Prima paginăSanatate

Operație în premieră județeană la Spitalul Roman

Dimensiune text

Începînd cu această săptămînă, chirurgia romașcană a intrat într-o nouă eră, prin realizarea unei intervenții ce presupune o nouă metodă chirurgicală.

 

Este vorba despre o intervenție chirurgicală laparoscopică mono-orificială, care presupune efectuarea intervenției printr-un singur orificiu pe corpul pacientului. Operația a fost realizată de către șeful secției Chirurgie, medicul Dan Gabriel Arvătescu (foto), medicul chirurg Emanuel Molodoi și medicul anestezist Cristina Hotăranu.

Diferența a constat în faptul că la o intervenție laparoscopică obișnuită se făceau minim două incizii și se putea junge la patru-cinci orificii pentru a efectua intervenția. Prin noul sistem monoport, noi efectuăm operația printr-un singur orificiu. Este adevărat că orificiul are doi centimetri, dar e mult mai bine decît să ai trei sau patru orificii. Este un sistem special, numit triport, care costă 10 milioane de lei vechi și e de unică utilizare. Sînt niște pense speciale care costă foarte mult și care nu sînt drepte, ci au diverse curburi. De aceea, ele sînt foarte greu de manipulat, în condițiile în care nu se lucrează cu pense drepte. Este prima operație din județul Neamț. Ca grad de dificultate nu a fost prea mare, întrucît a fost vorba de un apendic, dar urmează să abordăm și alte patologii. Trebuie foarte mult exercițiu, pentru că e mult mai greu de realizat această metodă decît laparoscopia clasică„,  a declarat medicul chirurg Dan Gabriel Arvătescu.

Acesta a mai spus că inovațiile în chirurgie nu se vor opri aici. „În 1994, cînd am terminat eu Facultatea de Medicină, chirurgia laparoscopică nu se făcea decît la două centre din țară. La Roman, chirurgia laparoscopică se practică din 2003 și am mers într-o evoluție calculată a metodelor de intervenție. Acum încercăm să implementăm acest sistem, pentru că o operație nu înseamnă că sistemul a fost deja implementat. Următoarea etapă ar fi să operăm «notes», adică să facem operații prin orificiile naturale ale bolnavului, astfel încît să nu existe nici o urmă de intervenție pe corp. Dar asta numai în condițiile în care am avea tehnica necesară. Valoarea tehnicii monoport pe care încercăm s-o implementăm trece de 5.000 de euro, în vreme ce tehnica pentru operațiile «notes» depășește 20.000 de euro. Sînt lucruri mult mai complexe, dar noi sperăm să le realizăm în viitor„, a mai precizat șeful secției Chirurgie.

De la începutul anului și pînă acum, în sălile de operație de la Spitalul Municipal de Urgență Roman s-au realizat aproximativ 230 de intervenții laparoscopice.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 1
  • elenika 9 ani

    Multe felicitari acestor mari medici romascani, sunt foarte buni! De asemenea, d-lui doctor Molodoi, un cald si prietenesc salut, de la mama unei paciente! Va iubim mult!