Prima paginăSanatate

Obezitatea face ravagii

Dimensiune text

Anul trecut, peste 2.300 de pacienți din județ au fost diagnosticați cu obezitate. Specialiștii spun, însă, că numărul lor este mult mai mare. Îngrijorător este faptul că tot mai mulți copii sînt diagnosticați cu obezitate.

 

Stilul de viață dezorganizat, alimentația nesănătoasă și sedentarismul fac ravagii în rîndul populației. Acest lucru se reflectă în numărul tot mai mare de persoane care suferă de obezitate și diabet. Medicii specialiști spun că principalul vinovat este dezechilibrul dintre caloriile consumate și cele necesare organismului.
Astfel, în 2011, la nivelul întregului județ erau înregistrate 2.394 de cazuri noi de obezitate. Potrivit datelor furnizate de către Direcția de Sănătate Publică Neamț, patru dintre cazurile noi au fost la copii cu vîrsta de pînă la un an, 209 pacienți erau copii cu vîrste cuprinse între un an și 14 ani, 1.545 erau pacienți cu vîrste între 15 și 65 de ani, iar 635 de cazuri s-au înregistrat persoane peste 65 de ani.
În zona Romanului, anul trecut s-au înregistrat 744 de cazuri noi de obezitate. Dintre acestea, trei cazuri au fost copii cu vîrste pînă la un an, 63 de pacienți sînt copii cu vîrste între un an și 14 ani, 443 de cazuri s-au înregistrat la categoria de vîrstă 15-65 de ani, iar 235 de cazuri s-au înregistrat la persoane cu vîrsta de peste 65 de ani.

Toată lumea știe că principalul vinovat pentru această situație este alimentația nesănătoasă. Ceea ce ar trebui să-i îngrijoreze mai mult pe părinți este că tot mai mulți copii sînt diagnosticați cu obezitate. Din păcate, obezitatea, ca și diabetul, sînt printre cele mai subdiagnosticate boli. Cazurile înregistrate sînt la persoane care s-au prezentat la consultații în cabinetele medicilor de familie, în cabinetele de diabet sau de endocrinologie. Numărul real al acestor bolnavi este mult mai mare decît statistica, pentru că sînt foarte multe persoane care nu se prezintă nici măcar la controlul anual obligatoriu, care este gratuit și care se face la cabinetul medicului de familie„, a apreciat medicul de familie Angela Bica, vicepreședintele Patronatului Medicilor de Familie Neamț.

Tot anul trecut, s-au înregistrat 1.623 de cazuri noi de diabet, din care în șase cazuri a fost vorba de copii. Numărul total al diabeticilor aflați în evidență, la nivelul întregului județ, se ridică la 15.999 de pacienți.

COMENTARII

WORDPRESS: 0