Prima paginăSanatate

Opt milioane pe lună pentru un medic

Dimensiune text

În timp ce medicii rezidenți iau drumul străinătății, tot mai mulți medici din spital se apropie de vîrsta pensionării. Medicii solicită salarizarea rezidenților cu cel puțin trei salarii medii pe economie. Un rezident primește acum opt – nouă milioane de lei pe lună.

 

 

Colegiul Medicilor din România a tras un semnal de alarmă cu privire la deficitul de medici din întreaga țară, considerînd că unica soluție de a-i ține pe medici în România este mărirea a salariilor. Analizînd situația medicilor din România, Colegiul a constatat grave atingeri aduse demnității, libertății și independenței profesionale ale medicilor.

În aceste condiții, Adunarea Generală a Colegiului Medicilor din România solicită Președinției României, Guvernului și Parlamentului luarea urgentă de măsuri pentru a reda drepturile acestei categorii profesionale.

Printre măsuri se numără renunțarea la orice barieră în ceea ce privește fondul pentru plata personalului (în prezent aceasta este de 70% din buget), excluderea din categoria de bugetari a medicilor, dat fiind practica independentă și autonomă a acestora, precizarea în mod expres că medicul nu este funcționar public și nici echivalent al acestuia, majorarea veniturilor medicilor astfel încît venitul minim al unui medic (rezident) să fie echivalent cu trei salarii medii pe economie.

Potrivit unui raport al Bănci Mondiale, din 2007 și pînă în prezent, în țările din Europa au emigrat 11.800 de medici români, din toate specialitățile. Banca Mondială a recomandat ca salariile medicilor rezindeți să echivaleze cu cinci salarii medii pe economie, pentru că nu se poate trăi cu opt sau nouă milioane de lei pe lună. În timp ce în Europa sînt pînă la șase medici la mia de locuitori, la noi în țară abia dacă sînt doi„, a declarat medicul de familie Angela Bica, vicepreședintele Patronatului Medicilor de Familie Neamț.

„Și la spital la noi au fost o serie de situații dramatice, cînd, de exemplu, secția de Anestezie și Terapie Intensivă a funcționat doar cu doi anesteziști. Problema personalului devine din ce în ce mai gravă și nu știm ce vom face dacă nu se vor debloca posturi. Acum avem probleme în ceea ce privește secția Medicină Internă. Dacă nu se vor schimba lucrurile, în cîțiva ani se prefigurează o criză de medici în spital, întrucît o generație întreagă de medici se apropie de pensionare, iar medicii rezidenți sînt din ce în ce mai greu de găsit„, a apreciat medicul Mircea Coadă, managerul Spitalului Municipal de Urgență Roman.

COMENTARII

WORDPRESS: 0