „În perioada 2010 – 2012, inculpaţii Astanei Ciprian, director adjunct al Oficiului judeţean de Plăţi pentru dezvoltare Rurală şi Pescuit (O.J.P.D.R.P.) Neamţ (în prezent Oficiul Judeţean pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale Neamţ), Bălău Radu, director executiv în cadrul SC TCE 3 BRAZI SRL şi o altă persoană care controla holdingul TCE 3 BRAZI, au constituit un grup infracţional organizat, în vederea fraudării fondurilor europene.

La acest grup au aderat ulterior şi inculpaţii Mihăilă Vasile, Grigoraş Maria, Tărâţă Costel, Belciug Ana (toţi angajaţi în cadrul firmelor din holding), Lukacs Anna-Maria, Butunoi Andreea – Valentina (ambele experte în cadrul O.J.P.D.R.P. Neamţ) şi Mititelu Liviu – Marius, în vederea fraudării fondurilor europene.

Scopul urmărit şi atins de grupare a fost obţinerea de către SC TCE 3 BRAZI SRL de fonduri europene nerambursabile prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (P.N.D.R.) în sumă de 12.054.684,88 lei, echivalentul a 2.786.295,82 euro (pentru achiziţionarea de utilaje agricole), prin crearea de condiţii artificiale, cu depăşirea plafonului maxim legal de 200.000 euro pentru fiecare beneficiar.

În concret, sub coordonarea inculpatului Bălău Radu au fost înfiinţate, prin intermediul unor persoane interpuse (toţi angajaţi ai societăţilor afiliate holdingului sau rude ale acestora), 20 societăţi comerciale, prin intermediul cărora inculpaţii au divizat în mod artificial proiectul de afaceri prin care urmăreau în fapt achiziţionarea unor utilaje agricole în interesul exclusiv al SC TCE 3 BRAZI SRL, formulând câte o cerere de finanţare în numele fiecărei firme nou înfiinţate.

Scopul acestui mecanism a fost acela de a se situa sub plafonul impus de 200.000 euro/proiect prin P.N.D.R şi pentru îndeplinirea şi a celorlalte condiţii de finanţare: punctajul, îndeplinirea condiţiei de a nu mai fi primit fonduri comunitare pentru activităţi similare în ultimii 3 ani.

În aceste condiţii, au fost depuse 20 de proiecte prin care s-au solicitat fonduri europene (în sesiunea iunie – iulie 2010, aferentă măsurii 312), ulterior contractate (în anul 2011) şi implementate (până în anul 2012).

Punerea în practică a acestui mecanism infracţional elaborat a fost posibilă cu sprijinul conducerii Oficiului pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale Neamţ (fost Oficiul judeţean pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit). Astfel, directorul adjunct Astanei Ciprian împreună cu Dobrovăţ Simona-Adriana, Lukacs Anna-Maria şi Butunoi Andreea–Valentina – funcţionari implicaţi în verificarea cererilor de finanţare/plată – nu au evidenţiat condiţiile artificiale create pentru proiectele depuse de beneficiari şi nu au sesizat neregulile de care au luat cunoştinţă în mod direct, atât la depunerea cererilor de finanţare, dar mai ales pe parcursul verificării cererilor de plată.

În acest context, în perioada 20 iulie 2011 – 23 mai 2012, Bălău Radu, prin intermediul inculpatei Belciug Ana, a dat inculpatelor Lukacs Anna-Maria şi Butunoi Andreea – Valentina, experţi verificatori în cadrul Serviciului Verificare Cereri de Plată din cadrul OJPDPP Neamţ câte 40.000 lei, în patru tranşe, pentru ca acestea să-şi îndeplinească necorespunzător atribuţiile de serviciu.

În cauză, prejudiciul total este de 12.054.684,88 lei, echivalentul a 2.786.295,82 euro suma reprezentând totalul plăţilor acordate prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurala celor 20 de societăţi comerciale”, precizează un comunicat al DNA.

Sechestru asigurator asupra unor bunuri

Procurorii au instituit măsura sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri mobile şi imobile ce aparţin inculpaţilor Ciprian Astanei, Radu Bălău, Maria Grigoraş, Vasile Mihăilă, Andreea – Valentina Butunoi şi Anna-Maria Lukacs.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Neamţ cu propunerea de a se menţine măsurile preventive şi asigurătorii luate dispuse în cauză. DNA precizează că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

 

Comentarii

WORDPRESS: 3
  • Trebuie intreprinse eforturi cat mai sustinute in vederea prejudicierii cat mai sustinute a acestei monstruozitati numite ” uniunea neunitilor ” ( ue / eu / uniunea europeana ) . In fapt , aceasta uniune se alimenteaza sustinut din Romania de mai bine de un deceniu. Grupul TCE a facut bine ca a reusit recuperarea banilor ! TCA nu a facut decat bine. Guvernul , firmele private si cetatenii Romaniei ar trebui sa participle cat mai sustinut la sabotarea actiunilor uniunii europene de infruptare din bogatiile acestei minunate tari. Nu exista practice nimic nerambursabil pe acest pamant !!! Exista doar urmatoarele variante : 1. vei rambursa mai tarziu fara sa-ti dai seama. 2. ai fost supt deja de zece ori mai mult si acum ti se da cu taraita. 3. practic iti dam tot banii tai imprumut iar dobanda ne-o dai noua , prima rata fiind exact avansul pe care tot tu trebuie sa-l ai. UE este o monstruozitate !

    • Daca U.E reprezinta o ‘monstruozitate’, ce putem face? Merem si pupam in fund rusii pentru 2 ruble? (Americanii deja au fundul inrosit de la dragostea nostra)

  • A fost pupat in c.., Tarita si de actualul primar Ivancea , poate o parte din bani se regasesc pe la el prin bzunarele sparte, vai noua , vai voua, mai bine zis vai de noi.