Prima paginăRoman

Pensionarii, hoți de cai

Dimensiune text

Președintele Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor din Roman a descoperit că membrii Clubului de șah (foto) din cadrul instituției și-au însușit piese de șah. Amenjarea noului club de șah va funcționa după un regulament impus de instituție.

 

 

De câteva decenii, pensionarii, membri ai Casei de Ajutor Reciproc (CARP) Roman, au un punct de întâlnire: clubul de șah. Nici viscolul, nici arșița verii, nici soțiile nu-i pot ține departe de șah. „Am învățat să joc șah în 1955, pe vremea când eram în școala profesională. Membru CARP sunt din anul 2000 și, de atunci, vin zilnic la club. A fost locul unde am continuat «munca» alături de colegii cu care am lucrat ani de zile în fabrică„, spune pensionarul Ioan Iorga, în vârstă de 73 de ani. Din fața tablei de șah, Ioan Iorga a avansat pe poziția de arbitru la concursurile pe care instituția le organizează de câteva ori pe an.

Printre pensionarii cu vechime în clubul de șah se află și Alexa Alexei, un pensionar de 70 de ani din Roman. „Șahul este ocupație pentru bâtrâni„, crede bătrânul. Pentru Alexa Alexei, lipovean, marți a fost prima zi de Crăciun. De cum a intrat în club, colegii de joc și-au exprimat nedumerirea. „Decât la biserică, mai bine la șah„, îi lămurește bătrânul. Cu partenerul de joc, Vasile Panainte, în vârstă de 76 de ani, se cunoaște de peste 50 de ani. Soția acestuia, recunoaște bâtrânul, este mai liniștită să-l știe la șah decât în alte părți.

Împătimiții șahului din cadrul clubului știu că acesta se va muta în cel de-al doilea sediu al CARP din Pietonal Ștefan cel Mare, inaugurat  anul trecut. Mutarea clubului de șah este privită cu oarecare reținere de președintele instituției, Ioan Vlăduț. „Nu mi-am imaginat că cei care folosesc clubul de șah sunt în stare să facă gesturi care nu le fac cinste. La o inventariere a pieselor, mi-am dat seama că multe dintre acestea au dispărut. Nu mai există niciun cal. Pe toți i-au furat. Am investit bani în amenajarea noului club de șah, în mese și jocuri. Clubul va funcționa în noul sediu pe baza unui regulament, iar dacă piesele vor continua să dispară, sunt hotărât să-l închid„, a spus președintele Ioan Vlăduț.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0