Oaspeți din Basarabia la Școala Gherăești, în cadrul proiectului „Patrimoniul cultural. Artă populară, tradiții și obiceiuri românești”

HomeSocial

Oaspeți din Basarabia la Școala Gherăești, în cadrul proiectului „Patrimoniul cultural. Artă populară, tradiții și obiceiuri românești”

 

 

Sâmbătă, 8 decembrie, a avut loc un eveniment deosebit la Școala Gimnazială din Gherăești, cu prilejul sosirii delegației din Republica Moldova pentru activitatea din cadrul proiectului „Patrimoniul cultural. Artă populară, tradiții și obiceiuri românești”, inițiat de muzeograf doctor Otilia Mircea, din cadru Muzeului de Istorie Roman. Activitatea a avut drept scop promovarea patrimoniului cultural prin vizita la atelierul meșteșugăresc al școlii și prin prezentarea dansurilor populare, a tradițiilor și obiceiurilor moldovenești și a fost dedicată Centenarului Marii Uniri. Delegația din Republica Moldova a fost alcătuită din: Ilie Calistru – primar al localității Ciuciulea,   Veronica Iațcu – director al I.P. Gimnaziul Ciuciulea, Rodica Curuliuc – director adjunct pentru instruire, Elena Calistru – director adjunct pentru educație, Rodica Pîrgari – bibliotecar, și Galina Graur – director adjunct pentru instruire I.P. Gimnaziul Cajba.

La activitate au fost prezenți inspectorul Elena Preda, din partea Inspectoratului Școlar Județean Neamț, și muzeograf Dan Spătariu, din cadrul Complexului Muzeal Județean Neamț – Muzeul de Istorie Roman. Totodată, comunitatea locală a fost reprezentată de primarul comunei Gherăești, Pavel Bereșoae, viceprimarul Petru Andrieș, comisar de poliție Daniel Lungu, șef de secție la Secția 3 Poliție Rurală Săbăoani, și Benone Croitoriu, șef de post Poliția  Gherăești.

Pentru realizarea acestei activități au fost implicați aproximativ 150 de copii coordonați de cadrele didactice din unitatea de învățământ. Activitatea a debutat cu primirea oaspeților și vizita la atelierul meșteșugăresc din incinta școlii, atelier susținut de Centrul pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare” Piatra Neamț, reprezentat director Carmen Elena Nastasă. Copiii clasei de țesut-cusut, îndrumați de meșterul popular Maria Bereșoaie, le-au făcut oaspeților o primire călduroasă în locul în care ei își demonstrează îndemânarea. Aici, elevul Alexandru Gherghel, din clasa a VII-a B, i-a încântat cu o melodie populară interpretată la trompetă, iar elevul David Cocuț din clasa a II-a B, le-a recitat o poezie de suflet.

„Activitatea a continuat cu un spectacol pregătit de elevii școlii îndrumați de cadrele didactice, moment ce s-a desfășurat la Centru pentru Cultură și Creație Gherăești. În sală a fost prezentată o expoziție cu obiecte de artizanat și costume populare, cu lucrări artistico-plastice și colaje realizate de copiii claselor V-VIII, precum și picturi ale elevului Radu Dănculesei din clasa a VIII-a B. Bradul Centenarului ce a înfrumusețat scena a fost realizat din palmele tuturor copiilor școlii, decupate din hârtie colorată, pe care fiecare a scris câte un mesaj pentru țară. Pe tot parcursul spectacolului, care a durat aproximativ o oră, copiii au reușit să capteze total atenția publicului și să emoționeze audiența până la lacrimi. La reușita spectacolului a contribuit, prin prestația de o înaltă ținută,  și Ansamblul Lunca Moldovei din Gherăești, coordonat de domnul instructor Cristi Pleșca”, a afirmat directorul Școlii Gherăești, Laura-Daniela Bărgăoanu.

La finalul activității, directorul școlii gazdă i-a dăruit primarului satului Ciuciulea, Ilie Calistru, un costum popular din partea comunității din Gherăești. În urma acestei activități, s-au încheiat noi parteneriate cu școli din Republica Moldova, o nouă mărturie a faptului că Unirea se realizează prin Educație.

 

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 0