Pelerinaj la Cacica, pe 14 și 15 august, cu ocazia sărbătorii Adormirea Maicii Domnului

HomeReligie

Pelerinaj la Cacica, pe 14 și 15 august, cu ocazia sărbătorii Adormirea Maicii Domnului

 

Mii de pelerini vor fi anul acesta la sanctuarul naţional marian de la Cacica, județul Suceava, în zilele de 14 şi 15 august, cu ocazia sărbătorii Adormirea Maicii Domnului. La unele celebrări va participa şi Excelenţa Sa Miguel Maury Buendía, nunţiu apostolic în România şi Republica Moldova. În afara pelerinilor din România, vor fi prezenţi credincioşi din Polonia, Germania, Ungaria, Austria, Italia, preoţi, autorităţi civile. Printre pelerini vor fi: PS Petru Gherghel, episcop de Iaşi, PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iaşi, informează Episcopia Romano-Catolică de Iași.

Luni, 14 august, la ora 12.00, pr. Teofil Petrişor, OFMConv., ministru provincial al Fraţilor Minori Conventuali din România, va celebra sfânta Liturghie de deschidere a pelerinajului. Predicile de la Liturghiile principale vor fi ţinute de pr. Bogdan-Emilian Balaşcă, OFMConv.

Din programul celebrărilor de la Cacica face parte pelerinajul copiilor şi tinerilor de luni, 14 august. Ei vor fi salutaţi de Excelenţa Sa Miguel Maury Buendía, PS Petru Gherghel şi PS Aurel Percă. Pelerinajul pe jos începe la circa cinci kilometri de Cacica, la ora 12.30, urmând ca la ora 13.30 să aibă loc ritul primirii tinerilor pelerini, iar la ora 18.00 va fi sfânta Liturghie celebrată de Excelenţa Sa Miguel Maury Buendía, animată de copii, ministranţi, tineri, seminarişti şi persoane consacrate. În cadrul acestei Liturghii, Excelenţa sa va ţine cuvântul de învăţătură.

Privegherea mariană cu lumânări de la ora 22.00 constituie pentru pelerini apogeul ajunului sărbătorii Adormirea Maicii Domnului. Rugăciuni şi cântece în cinstea Maicii Domnului se vor înălţa din inimile pelerinilor. În cadrul privegherii ES Miguel Maury Buendía se va adresa pelerinilor.

În ziua de hram, marţi, 15 august, vor avea loc, la ora 6.00, sfânta Liturghie în limba română, iar la ora 7.30 sfânta Liturghie greco-catolică. Liturghia în limba maghiară va fi la ora 8.30, iar Liturghiile în limba polonă şi în limba germană, la ora 9.15.

În centrul sărbătorii Adormirea Maicii Domnului este Liturghia de hram celebrată la ora 11.00. ES Miguel Maury Buendía va ţine cuvântul de învăţătură. La Liturghie vor concelebra episcopi şi aproape 100 de preoţi din ţară şi din străinătate. La final, icoana va fi purtată în procesiune în jurul bisericii şi vor fi binecuvântate florile şi obiectele religioase aduse de pelerini.

În scrisoarea pastorală dată cu ocazia pelerinajului de la Cacica, păstorul diecezei precizează: „Anul acesta, cu gândul la marele sanctuar de la Fatima, la cei o sută de ani de la apariţiile Maicii Domnului în faţa celor trei copii, declaraţi sfinţi, avem bucuria să redescoperim chipul Maicii Domnului de la noi de acasă, adică să putem întâlni împreună şi în comuniune cu întreaga creştinătate, acel chip care a binevoit să poposească şi la noi, cu binecuvântările şi harurile sale cereşti, în sanctuarul de la Cacica de la a cărui prezenţă se împlinesc mai bine de două sute de ani de când ne cheamă: Veniţi la Cacica! Veniţi la Isus!”.

Sanctuarul de la Cacica este un loc de rugăciune şi meditaţie, sfinţit prin prezenţa icoanei miraculoase a Preacuratei Fecioare Maria, copie a icoanei „Madona Neagră” de la Częstochowa (Polonia), care a fost adusă la Cacica în anul 1809. Sanctuarul se găseşte în frumoasa regiune bucovineană, la 19 kilometri de Gura Humorului şi la 36 de kilometri de Suceava. Bazilica se află în centrul localităţii, care este înconjurată de dealuri acoperite cu păduri, pajişti, delectând prin această imagine privirea oricărui trecător. Actuala biserică a fost construită între anii 1903 şi 1904, în stil neogotic, în crucieră, din piatră cioplită şi cărămidă roşie presată, urmând un proiect din Polonia. Biserica a fost consacrată în ziua de 16 octombrie 1904, de către arhiepiscopii de Lwow: Josef Bilcewski şi Josef Weber. Cu această ocazie s-a stabilit celebrarea oficială a hramului şi a pelerinajului în cinstea Adormirii Maicii Domnului din ziua de 15 august. În ziua de 15 august 1996, biserica a fost declarată sanctuar diecezan; în anul 1997 a fost declarată sanctuar naţional, iar în anul 2000 papa Ioan Paul al II-lea a acordat bisericii titlul de „basilica minor”.

Programul pelerinajului

Luni, 14 august
– 10.00 – Celebrarea penitenţială
– 12.00 – Sfânta Liturghie solemnă de deschidere a pelerinajului
– 12.30 – Pelerinajul tinerilor (se va porni de la calea ferată înainte de zona unde încep serpentinele din drumul spre Cacica)
– 13.30 – Sosirea tinerilor la sanctuar
– 16.00 – Calea sfintei cruci
– 17.00 – Adoraţie euharistică
– 18.00 – Sfânta Liturghie pentru tineri, seminarişti şi persoane consacrate
– 22.00 – Priveghere mariană, recitarea Rozariului şi procesiunea cu lumânări în jurul sanctuarului

Marţi, 15 august
– 6.00 – Sfânta Liturghie de dimineaţă
– 7.30 – Sfânta Liturghie greco-catolică (în biserică)
– 8.30 – Sfânta Liturghie în limba maghiară (la grotă)
– 9.15 – Sfânta Liturghie în limba polonă (în biserică)
– 9.15 – Sfânta Liturghie în limba germană (la grotă)
– 11.00 – Sfânta Liturghie solemnă pontificală a hramului, cu venerarea icoanei Maicii Domnului din Cacica, încheiată cu procesiunea în jurul bazilicii.

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 0