Patru milioane de euro, drepturile persoanelor cu handicap în trimestrul I

HomeSocial

Patru milioane de euro, drepturile persoanelor cu handicap în trimestrul I

 

handicap15În primele trei luni ale acestui an fost depuse la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Neamţ 1.866 de dosare de încadrare în grad de handicap, fiind evaluate 1.659 de persoane, dintre care 302 la domiciliu. Ca urmare, au fost predate Comisiei de Evaluare a Persoanelor cu Handicap 1.661 de dosare (diferenţa provenind din lunile anterioare), 32 dintre acestea fiind clasate, fie pentru că beneficiarii au decedat, fie pentru că nu se mai încadrau în criteriile de emitere a unui certificat de handicap. Astfel, în total, în primul trimestru din 2016 au fost emise 1.560 de certificate de încadrare în grad de handicap, dintre care 631 au fost cazuri noi, iar 929 au fost certificate revizuibile.

La data de 31 martie 2016, în evidenţele DGASPC Neamţ figurau 19.382 de persoane cu handicap, dintre care 1.082 erau instituţionalizate. Pentru acordarea tuturor drepturilor financiare cuvenite acestor persoane, în perioada ianuarie-martie, DGASPC Neamţ a făcut plăţi în sumă de 18 milioane de lei, adică peste patru milioane de euro. Aceste sume reprezintă plata indemnizaţiilor lunare, a bugetului complementar, a indemnizaţiei de însoţitor pentru nevăzători.

Potrivit legii, persoanele cu dizabilităţi au dreptul la indemnizaţie lunară, indiferent de venituri, în valoare de 234 de lei, pentru adultul cu handicap grav, şi de 193 de lei, pentru adultul cu handicap accentuat; buget complementar lunar, indiferent de venituri: 106 lei pentru adultul cu handicap grav, 79 de lei, pentru adultul cu handicap accentuat, 39 de lei pentru adultul cu handicap mediu; indemnizaţie de însoţitor pentru persoanele cu handicap vizual: 969 lei.

Cea mai mare sumă plătită în trimestrul I 2016 a fost reprezentată de plata indemnizaţiei lunare pentru 9.293 de persoane cu handicap accentuat (5,44 milioane lei), iar pentru plata indemnizaţiei de însoţitor pentru 1.331 de nevăzători s-au achitat 3,92 milioane de lei. Prin intermediul primăriilor de domiciliu se asigură asistenţă pentru persoanele cu dizabilităţi gradul grav, la data de 31 martie 2016 fiind în evidenţă 910 asistenţi personali (aceştia fiind angajaţi ai primăriilor).

Pe parcursul primului trimestru, s-au eliberat 33.504 bilete şi legitimaţii de transport gratuit, dintre care 26.506 au fost bilete auto, 6.998 bilete CFR şi 211 legitimaţii pentru transport urban. 423 de persoane cu handicap sau reprezentanţii legali ai acestora au beneficiat de scutire de la plata rovinietei, iar 33 de persoane cu dizabilităţi beneficiază de credite bancare cu dobânzi suportate din bugetul de stat pentru achiziţionarea unui mijloc de transport sau pentru adaptarea locuinţei.

„Îmbătrânirea populaţiei, apariţia unor boli grave tot mai des sau la vârste mai tinere, unele modificări legislative, precum şi accesul mai facil la servicii medicale sunt cauzele principale ale creşterii numărului de persoane cu dizabilităţi. Este evident că de, la o lună la alta, numărul persoanelor cu handicap creşte şi de aceea, este foarte important ca şi serviciile acordate acestora să fie adaptate cât mai repede. În ciuda progreselor înregistrate în domeniu, mai sunt multe de făcut pentru ameliorarea vieţii persoanelor cu dizabilităţi. Avem nevoie ca şcolile şi piaţa muncii să devină accesibile lor, dar este, mai ales, nevoie de o schimbare a mentalităţii, astfel încât aceste persoane să nu mai fie discriminate”, a declarat Cristina Păvăluţă, directorul DGASPC Neamţ.

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 0