[FOTO] Parcarea de la Piaţa Centrală este funcţională. Acum este gratuită, după 1 iulie costă 1 leu ora

HomeSocial

[FOTO] Parcarea de la Piaţa Centrală este funcţională. Acum este gratuită, după 1 iulie costă 1 leu ora

 

parcare etajata piata Centrala 01Începând de luni, 30 mai, parcarea etajată de la Piaţa Centrală a devenit funcţională. Lucrările s-au desfăşurat mai bine de doi, fiind executate de două firme romaşcane. Costurile au fost de aproape 1,2 milioane de lei, iar parcarea are 49 de locuri. Până pe 1 iulie, intrarea în parcare va fi gratuită, pentru ca şoferii să se adapteze noului sistem automat, cu bariere, după care parcarea se va taxa pe timpul zilei.

49 locuri de parcare, 23 la etaj

Inaugurarea parcării s-a făcut în prezenţa primarului Laurenţiu Leoreanu, a constructorilor şi angajaţilor din Primăria Roman care au supravegheat modul de realizare a obiectivului.

„Este vorba despre o lucrare complexă, din cauza terenului de fundare. Aici, pe o înălţime de 2,5 metri a fost teren de umplutură, a fost descoperit un beci şi au fost anumite reţele care erau vechi şi trebuiau şi ele, oricum, înlocuite. Dacă nu se rezolva problema terenului, pe acest spaţiu nu se putea construi nimic. Obiectivul este ridicat pe structură metalică şi beton, fiecare stâlp de susţinere având la bază un micropilot amplasat pe câte un pahar de beton. Suprafaţa totală construită este de 1.110 metri pătraţi. Sunt realizate 26 de locuri de parcare la parter, 23 de locuri la etaj, plus 3-4 locuri care pot fi de stand-by. Înainte, parcarea de aici avea 25 de locuri, pentru că avea foarte multe insule din beton, separaţii în beton şi nu era ergonomic gândită. De monitorizare s-a ocupat domnul director Dan Ioniţă (n.r. – director tehnic al Primăriei Roman), căruia îi mulţumesc pentru implicare. Lucrarea a costat 1.176.000 de lei şi a fost câştigată prin licitaţie de firmele romaşcane Contact Steel şi Modern Construct”, a declarat primarul Laurenţiu Leoreanu.

parcare etajata piata Centrala 15

Parcarea are două rampe de acces: dinspre strada Sucedava – urcare şi înspre Aprodu Arbore – coborâre, fiind prevăzută cu o scară metalică pentru acces pietonal la etaj. „Întreaga structură metalică este zincată, ceea ce înseamnă că este protejată împotriva coroziunii. Parcarea este prevăzută cu instalaţie pentru preluarea apelor pluviale şi cu instalaţie de iluminat, care la partea inferioară asigură mai mult de 18 Wh, iar la etaj are o putere de 30 Wh. Suprafaţa de la etaj este parţial acoperită, conform proiectului”, a adăugat primarul Laurenţiu Leoreanu.

Taxa de parcare este de 1 leu pe oră

Primarul Laurenţiu Leoreanu spune că, pentru ca romaşcanii să se obişnuiască, parcarea va putea fi utilizată gratuit până pe 1 iulie, după care se va introduce o taxă de 1 leu pe oră. „Chiar dacă, până pe 1 iulie parcarea este gratuită, barierele vor funcţiona, tocmai pentru ca toată lumea să se obişnuiască. La intrarea în parcare se extrage bonul, se ridică bariera, se parchează, iar la ieşire – se introduce bonul, valoarea va fi zero, astfel încât bariera se va deschide pentru a părăsi parcarea. Cele două rampe au la intrare şi ieşire sistem automat de bariere, cu taxare şi citire automată. Tariful de parcare după data e 1 iulie este de 1 leu pe oră, de la ora 8.00 la ora 17.00, iar în restul intervalului parcarea va putea fi utilizată şi de locatarii din zonă. Parcarea este dotată cu afişaj electronic, ce va permite să se ştie câte locuri libere mai sunt. Când se aprinde becul roşu, toate locurile de parcare fiind ocupate, accesul este interzis”, a precizat primarul Laurenţiu Leoreanu.

