HomeNeamt

Pedepse aspre pentru hoții de lemne

Noul Cod Silvic va fi elaborat în această lună și va stabili pedepse dure pentru cei care fură lemnul din păduri.

 

 

„Principalele puncte din noul Cod Silvic se referă la înăsprirea pedepselor privind tăierea ilegală a lemnului și la măsuri de gestionare mai bună a pădurilor din România. Nu ne permitem să distrugem pădurile, trebuie să le lăsăm copiilor noștri și să le administrăm eficient”, a declarat recent, Lucia Ana Varga, ministrul delegat pentru Păduri, Ape și Piscicultură.

Pentru localnicii din comuna Bahna, declarația ministrului privitoare la măsurile de diminuare a tăierilor ilegale și a abuzurilor în activitatea de exploatare a pădurilor este tardivă. Țiganii din Orbic, în cârdășie, uneori, cu localnicii din comuna Bahna, au defrișat pădurea sătenilor, în opt ani, în asemenea grad încât oamenii au fost nevoiți să pună piciorul în prag.

„În anul 2010, proprietarii de păduri din comună, în număr de 200, s-au reunit pentru a forma Asociația Proprietarilor de Păduri din comuna Bahna. Oamenii au încheiat contracte cu Ocolul Silvic Fâtânele-Gârleni, care are în administrare pădurea. Aceste contracte prevăd asigurarea, contra cost, a pazei pădurii și efectuarea de către Ocolul Silvic a unor servicii, cum ar fi marcarea și defrișările aferente. De când există pădurar, furturile nu mai sunt atât de numeroase cum erau în trecut”, a precizat Liviu Ploșniță, primarul comunei Bahna.

În proprietatea privată sunt 370 de hectare de pădure în satul Țuscanii din Vale, dar țiganii au rărit-o în repetate rânduri. Lipsa unui pădurar sau a pazei obștești care să stopeze furtul s-a datorat modului sălbatic în care țiganii din Orbic acționau, organizați în bande, cu topoare și furci.

Și în această iarnă, hoții de lemne au atentat la pădurea din Țuscanii din Vale. „Iarna aceasta au fost reținute două căruțe cu lemne. Procedura este simplă: taie copacii și îi scot din pădure cu caii. Amenzile nu-i sperie, dar confiscarea utilajului și a animalului este cea mai grea lovitură pe care o primesc hoții de lemne”, a mai spus primarul comunei Bahna.

Comentarii

WORDPRESS: 0