Prima paginăSocial

Pensii de urmaş pentru 1.600 de elevi şi studenţi

Dimensiune text

Elevii şi studenţii cu vârsta cuprinsă între 16 şi 26 de ani, care au rămas fără un părinte, au obligaţia de a face dovada continuării studiilor într-o formă organizată de învăţământ, până la 6 octombrie.

Elevii şi studenţii din judeţul Neamţ care au rămas fără un părinte, iar acesta era pensionar sau îndeplinea condiţiile pentru obţinerea unei pensii, beneficiază de pensie de urmaş. La nivelul judeţului Neamţ, 1.626 de tineri sunt aşteptaţi să depună dovada continuării studiilor, în cazul în care aceştia au trecut de vârsta de 16 ani. În această situaţie, copilul trebuie să depună o adeverinţă eliberată de unitatea de învăţământ la care urmează cursurile, însoţită de un cupon de pensie, ambele în original, la Casa Judeţeană de Pensii Neamţ, sau le poate trimite prin poştă. Data până la care se pot depune aceste documente pentru obţinerea pensiei de urmaş este luni, 6 octombrie, inclusiv. Cei care trimit prin poştă aceste documente trebuie să ia în calcul termenul de expediere al corespondenţei, pentru ca documentele să ajungă la instituţie în timp util, adică cel târziu pe 6 octombrie.

Citește și:   Licitație pentru închirierea de locuri de parcare în Roman, pe 30 septembrie

În situaţia copiilor cu vârstele cuprinse între 16 şi 26 de ani, care, din varii motive, nu fac dovada continuării studiilor într-o formă de învăţământ organizată, plata pensiei de urmaş se suspendă începând cu data de 1 octombrie. Reluarea plăţii pensiei de urmaş se face potrivit prevederilor Legii 263/2010, articolul 115, adică de la data începerii anului şcolar, cu respectarea termenului general de prescripţie.

Cuantumul pensiei de urmaş se stabileşte procentual din punctajul mediu anual realizat de susţinător, aferent pensiei pentru limită de vârstă aflată în plată sau la care ar fi avut dreptul, în condiţiile legii, susţinătorul decedat, în funcţie de numărul urmaşilor îndreptăţiţi, astfel: 50% – pentru un singur urmaş; 75% – pentru doi urmaşi; 100% – pentru trei sau mai mulţi urmaşi.

Partajează articolul
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

COMENTARII

WORDPRESS: 0