Banii din încasări vor merge la bugetul local, fiind ulterior redistribuiţi către Serviciul Parcări. Edilul Romanului spune că intenţionează amenajarea unei parcări şi în spatele fostului mall, în zona Victoria: „Vom amenaja şi parcarea din spatele mall-ului, întâi la nivel de parter, cu posibilitatea de a fi extinsă la etaj. Numărul maşinilor din Roman faţă de anul 1989 a crescut de 24 de ori. Străzile au aceeaşi lăţime, blocurile nu pot fi împinse, se mai pot îngusta trotuarele, dar nu foarte mult. De aceea am şi amenajat multe locuri de parcare, depăşind la acest moment 3.500 de locuri de parcare. Tot pentru această zonă, luăm în considerare montarea unei camere de luat vederi la intersecţia Sucedava – Aprodu Arbore – Oituz, pe care sper să o putem amplasa până pe 1 iulie”.

parcare etajata piata Centrala 03

parcare etajata piata Centrala 05

parcare etajata piata Centrala 06

parcare etajata piata Centrala 07

parcare etajata piata Centrala 08

parcare etajata piata Centrala 09

parcare etajata piata Centrala 10

parcare etajata piata Centrala 11

parcare etajata piata Centrala 13

parcare etajata piata Centrala 14

parcare etajata piata Centrala 16

parcare etajata piata Centrala 02

parcare etajata piata Centrala 20

 

 

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 8
 • MAI BINE DE DOI ANI (!!!???) ; PARCARE CU 49 LOCURI (!!!???); DOUA FIRME EXECUTANTE !!!??? „APROAPE” 1,2 MILIOANE LEI !!!??? ….10 STALPI + O PLATFORMA LA ETAJ + CEVA INTARITURI PE ICI COLO……SI GATA …..!!! DACA FACEAU CHINEZII O ASEMENEA PARCARE, NU DURA MAI MULT DE O LUNA DE ZILE SI NU COSTA NICI PE JUMATATE CAT …”I-A COSTAT”PE ROMASCANI !!! DACA,MACAR,AR FI AVUT SI CEVA PERETI DESPARTITORI!!! ESTE DE RASUL ……
  [admin] – comentariu cenzurat de administrator din cauza limbajului licentios si a atacurilor la persoana.

 • Mihai 8 ani ago

  Corect Birlic.Ai mare dreptate.o parcare inutilă, care iarna este inutilizabila, și cu intrare la 90 de grade.Banii romascanilor sifonati către firmele de casa ale familiei Leoreanu. Sa vad eu ce facem iarna și cine răspunde ca a cheltuit 1.2 MILIOANE lei pentru 5 locuri de parcare in plus fata de cat erau înainte. RUSINE LEOREANU! Pleacă ACASA!

 • 49 ?
  Inainte de ” doi ani ” erau in acel loc 24 de locuri de parcare ! Toate cele 24 erau marcate direct parter !Corect ?
  Ca urmare a reamenajarii zonale au mai disparut inca 5 locuri de parcare din fata centrului de panificatie ! Aceste locuri de parcare au fost inlocuite cu banda de circulatie pentru facilizarea accesului virarii la dreapta catre Banc-Post ! Corect ?
  Practic am ramas in plus doar cu locurile de parcare de la etaj mai putin cele desfintate din fata societatii de panificatie ? Corect ? Locurile de parcare parter existau si inante de ” doi ani ” Corect ?
  49 locuri de parcare X 24 ore ( non-stop parcare platita ) X 1 ron / ora = 1176 ron / zi . 1200000 ron impartit la 1176 ron incasari zilnice in 24 ore = 1020 zile . Adica amortizare recuperate in aproximativ 3 ani ! Dupa 3 ani intra pe profit daca functioneaza 24/24 ! Fara alte cheltuieli ! trebuie sa fie ocupata 24/24 la 100% capacitate ! Corect ? Mai bine pastram parcarea veche pe care o taxam cu 50 / bani ora !
  Tot ce am expus mai sus nu reprezinta o critica adusa executantilor ! Este definitia falimentului European ! Perfidia si minciunea uniunii neunitilor ! Amagire ! Inutilitate ! Fonduri nerambursabile care in fapt sunt rambursabile inzecit ! O uniune de amagri si disfunctionaliati in gandire ! Un esec total !

