HomeEconomie

Ofertele online de credite bancare, pline de capcane

Căutarea unor variante de împrumut pe site-urile specializate în prezentarea acestor produse bancare poate aduce suprize neplăcute. Jumătate din ofertele online de creditare nu oferă date despre dobînda anuală efectivă, costul total real al creditului, taxele și comisioanele aferente.

Cei care vor să obțină un credit bancar ar trebui să se ferească de site-urile specializate în promovarea acestor împrumuturi și să viziteze direct consilierii de credite ai băncilor comerciale. Un raport recent al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor arată că jumătate dintre site-urile specializate în promovarea creditelor bancare oferă informații parțiale sau eronate privind costul real al acestor împrumuturi. Erorile sau lipsa informațiilor suficiente poate induce în eroare oricînd consumatorul, convingîndu-l să aplice pentru un credit al cărui cost real este cu mult mai mare decît cel prezentat de site-urile specializate.

Una dintre concluziile comisarilor pentru protecția consumatorilor este aceea că multe dintre site-urile specializate în oferte de credite bancare nu prezintă informații privind dobînda anuală efectivă (DAE) a împrumuturilor. În condițiile în care rubrica „DAE” din oferta de credite este completată doar cu un semn de întrebare, potențialul client nu poate estima costul real al creditului. „De obicei, pe astfel de site-uri sînt promovate beneficiile și avantajele unor produse de creditare, fără a se menționa și detaliile care conduc la aflarea dobînzilor, comisioanelor și costurilor reale ale creditelor”, spun specialiștii.

De exemplu, pe un astfel de site, clienții sînt invitați să împrumute 12.000 de lei la o dobîndă de 12%. De fapt, dobînda de 12% este practicată doar în cazul clienților care au un cont de salarii la banca respectivă, iar pentru ceilalți clienți se practică o dobîndă de 13%. Numai creșterea cu un punct procentual a dobînzii conduce la creșterea costului final al creditului de la 16.700 la 17.500 de lei. Printre „scăpările” de pe astfel de site-uri se numără deseori și comisioanele băncilor, dar și serviciile suplimentare plătite de clientul împrumutat – precum asigurările.

Site-urile care promovează credite bancare ar trebui să menționeze obligatoriu dobînda anuală efectivă, costul total al creditului, dar și taxele și comisioanele aferente împrumutului. În plus, clientului trebuie să îi fie pus la dispoziție și un grafic de rambursare. Pentru neprezentarea completă și corectă a acestor informații, deținătorii site-urilor respective se pot alege cu amenzi de pînă la 10.000 de lei din partea comisarilor pentru protecția consumatorilor.

Comentarii

WORDPRESS: 0