Prima paginăSocialSanatate

Pacienţi scoşi la vânzare

Dimensiune text

Pacienţii de pe lista unui medic de familie se pot trezi peste noapte pe lista unui alt medic de familie. Această practică se numeşte „praxis medicină de familie”.

Vânzarea praxisului de medicină de familie face obiectul a numeroase anunţuri apărute pe forumurile de internet frecventate de medicii de familie. Printre acestea se regăsesc inclusiv anunţuri din judeţul Neamţ. „Vând praxis 1.800 înscrişi, urban, Neamţ. Posibil variante”, aşa sună un anunţ postat pe 3 februarie 2014.

Procedura de vânzare a praxisului de medicină de familie este mult discutată, întrucât unii medici de familie care au dat anunţ pe internet, în care vindeau praxisul de medicină de familie, spuneau că vând şi lista de pacienţi şi au cerut bani pentru fiecare nume de pe listă. Această practică a apărut în 2006, după emiterea unui ordin al Ministerului Sănătăţii care reglementează metodologia de preluare a cabinetelor medicilor de familie şi de cedare a listelor de pacienţi, practică numită oficial „praxis de medicină de familie”. Preluarea activităţii poate fi realizată de către un medic specialist de medicină de familie, persoană fizică, ori de o unitate sanitară cu profil de medicină de familie, în formele de organizare prevăzute de lege, prin reprezentantul legal, în care cel puţin un medic este confirmat în această specialitate. Listele pot fi preluate prin vânzare, schimb, donaţie, comodat, uzufruct şi prin aportul de capital social.

consultatie medicConducerea Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Neamţ are cunoştinţe despre această practică şi spune că procedura are la bază un temei legal. „În Ordinul 1322/2.11.2006, la articolul 5, se precizează că una dintre modalităţile de preluare a activităţii unui praxis poate fi şi vânzarea. Vorbim despre vânzarea cabinetului, cu toată dotarea inclusă. Medicul care urmează să vândă nu are obligaţia de a anunţa pacienţii despre intenţiile sale, însă cel care cumpără praxisul este obligat să întrebe pacientul dacă mai doreşte să rămână pe lista lui”, a declarat juristul Radu Firăstrău, director al CAS Neamţ.

Citește și:   Fără modificări în scenariul de funcționare pentru școlile din județ, din 27 septembrie

Preşedintele Patronatului Medicilor de Familie Neamţ, medicul Mihaela Covrig, consideră că aceste neînţelegeri legate de vânzarea praxisului nu au la bază fapte demonstrabile. „Este dreptul fiecărui medic ca, atunci când urmează să iasă la pensie sau să îşi schimbe domiciliul – ori când, din oricare alt motiv, nu se mai poate ocupa de cabinetul medical -, să îl vândă. Are dreptul să îşi recupereze banii pe care i-a investit toată viaţa lui. Poate lua bani pe mobilier, pe spaţiu, pe aparatura medicală, dar nu pe persoanele de pe listă. Însă pacienţii nu sunt legaţi de cabinet. Ei pot merge la orice medic de familie îşi doresc. Un medic îşi anunţă din timp pacienţii atunci când urmează să renunţe sau să vândă. Ei pot alege să rămână să vadă cum este medicul nou, sau să plece să se înscrie în altă parte. Nu îi ţine nimeni cu forţa. Dar, dacă sunt şi medici care cer bani atunci când vând praxisul, pentru fiecare pacient de pe listă, atunci să le fie ruşine. Dar eu nu am auzit despre astfel de cazuri în judeţul nostru. Pot fi inclusiv acuzaţii ale unor persoane rău intenţionate”, a spus medicul Mihaela Covrig, preşedintele Patronatului Medicilor de Familie Neamţ.

Partajează articolul
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

COMENTARII

WORDPRESS: 2
 • Liviu 8 ani

  E mai rau decat comertul de „suflete moarte” al lui Gogol. Acum sufletele sunt vii….

 • ionutz 8 ani

  cata ,,inocenta,,la doamna COVRIG,nu stie ca s-ar vinde pacienti,chiar daca toata lumea stie,dar a zis bine,sa le fie RUSINE.