Percheziții ale Parchetului European în județele Neamț și Bacău, într-un dosar de fraudă de 1,6 milioane de euro

HomeNeamt

Percheziții ale Parchetului European în județele Neamț și Bacău, într-un dosar de fraudă de 1,6 milioane de euro

Joi, 3 august, Parchetul European (EPPO), prin birourile regionale din Cluj-Napoca și Iași, a efectuat percheziții în 17 locații, inclusiv instituții publice din județele Neamț și Bacău, în cadrul unei anchete privind o fraudă de 1,6 milioane de euro care implică UE și fonduri naționale destinate promovării ocupării forței de muncă, informează EPPO. Perchezițiile au fost efectuate la domiciliul unor funcționari publici și în șase instituții publice – dintre care patru situate în județul Bacău și două în județul Neamț. 11 persoane au fost aduse la biroul EPPO din Iași pentru audieri.

Conform anchetatorilor, funcționari publici au susținut grupul de criminalitate organizată anchetat, prin acceptarea depunerii de documente false, emiterea de documente falsificate și coordonarea pregătirii oficiale a depunerilor, pentru a justifica plăți din fonduri UE. Alte percheziții au fost deja efectuate în acest caz la începutul acestui an, pe 15 februarie.

„Potrivit anchetei, gruparea criminală organizată ar fi înființat șapte companii fictive, pentru a obține în mod fraudulos subvenții europene și naționale, menite să ajute șomerii să-și îmbunătățească competențele și perspectivele de angajare. Se presupune că suspecții au angajat 197 de persoane sub pretexte false, fraudând astfel bugetele UE și naționale cu un total de 1,67 milioane de euro (85% aparțin bugetului Uniunii Europene și 15% bugetului național al României). Toate persoanele vizate sunt prezumate a fi nevinovate până la probarea vinovăției în instanțele judecătorești române competente”, arată comunicatul EPPO.

La perchezițiile domiciliare au luat parte zeci de polițiști și jandarmi din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizației Bacău, precum și din Brigada de Operațiuni Speciale și Jandarmeria Română (Gruparea Mobilă de Jandarmi Bacău).

EPPO este parchetul independent al Uniunii Europene, responsabil de investigarea, urmărirea penală și judecarea infracțiunilor împotriva intereselor financiare ale UE.

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 0