Prima paginăSocial

Olimpici internaționali din Roman și Gherăești, premiați de ministrul Educației

Olimpici internaționali din Roman și Gherăești, premiați de ministrul Educației

Dimensiune text

 

Elevi și cadre didactice din județul Neamț au participat marți, 19 decembrie, la București, la festivitatea de premiere a olimpicilor români care s-au remarcat în anul 2017 la concursurile internaţionale pe discipline școlare. La evenimentul găzduit de Palatul Parlamentului au fost prezenți, alături de ministrul Educaţiei Naționale, Liviu Marian Pop, și președintele Comisiei pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport din Senatul României, Ecaterina Andronescu, președintele Comisiei pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport din Camera Deputaților, Camelia Gavrilă, consilierul premierului României, Stelian Fedorca, și secretarii de stat în Ministerul Educației Naționale, Elisabeta Kovacs și Petru Andea.

Cu acest prilej, Ministerul Educației Naționale a premiat cei 168 de elevi câştigători a 228 de distincţii (trei premii I absolute, 61 de medalii de aur și premii I, 77 de medalii de argint și premii II, 60 de medalii de bronz și premii III şi 27 de menţiuni) la olimpiadele internaţionale sau regionale pe discipline (juniori şi seniori). În același timp, au fost premiate cadrele didactice care i-au pregătit (203), precum şi şcolile din care provin laureaţii (89). În cadrul evenimentului au fost acordate și premii pentru cele mai de succes activităţi din programul „Şcoala Altfel 2017”, câştigătoare fiind 10 şcoli din opt judeţe, informează Ministerul Educației Naționale.

Conform ordinului ministrului Educației, lista elevilor, profesorilor şi unităţilor şcolare care au primit premii pentru distincţiile obţinute la olimpiadele şi concursurile internaţionale pe discipline şcolare în anul 2017 cuprinde, din județul Neamț:

  • șase elevi: Raul Ghergheluc, elev în clasa a VII-a la Școala Gimnazială Gherăești, premiul I la Olimpiada Internațională a Elenismului; Ioana Levîrdă, elevă în clasa a VIII-a la Colegiul Național „Roman-Vodă”, premiul I la Olimpiada Internațională a Elenismului; Vasile Matei Levîrdă, elev în clasa a VI-a la Școala Gimnazială „Vasile Alecsandri” din Roman, premiul III la Olimpiada Internațională a Elenismului; Mihnea Bâlici, elev în clasa a XII-a la Colegiul Național „Calistrat Hogaș” din Piatra Neamț, medalie de argint  la  Olimpiada Internaționala de Filosofie; Sebastian Leontică, elev în clasa a XI-a la Colegiul Naţional „Petru Rareş” Piatra Neamţ, medalie de argint la  Olimpiada Internațională de Fizică; Ioana-Paula Urzică, elevă în clasa a VII-a la Școala Gimnazială nr. 2 Piatra Neamț, premiul III la Olimpiada Internațională a Elenismului;

  • patru profesori: Elisabeta Cristea (care i-a pregătit pe Raul Ghergheluc, Ioana Levîrdă și Vasile Matei Levîrdă), Ecaterina Romașcu (care l-a pregătit pe Mihnea Bâlici), Dorel Haralamb (care l-a pregătit pe Sebastian Leontică) și Smaranda Iamandi (care a pregătit-o pe Ioana-Paula Urzică).

  • cele șase unități școlare de unde provin olimpicii: Școala Gimnazială Gherăești, Colegiul Național „Roman-Vodă”, Școala Gimnazială „Vasile Alecsandri” din Roman, Colegiul Național „Calistrat Hogaș” din Piatra Neamț, Colegiul Naţional „Petru Rareş” Piatra Neamţ și Școala Gimnazială nr. 2 Piatra Neamț.

„Mă înclin în fața performanțelor dumneavoastră și vă asigur de respectul sincer și de sprijinul permanent pentru tot ce înseamnă valoare în educație. Sper ca anul viitor să obțineți și mai multe premii pentru că în bugetul pentru 2018 avem câteva elemente care încurajează performanţa. Sper, de asemenea, să vă regăsiți ca studenți în universitățile din țară, astfel încât potențialul vostru individual să devină baza unei solide cariere de cercetare. Acest lucru ar fi o dovadă în plus că mediul universitar din România este unul de excelenţă. Sunt convins că în perioada imediat următoare, prin încurajarea calităţii şi majorarea bugetului, performanţa şi excelenţa din învăţământul preuniversitar şi nu numai vor creşte”, a declarat ministrul Liviu Marian Pop.

Conform Ministerul Educației Naționale, cuantumurile premiilor pentru rezultatele înregistrate la olimpiadele/concursurile internaționale sunt următoarele: 12.545 lei – premiul I absolut (obținut cu punctaj maxim), 9.720 lei – premiul I/medalie de aur, 8.330 lei – premiul al II-lea/medalie de argint, 5.950 lei – premiul al III-lea/medalie de bronz şi 4.065 lei – menţiune (sau diplome echivalente). Sumele în bani acordate elevilor care s-au impus în competiţiile regionale (olimpiade balcanice de seniori şi juniori, Olimpiada Internaţională Pluridisciplinară Tuymaada, Olimpiada de Informatică a Europei Centrale, Olimpiada de Chimie „D.I. Mendeleev” etc.) sunt: 4.440 lei – premiul I/medalie de aur, 3.785 lei – premiul al II-lea/medalie de argint, 2.945 lei – premiul al III-lea/medalie de bronz şi 2.550 lei – menţiune (sau diplome echivalente).

Profesorul/profesorii care au pregătit elevul/elevii primesc un singur premiu, în cuantumul cel mai mare prevăzut pentru unul din elevii săi/lor. Pentru şcoala pe care elevul/elevii o frecventează sau a/au frecventat-o se acordă câte un premiu, în cuantumul prevăzut pentru fiecare elev premiat. În acest ultim caz, sumele primite vor fi utilizate pentru dotări destinate sprijinirii eficienţei procesului de învăţământ. Fondul total de premiere alocat de MEN peste 2.500.000 lei.

 

 

 

 

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0