HomeSocialReligie

Pelerini din Roman, la manifestările religioase de la Catedrala Mitropolitană din Iaşi

Credincioşi ai parohiilor din Roman, Secuieni, Cordun şi Brănişteni se vor închina la racla cu moaştele Sfintei Cuvioasa Parascheva. Manifestările religioase şi culturale dedicate Sfintei Cuvioasa Parascheva sunt programate în perioada 9 – 19 octombrie.

În fiecare an, sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva este un prilej de apropiere şi de mărturisire creştină pentru credincioşii din ţară şi din străinătate, care vin la Iaşi pentru a se închina la moaştele Sfintei Parascheva şi ale altor sfinţi ai Bisericii Ortodoxe. Programul manifestărilor din acest an de la Catedrala Mitropolitană din Iaşi se va desfăşura în perioada 9 – 19 octombrie.

Joi, 9 octombrie, pelerinii care vor veni la Iaşi se vor închina atât la moaştele Sfintei Parascheva, dar şi la cele ale Sfântului Voievod Martir Constantin Brâncoveanu, care vor fi aduse de la Biserica „Sfântul Gheorghe Nou” din Bucureşti. Tot în această zi, la ora 11.00, va avea loc deschiderea ediţiei a XVI-a a simpozionului intitulat „Monumentul – tradiţie şi viitor”, organizat de către Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, în parteneriat cu Muzeul Unirii.

progr 02Vineri, 10 octombrie, la ora 6.30, este programată procesiunea cu moaştele Sfintei Cuvioasa Parascheva. Racla cu moaştele va fi depusă pe platoul din faţa căminului preoţesc „Sfântul Gheorghe”, pentru închinare. După slujbele speciale care se vor face în cinstea Sfintei Cuvioase Parascheva, pelerinii vor participa, între orele 19.00 şi 20.30, la o altă procesiune cu moaştele sfintei, pe străzile Iaşului, după un traseu stabilit.

Pelerinii sunt invitaţi sâmbătă, 11 octombrie, ora 11.30, la vernisajul expoziţiei de documente „300 de ani de la martiriul lui Constantin Brâncoveau”, care va avea loc în Turnul de la Mănăstirea Golia din Iaşi. Pentru duminică, 12 octombrie, sunt programate două evenimente: resfinţirea Bisericii „Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul” din Iaşi, la ora 8.30, şi desfăşurarea concursului coral „Lăudaţi pe Domnul”, ediţia a VII-a, manifestare care va avea loc în Catedrala Mitropolitană. Și resfinţirea Bisericii „Binecredinciosul Voievod Ștefan cel Mare şi Sfânt”, din Iaşi, a fost inclusă în calendarul manifestărilor dedicate Sfintei Cuvioase Parascheva. Evenimentul are loc luni, 13 octombrie, începând cu ora 8.15.

Punctul culminant al manifestărilor va fi marţi, 14 octombrie, când ortodoxia ţine marele praznic al Cuvioasei Parascheva. În această zi vor avea loc slujbe speciale în cinstea acesteia. Seara, la orele 18.00, Catedrala Mitropolitană va găzdui un concert  de muzică corală, în interpretarea Grupului vocal „Acapella” din Bucureşti.

La racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva se vor închina şi pelerini din Protopopiatul Roman. „Pelerinajele se organizează prin Centrul de Pelerinaje «Cuviosul Antipa» din cadrul Arhiepiscopiei Roman. Avem confirmări de participare la marele eveniment de la credincioşi ai parohiilor din Roman, Secuieni, Cordun şi Brănişteni”, a precizat preot doctor Dragoş Alexandru Munteanu, protopop de Roman.

Slujbele şi manifestările culturale vor avea loc şi după 14 octombrie. Miercuri, 15 octombrie, la orele 18.00, în aula  „Mihai Eminescu” a Universităţii „Al. I. Cuza” din Iaşi sunt programate două lansări de carte şi o conferinţă ştiinţifică legată de tema evenimentului, iar duminică, 19 octombrie, pelerinii pot participa la spectacolul „Plecare fără întoarcere”, piesă de teatru dedicată Sfinţilor Martiri Brâncoveni, susţinută la Teatrul „Luceafărul” din Iaşi, de trupa de teatru „Civic Art”.

Comentarii

WORDPRESS: 0