Prima paginăCulturalTimp liber

Oamenii politici au promovat tradiţiile locale

Dimensiune text

Deputatul Elena Udrea a pledat pentru respectarea și promovarea tradițiilor. Profesor doctor Vasile Ursachi i-a solicitat sprijinul pentru salvarea Cetății de la Gâdinți.

Expoziţia temporară „Mărturii etnografice din zona Romanului”, deschisă vineri, 19 iulie, la Muzeul de Istorie din Roman, readuce în atenţia vizitatorilor tradiţiile şi obiceiurile locale. Evenimentul nu a strâns un auditoriu numeros, dar iniţiativa muzeografilor romaşcani de a reînvia tradiţii pierdute este una lăudabilă. La eveniment au participat profesorul Laurenţiu Dan Leoreanu, primarul municipiului Roman, cercetător Florin Ionuţ Filip, de la Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău, profesor doctor Vasile Ursachi, fost director al Muzeului de Istorie, profesoara Mihaela Tanovici, directorul Colegiului Naţional „Roman-Vodă”, muzeograf Relu Butnariu, deputatul Elena Udrea, iubitori de etnografie din Roman.

Expoziţia cuprinde doar o mică parte din obiectele aflate în colecţia muzeului. „Ieşim în afară cu valorile noastre tradiţionale. Colecţia a fost realizată plecând de la costumul popular, purtat în diverse ocazii. În expoziţie sunt peste 30 de piese mari de vestimentaţie, cu o vechime de peste 100 de ani şi chiar de 200 de ani. Expoziţia cuprinde şi accesorii vestimentare, precum şi obiectele care au contribuit la realizarea acestor articole vestimentare şi care sugerează activităţile lucrative ale vremii. Colecţia etniografică din cadrul muzeului nostru s-a format în urma donaţiilor unor oameni implicaţi – profesorul Mihai Andone, Ortansa Lazăr – care au vrut ca aceste piese să nu se piardă”, a precizat muzeografa Iulia Burnariu, de la Muzeul de Istorie din Roman. muzeul de istorie

Elena Udrea promovează turismul istoric şi cultural

Membru al Asociaţiei pentru Antropologie Urbană din Roman, profesorul Laurenţiu Dan Leoreanu a declarat: „În zona Moldovei, actuala zonă metropolitană a Romanului, tradiţiile au fost bogate. Multe dintre acestea s-au păstrat, dar, din păcate, multe s-au pierdut. Satul, ca un loc de purificare, reprezintă o întoarcere spre moşi şi strămoşi, pentru ca, astăzi, să putem vorbi, de un stat care se află în Uniunea Europeană”.

Îmbrăcată în alb, culoarea preponderentă din costumul popular, Elena Udrea a ţinut o adevărată lecţie de etnografie în faţa asistenţei. „Ca membru din marea familie romaşcană, ca promotoare a costumului popular, am ocazia să particip la acest eveniment important pentru comunitate. O perioadă, am demonstrat o lipsă de patriotism, am negat tot ce a fost tradiţie şi obiceiuri. În ultimii trei-patru ani, cât am fost ministru, am asistat la o întoarcere cu faţa către valorile româneşti, o preocupare crescută pentru tradiţiile, obiceiurile şi portul popular românesc. Muzeul romaşcan generează proiecte culturale care pot atrage mai mulţi vizitatori şi pot dezvolta un turism istoric şi cultural. Muzeul de la Roman ar putea fi un exemplu pentru instituţii similare din judeţ şi din ţară”, a spus deputatul Elena Udrea.

muzeul de istorieTurismul istoric şi cultural din zona noastră ar putea include şi Cetatea nouă a Romanului de la Gâdinţi. Profesorul Vasile Ursachi, prezent la eveniment, i-a înmânat deputatului Elena Udrea, înainte de începerea vernisajului expoziţiei, o mapă care conţinea proiectul de restaurare a monumentului şi articole din „Ziarul de Roman” care mediatizează suferinţa unuia dintre cele mai importante monumente din judeţul Neamţ.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 2
  • Tony Joe White 8 ani

    Felicitari realizatorlilor acesti expozitii romascane, felicitari Elenei Udrea pentru prezenta sa la un astfel de eveniment cultural…opozitia, cu exceptia ei, se afla intr-o prelungita vacanta a trupului si troacelor !

  • cetatean 8 ani

    Dar a venit fara cal Leana si fara ie – haideti sa lasam rautatile deoparte , sa ne apucam de treaba ca la vorbe se pricepe orice om – dar cum se spune : a fi domn nu i de mirare a fi OM e lucru mare .