Localnicii nu sunt de acord ca autoritățile să planteze perdele de puieți pe terenurile lor. Ei spun că suprafețele de teren pe care le dețin în zonele respective sunt prea mici pentru a se mai lua din ele.
Proiectul perdelelor forestire, care să protejeze drumurile în perioada de iarnă, când viscolul face drumurile impracticabile, va fi implementat în județ de Consiliul Județean (CJ) Neamț. Campania de plantări a puieților de salcâmi va începe în comuna Văleni. „Vom demara, aici, un proiect pilot, din cauză că în această comună au fost cele mai mari probleme cu zăpada. Am stabilit că, imediat ce se face drumul bun și timpul ne permite, să ieșim în câmp. De la Constanța vom primi o primă tranșă de 250.000 de puieți ca să-i plantăm în județul Neamț”, a afirmat Culiță Tărâță, președintele CJ Neamț. Acesta a mai spus că unii primari sunt reticenți, mai ales că unii puieți vor fi plantați pe proprietăți private, dar că trebuie înțeles că nu le ia nimeni terenul oamenilor și că aceste plantări vor schimba microclimatul și vor aduce beneficii suprafețelor agricole.
Propunerea Consiliului Județean Neamț se lovește de opoziția localnicilor din comuna Văleni, care nu sunt de acord ca pe terenurile lor să fie plantați puieții salvatori.
„Miercuri, m-am întâlnit cu localnicii care au terenuri între Văleni și David și între Văleni și Moreni, zonele predispuse la înzăpezire. Am discutat cu ei despre necesitatea înființării acestor perdele forestiere în zonele care, la cel mai mic viscol, se înfundă. Nu au fost de acord, motivațiile lor fiind că suprafețele de teren pe care le dețin în zonele respective sunt prea mici pentru a se mai lua din ele. În plus, aceste terenuri sunt luate în arendă și nici asociațiile care le lucrează pământul nu sunt încântate să piardă teren”, a precizat Ionel Stoleru, primarul comunei Văleni.
Refuzul oamenilor de a ceda din terenuri pentru crearea perdelelor forestiere l-a determinat pe primarul Stoleru să trimită o adresă CJ Neamț, prin care a informat oficialitățile județene că proiectul perdelelor forestiere nu a primit undă verde la Văleni. Pentru a preîntâmpina blocarea drumului județean DJ 157 A Dulcești – Talpa în timpul iernii, primarul Stoleru caută o soluție temporară: „O să facem niște panouri din lemn, care vor înlocui parazăpezile”. Riscul ca acestea să ajungă pe foc înainte ca primul viscol să vină la Văleni este foarte mare, întrucât în comuna Văleni sunt multe familii nevoiașe, în special de etnici rromi”.
Comentarii
atunci lasati acolo cand mai ninge …sa se descurce singuri~!!!
PAI CUM SA PLANTEZI COPACI IN TEREN ARABIL FRATE?
Niste distrusi.
La iarna ia sa-i vezi cum se plang ca nu le deszapezeste statul drumul.
Construiti parazapezi pe structura metalică,teava rectangulara,nu de lemn!!!Si infingeti-le bine in beton!Si primarul sa pună paznic la ele,iar,dacă dispar sau se distrug,tot acest primar sa facă altele din banii personali!!!
Mare scofala localnicii din David,ca nu vedeau drumul spre crasma din cauza viscolului.dupa ce ca sunt buni numai de reclamatii ,nici nu sunt de acord sa se faca ceva .Acei copaci sa fie plantati pana la marginea terenului lor,pe marginea santuluii.care este domeniu public!Si cine sunt acei oameni care nu sunt de acord cu un proiect facut in binele lor?Nu se poate negocia nimic?!
Nu cetatenii sunt de vina, ci incapacitatea conducerii primariei de ai lamuri si de a gasi solutii pe plan local, asa mai apar la tv. fac campanie, atat gandesc, atat fac.