Prima paginăSanatate

[VIDEO] Paramedicii romașcani le vor „preda” elevilor lecții de prim-ajutor

[VIDEO] Paramedicii romașcani le vor „preda” elevilor lecții de prim-ajutor

Dimensiune text

 

Elevii din școlile și liceele din Roman vor beneficia de demonstrații de prim ajutor calificat în situații de urgență, precum manevre de resuscitare și manevra de salvare de la sufocare de tip Heimlich, în urma unei donații de echipament primite de Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Petrodava” al județului (ISU) Neamț pentru Detașamentul de Pompieri Roman.

Proiectul „Învață să salvezi o viață” a prins contur la inițiativa jurnalistului romașcan Teodora Baciu, într-un parteneriat între Centrul Media Nord-Est, ISU Neamț și Inspectoratul Școlar Județean Neamț. Proiectul a beneficiat de sprijinul managerului companiei romașcane Metropolis – Fereastra 1, Bogdan Roman, printr-o sponsorizare de circa 2.000 de euro, care a permis achiziționarea unui kit performant pentru demonstrații ale modului corect de intervenție în situații de urgență prin masaj cardiac și respirație artificială sau manevra de salvare de la sufocare de tip Heimlich.

Proiectul a fost prezentat de partenerii implicați în cadrul unei conferințe de presă, vineri, 13 decembrie, după care paramedicii formatori romașcani au susținut două demonstrații ca cele pe care le vor organiza în școlile și liceele romașcane – începând chiar de luni, 16 decembrie, la Colegiul Tehnic „Miron Costin”.

General de brigadă Ioan Nițică, inspector șef al ISU Neamț: „Proiectul are patru obiective: dobândirea cunoștințelor de prim ajutor de bază, recunoașterea rapidă a stopului cardio-respirator, apelarea serviciilor de urgență prin numărul unic 112 și aplicarea manevrelor de resuscitare până la preluarea victimei de echipajele medicale de urgență, obiective pe care dorim să le atingem prin instruirea populației școlare, în special a elevilor de liceu, din municipiul Roman și din împrejurimi, într-o primă fază. În funcție de feed-back-ul pe care îl vom avea, vom extinde acest proiect, probabil, și la celelalte localități urbane și, de ce nu, la nivelul întregului județ. Noi am mai făcut astfel de activități de instruire a populației școlare, însă doar la solicitarea școlilor sau cu ocazia unor zile festive, iar acest proiect va duce de la organizarea disparată a acestor activități la efectuarea lor într-un program de masă, foarte bine organizat”.

Teodora Baciu, jurnalist: „În vară, am vorbit cu unul dintre domnii care salvează vieți aici la Roman și nu numai și mi-a explicat cât de necesar ar fi ca un manechin de resuscitare să existe disponibil la Detașament, astfel încât tinerii să învețe să salveze vieți, să reacționeze corect în situații de urgență, pentru că acest lucru face diferența. Mi-am luat angajamentul să găsesc pe cineva dispus să aloce o sumă de bani pentru achiziția acestui manechin de resuscitare. Nu m-am așteptat ca răspunsul să fie atât de prompt și să mi se ofere mult mai mult decât am cerut: l-am contactat pe domnul Bogdan Roman de la Metropolis – Fereastra 1, i-am expus proiectul și îi mulțumesc foarte mult pentru tot, mai ales că a fost achiziționat manechinul care este vârf de gamă. Este unul foarte performant, dotat cu senzori, ce permit colectarea datelor pe o tabletă și oferă un feed-back imediat, adică în momentul în care cineva face resuscitarea pe acest manechin știm în secunda doi dacă a făcut manevra corect ori nu. Ulterior, domnul Roman a achiziționat și această vestă pentru Manevra Heimlich, deci cu mult peste ce am gândit inițial. Până în mai 2020 avem programate săptămânal acțiuni, așa încât cât mai mulți elevi romașcani să poată să învețe să aplice corect manevrele de resuscitare și să sperăm că vor fi salvate vieți datorită acestui proiect pentru comunitate”.

Bogdan Roman, managerul companiei Metropolis – Fereastra 1: „Vă mulțumesc în primul rând pentru oportunitatea de a fi de folos. 70.000 de români mor anual din cauza faptului că nu li se acordă la timp primul ajutor, acesta este motivul pentru care am fost convins să iau parte la acest proiect. Orice manevră de resuscitare după două minute scade cu desăvârșire șansele de supraviețuire, mai ales supraviețuirea fără sechele neurologice. Elevii, beneficiarii direcți ai proiectului, trebuie să știe cum să se comporte în situații critice, elevii sunt cei în stare să schimbe mentalitățile părinților și să-i ajute să înțeleagă că este nevoie să știe aceste metode de acordare a primului ajutor. Prin urmare, întreaga comunitate este beneficiară, într-un fel sau altul, a acestui proiect, care cu siguranță va fi unul care va da rezultate”.

 

 

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0