HomeCultural

Oraşul în condiţiile globalizării

Subiectul de mare actualitate a fost dezbătut în cadrul Conferinţei Naţionale de Antropologie Urbană de la Roman. La conferinţă au participat şi primarul municipiului Roman, Laurenţiu Dan Leoreanu, istoriculul Liviu Brătescu, de la Institutul A.D. Xenopol, din Iaşi, şi deputatul Elena Udrea.

Muzeul de Istorie din Roman a găzduit vineri, 2 noiembrie, prima zi a Conferinţei Naţionale de Antropologie Urbană, ediţia a IV-a, organizată de Asociaţia pentru Antropologie Urbană – filiala Roman şi Primăria Municipiului Roman. Evenimentul are un caracter ştiinţific atît prin tematica propusă, cît şi prin conţinutul comunicărilor. Tema conferinţei din acest an este „Oraşul în condiţiile globalizării”, care îşi propune dezbaterea, pe parcursul a două zile, a influenţei globalizării asupra identităţii urbane.

La deschiderea conferinţei au participat cercetători, istorici, oameni de cultură cu preocupări legate de obiectul de studiu al antropologiei, autorităţi locale, oameni politici, profesori şi elevi. „Sîntem în al patrulea an de cînd avem prilejul să ne întîlnim. Dumnezeu a ales ca Romanul să fie acest loc de întîlnire. În acest an am adus invitaţi noi care, prin poziţia lor în cadrul instituţiilor pe care le reprezintă, pot să ajute comunitatea romaşcană. Obiectivul meu principal este ca Romanul, acest oraş vechi, ales nu la întîmplare de voievozi, să redevină judeţ. Comunitatea este cea care va trebui să convingă că poate performa pentru împlinirea acestei dorinţe”, a declarat istoricul Adrian Majuru, coordonatorul proiectului.

Lucrările conferinţei sînt susţinute atît de membrii Asociaţiei pentru Antropologie Urbană – filiala Roman, cît şi de cercetători din ţară, pe două secţiuni: „antropologie socială şi culturală” şi „antropologie urbană şi medicală”. „Avem un program foarte concentrat. Sperăm să avem lîngă noi cît mai mulţi romaşcani”, a spus muzeografa Iulia Butnariu, de la Muzeul de Istorie din Roman.

Prezent la conferinţă, deputatul Marius Neculai, preşedintele Asociaţiei pentru Antropologie Urbană, filiala Roman, a arătat importanţa organizării acestei manifestări în oraşul nostru: „Ne bucurăm că filiala locală a Asociaţiei pentru Antropologie Urbană a organizat al patrulea an consecutiv această conferinţă, în cadrul căreia s-au reunit nume de marcă, ce dau amploare şi efervescenţă manifestării. Elementul de noutate din acest an este secţiunea dedicată tinerilor, pe care i-am atras într-un concurs cu o tematică interesantă – «Oraşul nostru în secolul XXI». An de an, această conferinţă a crescut în conţinut. Prin aceste manifestări, cîştigăm exerciţiu cultural, care ne aduce un beneficiu prematur să-l cuantificăm”.

Printre participanţii la conferinţă s-au mai numărat primarul municipiului Roman, Laurenţiu Dan Leoreanu, istoricul Liviu Brătescu, de la Institutul A.D. Xenopol, din Iaşi, şi deputatul Elena Udrea. Manifestările programate sîmbătă, 3 noiembrie, vor cuprinde sesiuni de comunicări şi desemnarea cîştigătorilor concursului de fotografie „Oraşul nostru în secolul XXI”.

Comentarii

WORDPRESS: 5
  • Vladimir 12 ani ago

    N-am sa aleg un parlamentar care nu poate colabora cu primarul, asa cum e Bratescu. In aparitiile sale din presa si tv singurul subiect abordat a fost Elena Udrea. Nu e deloc reprezentativ pentru Roman si nu vad cum ar putea prospera comunitatea noastra in cazul in care ne-ar reprezenta interesele in Parlament.

    • Romascanu 12 ani ago

      SA VEZI PROSPERITATE CU TANTI LEANA&COMP MIERE SI LAPTE

  • LUCA 12 ani ago

    Nene,votul e liber deocamdata.Ma intreb ce legatura are Udrea cu antropologia urbana.In poze pare foarte preocupata de problema.Are vreo legatura cu partiile de ski care pleaca de nicaieri si duc niciunde vizitate de niciun schior sau cu telegondolele care plimba pe nimeni?

    • Sorina 12 ani ago

      A onorat o invitatie si cum Udrea este permanent printre ei nu numai in camapania electorala, a mers ca oricare om preocupat sau interesat sa afle cat mai multe ! Tu nu mergi la evenimente culturale educative, teatru , opera, spectacole, lansari de carte? Ma rog cred ca iti cer prea mult la cum ai abordat tema!

      • Romascanu 12 ani ago

        publicitate se cheama campanie de imagine zambete si empatie pentru poporu. Si te-a cucerit si pe tine dvs. Sorina se vede lucru….