Prima paginăSocial

Pandemia nu a redus abuzurile asupra copiilor: 257 de copii abuzați în perioada ianuarie – iunie

Pandemia nu a redus abuzurile asupra copiilor: 257 de copii abuzați în perioada ianuarie – iunie

Dimensiune text

 

Specialiștii Serviciului pentru Copilul Maltratat din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Neamț au instrumentat, pe parcursul primelor șase luni din acest an, 257 de cazuri de abuz asupra copiilor, un număr similar înregistrându-se în aceeași perioadă a anului anterior, informează un comunicat al instituției.

Din totalul cazurilor ajunse în atenția DGASPC Neamț, cele mai multe – 107 – au făcut referire la situații de neglijare ale nevoilor copiilor. Au mai fost înregistrate 65 de cazuri de abuz emoțional, 32 de cazuri de abuz fizic, 11 de abuz sexual, dar au fost și 22 de copii dispăruți, opt cazuri de repatriere a unor minori aflați pe teritoriile altor state sau câteva cazuri de copii ce au comis delicte penale și care nu răspund pentru faptele lor din cauza vârstei. După ce au fost analizate fiecare situație în parte, reprezentanții Serviciului pentru Copilul Maltratat au propus instituirea a 29 de măsuri de protecție în regim de urgență, ceea ce înseamnă că majoritatea acestor copii, victime ale diverselor forme de abuz, au fost luați din familii și au ajuns în grija unor asistenți maternali sau în centrele rezidențiale.

Din cele 29 de măsuri de protecție propuse, 22 au avut drept cauză neglijarea severă a copiilor, două au fost motivate de abuzurile fizice și unul a avut drept cauză abuzul sexual. Au existat și trei copii pentru care s-a dispus măsura de protecție supraveghere specializată în familie întrucât minorii comiseseră fapte penale. De asemenea, s-a mai dispus protejarea unei mame cu doi copii într-un centru maternal, aceștia fiind victimele violenței domestice.

Cel mai mare număr de cazuri de abuz semnalate DGASPC anul acesta a fost în ianuarie, când s-au înregistrat 65 de sesizări, iar cel mai mic număr a fost în aprilie – 20 de cazuri de abuz. Trebuie precizat că în toate cazurile specialiștii DGASPC Neamț au colaborat cu reprezentanții serviciilor de asistență socială ale primăriilor din județ și ai poliției, mai ales în perioada stării de urgență când deplasările în teren s-au realizat doar pentru cazurile urgente. De asemenea, în toată această perioadă s-a realizat evaluarea psihologică a tuturor copiilor pentru care instanțele judecătorești sau poliția au solicitat această investigare de specialitate.

„Din păcate, perioada dificilă pe care am traversat-o cu toții nu a fost una mai liniștită din punct de vedere al cazurilor de abuz înregistrate, deși izolarea ar fi trebuit să determine familiile să acorde mai multă atenție copiilor și să își consolideze relațiile firești. Colegii s-au deplasat în teren ori de câte ori a fost necesar iar numărul mare de măsuri de protecție dispuse în regim de urgență arată că în continuare abuzurile asupra copiilor sunt nepermis de multe“, a spus Cristina Păvăluță, director general al DGASPC Neamț.

 

 

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0