HomeActualitate

Pedepse mai aspre pentru șoferii băuți

Trei parlamentari propun schimbarea Codului Rutier, pentru ca șoferii care se urcă băuți la volan sau sub influiența unor substanțe cu efect psihotrop să fie aspru pedepsiți. Șoferii inconștienți, care beau înainte să conducă, provoacă morți, răniți și pagube uriașe, de sute de mii de lei.

 

 

Proiectul propune dublarea pedepsei maxime cu închisoarea pentru șoferii de autovehicule prinși cu o alcoolemie de peste 0,8 grame la litru de sânge (limita penală a alcoolemiei în sânge), pedeapsa minimă mărindu-se de cinci ori: închisoarea de la cinci la zece ani, față de pedeapsa actuală care variază între unu și cinci ani de închisoare.

accident 04Conform proiectului, un șofer cu alcoolemie de sub 0,8 grame la litrul de sânge ar urma să rămână fără carnet pentru o perioadă cuprinsă între șase și 12 luni, față de trei luni, cum este acum.

Dacă alcoolemia depășește limita penală, atunci șoferul rămâne fără carnet de conducere pentru o perioadă cuprinsă între cinci și zece ani. Aceeași pedeapsă o riscă și șoferii prinși la volan sub influența drogurilor.

Proiectul interzice șoferilor prinși băuți sau drogați la volan să mai solicite reducerea perioadei de suspendare a permisului.

Proiectul este apreciat de polițiști. „Este un proiect bun. Sunt foarte mult accidente provocate de cei care se urcă băuți la volan. Ne-ar ajuta înăsprirea pedepselor. În ultimele săptămâni au fost multe accidente, iar majoritatea au fost provocate de persoane aflate sub influența băuturilor alcoolice. Din păcate, acestora le cad victime oameni nevinovați”, a declarat comisarul șef Paul Tablan, inspectorul șef al Inspectoratului de Poliție Județean Neamț.

accident Horia 01Proiectul vine și în sprijinul sistemului de sănătate. În fiecare an, Spitalul Municipal de Urgență Roman cheltuie sume enorme cu tratamentul victimelor agresiunilor, accidentelor rutiere și accidentelor de muncă. Acești bani sunt decontați de către casa de asigurări de sănătate, ei urmând a fi recuperați de la cei găsiți de instanță vinovați. Procedura este, însă, una greoaie, Spitalul Roman fiind nevoit să se constituie parte civilă pentru recuperarea banilor, iar, în unele cazuri, sumele recuperate sunt mult mai mici decât cheletuielile de judecată. Așa se face că, până la recuperarea banilor, costurile sunt suportate din buzunarul celor care contribuie la asigurările de sănătate. Anul trecut, suma totală de recuperat, în cazul vătămărilor corporale, de instituția sanitară romașcană a fost de 217.527 de lei, iar în cazul accidentelor rutiere-159.533 de lei. „În primele cinci luni ale acestui an, victimele accidentelor rutiere au costat spitalul 20.451 de lei, iar în cazul victimelor agresiunilor s-au cheltuit 44.554 de lei. Acești bani sunt decontați de către casa de asigurări, deci spitalul nu este prejudiciat. Ulterior, ne constituim parte civilă, la cererea procurorilor sau polițiștilor, în procesul penal. După ce este găsit un vinovat, noi trebuie să recuperăm acești bani, pe care, apoi, trebuie să-i returnăm casei. Din păcate, procedura este foarte greoaie și poate dura ani de zile”, a declarat medicul Cătălina Pălăncianu, managerul interimar al spitalului.

ovidiu albert accident 16051„Este aproape imposibil de întocmit o statistică a persoanelor pe care le transportăm la spital cu patologii cauzate de alcool. În cazul etilismului cronic, medicii trebuie să ateste acest lucru, iar în cazul etilismului acut, este clar nevoie de stabilirea alcoolemiei. Fie că a fost victima unui accident rutier pentru ca a fost în stare de ebrietate, ori a fost accidentat de un șofer băut, fie că a  fost victima unei agresiuni pe fondul consumului de alcool, toate aceste cazuri reprezintă urgențe și suntem obligați să le transportăm la spital, iar sumele care se cheltuie sunt enorme”, a precizat medicul Letiția Damoc, managerul Serviciului Județean de Ambulanță.

Proiectul de lege a fost inițiat de către deputații PPDD Tudor Ciuhodaru, Monica Iacob Ridzi și Cătălin Daniel Fenechiu.

În anul 2012, în județul Neamț s-au produs 560 de accidente de circulație, soldate cu 57 de persoane decedate, 250 de răniți grav și 483 de răniți ușor. Peste 75% dintre accidente au fost provocate de conducători auto aflați sub influența băuturilor alcoolice.

[sam id=”3″ codes=”true”]

Comentarii

WORDPRESS: 1
  • UN TURMENTAT 9 ani ago

    ASTA S-O CREDETI VOI,CODUL RUTIER DIN ROMANIA, NICI ODATA NU O SA TINA CU VICTIMA. NOI SOFERII CARE NE PLACE PAHARELUL,NE DOARE LA BASCA DE PEDEPSELE VOASTRE CU SUSPENDARE.TRAIASCA BEREAAAAAAAAA