  • …OK….SI CE FACEM NOI,CEI CU SPIRIT CIVIC (MACAR) ?!- NE MULTUMIM CU ACESTE CONSTATARI „….DE BUN SIMT”?!…..DE FAPT…..DA….AVETI DREPTATE – CUI SA TE PLANGI ; PE CINE SA CHEMI SA FACA ….DREPTATE …SI SA-I TRAGA LA RASPUNDERE PENTRU CHELTUIREA BANULUI PUBLIC (…SAU….EUROPEAN !!! ) IN MOD JALNIC ?!…CUM SE EXPLICA CHELTUIREA ACESTEI SUME (……SUMA CARE ,SUNT SIGUR,ESTE MULT MAI MARE ) …URIASE …PENTRU O LUCRARE ….”DE DOI LEI” ???!!! …ALOOOOOOO…DOMNISOARA udrea elena …FELICITARI – ATI FOST INTRECUTA IN SIFONARI DE ELEVUL …”PREFERAT” …LEOREANU !!!…NU-I ASA CA COLABORAREA IN SIFONAREA BANULUI PUBLIC CONTINUA ???! …DOAR NU ATI FOST LASATA LIBERA DEGEABA !!!

  • ATI EXPUS ADEVARUL….”ADEVARAT” ! PACAT CA NU ARE CINE SA IA MASURI !….EFECTIV….NU AI CUI SA SESIZEZI ;PENTRU CA, DACA SESIZEZI ACESTE NEREGULI ORGANELOR ABILITATE (PLATITE ….SUPER-BINE!) ALE STATULUI ….E CA SI CUM AS SPUNE UNUI HOT DE BUZUNARE CA MI S-A FURAT PORTOFELUL !!!

   • Avem ocazia să mulţumim, pentru toate nelegiuirile şi asuprirea amărâţilor de romaşcani, timp de 8 ani, cu prilejul VOTULUI din 5 iunie!!!!!

 • Doru Mihaescu 8 ani ago

  Tara lui Caragiale : „Nu voi sa stiu, stimabile, de Europa dumitale…”,totul sub deviza, „Ai curaj ca mine, iscaleste-o,o dam anonima !” Numai ca, intre timp, Europa, a devenit cea mai mare putere economica a lumii, catre care, nu stiu cum se face, dar atatia aspira, de asta data de buna voie si nesiliti de nimeni, iar cand ajung acolo, nu prea dau semne c-ar vrea sa mai plece, precum cei din CSI sau cum s-o mai fi chemand acuma. Avand in vedere ca Romania, mai veche sau mai noua, inseamna doar putin peste 1% din PIB-ul global al UE, poate ca, totusi, nu se va ajunge chiar la un faliment din cauza parcarii de la Roman…

 • ANDREI 8 ani ago

  PENIBIL.ASTA ESTE O PARCARE CONSTRUITA IN 2016 IN EUROPA.ARATA CA O PARCARE INTR-o FABRICA .NU AREA LEGATURA CU ARHITECTURA DIN ZONA ,NU ESTE PRACTICA ,DOMNILOR DE LA PRIMARIE DUCETI-VA SA VEDETI O PARCARE ORIUNDE IN EUROPA .SA VA FIIE RUSINE.DISTRUGETI ORASUL DOMNILOR CU ASEMENEA CARICATURI.(CU ALTE CUVINTE ,CINEVA A APROBAT O CONSTRUCTIE HIDOASA}