Pedepse drastice pentru tăierile ilegale de lemne, anunțate de ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor în Neamț

HomeSocial

Pedepse drastice pentru tăierile ilegale de lemne, anunțate de ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor în Neamț

 

Luni, 11 mai, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Costel Alexe, a efectuat o vizită de lucru în județul Neamț, pe raza Ocolului Silvic Ghimeș Făget RA. Acesta administrează suprafețe de pădure private de pe raza județelor Bacău și Neamț, unde inspectorii Gărzii Forestiere Suceava au constatat mai multe încălcări ale legislației silvice, plecând de la administrarea defectuoasă a pădurii, la tăieri ilegale de lemn, precizează un comunicat al Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor.

Reprezentanții Ministerului afirmă că, în urma activității de control, începută la finalul lunii aprilie, a Gărzii Forestiere Suceava la OS Ghimeș Făget și la operatorii economici ce desfășoară activități pe raza acestui ocol, s-au identificat 392 de cioate provenind din tăierea ilegală a lemnului cu un volum total de 672,655 metri cubi și o valoare a prejudiciului de 410.773,295 lei. În urma acestor constatări au fost deschise trei dosare penale. De asemenea, Garda Forestieră Suceava a înaintat propuneri de retragere a atestatului de exploatare pentru trei societăți care desfășoară activități de exploatarea lemnului și s-a dispus confiscarea unui volum de 193,52 metri cubi de materiale lemnoase și aplicarea de sancțiuni contravenționale ce au totalizat 52.000 de lei.

„Vorbim de un ocol silvic cu peste 22.000 de metri cubi de lemn doborât de vânt și furtuni. Prioritatea cea mai mare pentru ei ar trebui să fie scoaterea cât mai rapidă a lemnului doborât din această zonă. În perioada imediat următoare, vorbim de riscuri foarte mari de contaminare cu dăunători, pe fondul creșterilor de temperatură. Riscurile vizează în special pădurea rămasă în picioare. Un alt risc asociat acestor doborâturi și a menținerii îndelungate a lemnului în fond forestier o reprezintă incendiile de pădure, mai ales în contextul secetei extreme pe care o traversăm. La fel cum vorbim despre devalorizarea masei lemnoase: cu cât petrece mai mult timp în acest stadiu, lemnul se degradează și poate deveni chiar inutilizabil”, a afirmat ministrul Costel Alexe.

Acesta a subliniat că va lua măsuri urgente și drastice împotriva celor care au încălcat legea. „Garda Forestieră Suceava mi-a comunicat că îmi va înainta trei propuneri de retragere a certificatului de atestare pentru cele trei firme care au fost implicate în exploatarea ilegală. Această măsură va putea fi luată în urma ordinului de ministru pe care l-am emis recent și cred că este o măsură justă. Iar

aceste cazuri identificate în teren confirmă necesitatea și eficiența demersului nostru. Vom retrage certificatele la următoarea ședință a Comisiei de avizare”, a spus Costel Alexe, care a mai adăugat că sunt avute în vedere mai multe modificări legislative care să faciliteze procesul de scoatere a lemnului doborât.

Totodată, ministrul a apelat la celelalte gărzi forestiere din țară să monitorizeze atent zonele afectate de doborâturi: „Aici au fost o țintă pentru hoții de lemne și situația s-ar putea repeta. Războiul pe care îl purtăm cu hoții de lemne este în plină desfășurare. Gărzile Forestiere au fost și sunt în prima linie în perioada stării de urgență, alături de Poliție, Jandarmerie și Armată. Și iată că nu doar pe drumurile publice, ci și în pădure”.

Ministrul Costel Alexe a amintit și setul de măsuri care urmează să fie implementate: noul SUMAL, sistemul de monitorizare prin hărți satelitare, modificarea Codului Silvic pentru înăsprirea sancțiunilor, protecție de minim 75% pentru parcurile naționale, punerea sub protecție a circa 40.000 de hectare cu păduri virgine. Garda Forestieră Suceava va continua verificările la Ocolul Silvic Ghimeș Făget pentru identificarea tuturor încălcărilor legislației silvice și aplicarea sancțiunilor prevăzute de lege, mai precizează comunicatul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor.

Foto: Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 0