Prima paginăSport

O romașcană țintește Wimbledonul

Dimensiune text

Tenismena romașcană Bianca Mihăilă va juca, săptămîna viitoare, la un turneui în Tunisia. Ea este clasată pe poziția 40 la categoria junioare în Europa. Bianca Mihăilă a fost invitată pentru testări la celebra academie de tenis „Nick Bollettieri” din Statele Unite.

 

La 16 ani, Bianca Mihăilă este singura jucătoare de tenis romașcană care participă la turnee interrnaționale. Săptămîna viitoare, ea va fi prezentă la un turneu din Tunisia, unde speră să adune puncte pentru a urca în primele 100 de jucătoare din lume la categoria junioare, fapt ce i-ar permite să participe la turneele care reprezintă visul oricărui tenismen: Wimbledon, Rolland Garros sau US Open.

Drumul Biancăi spre tenis a fost predestinat. Tatăl său, mare iubitor de sport și fan al nemțoaicei Steffi Graff, și-a propus ca, atunci cînd va avea o fată, să o ducă la tenis. Așa că, înainte de a împlini șase ani, Bianca Mihăilă a făcut cunoștință cu racheta de tenis. I-a plăcut să joace și a continuat deși, pe la vreo opt ani, cînd a dat de greu, a vrut să renunțe și să dea racheta pe păpuși, să se joace asemeni prietenelor sale. „A fost greu, dar a meritat”, spune astăzi Bianca, clasată pe poziția 40 în clasamentul jucătoarelor junioare din Europa și pe poziția 430 la nivel mondial.

Ca să ajungă să conteze în clasamentele internaționale, Bianca a început să participe la turnee în afara țării cînd era în clasa a VIII-a. „Am făcut, întîi, un consiliu de familie, ca să hotărîm care este drumul de urmat, să ne stabilim prioritățile. A fost o hotărîre importantă, pentru că nu a fost vorba doar de Bianca, toată familia a fost implicată, pentru că tenisul este un sport foarte costisitor. Pînă să ajungi să cîștigi bani din turnee, să tragi linie și să ieși pe plus, întîi trebuie să investești”, a spus Vasile Mihăilă, tatăl Biancăi.

Ca să-ți atingă țelul, acela de a ieși cu Bianca la turnee mari, Vasile Mihăilă a făcut și Facultatea de Educație Fizică și Sport. „Modelul echipelor de familie stă în spatele multor succese răsunătoare din sport și, mai ales, în tenis. Succesul se obține acolo unde există o relație strînsă cu antrenorul, acolo unde îți crești elevul de mic, îi știi toate punctele tari și slabe și poți să-l motivezi și să-l pregătești psihologic. Noi stăm foarte mult de vorbă, și după antrenamente, și după meciuri și discutăm ce i-a ieșit și ce nu și din ce motiv. Este foarte important să ai pe cineva alături care să te susțină, dar și care să-ți spună în față atunci cînd greșești”, a spus tatăl Biancăi.

 

Invitată la Academia „Nick Bollettieri”

 

„Ca să fii bun tenismen, trebuie să duci o viață de soldat. Dacă nu ai jucat și nu te-ai pregătit cîteva zile, îți trebuie luni ca să recuperezi. Bianca se întîlnește cu copii care vin din centre de pregătire puternice, cu psihologi, cu programe de pregătire  speciale” spune Vasile Mihăilă.

Bianca a fost invitată și ea la o selecție în Statele Unite la celebra Academie de Tenis „Nick Bollettieri”, cea în care s-a pregătit și campioana Maria Șarapova. Costurile prea mari i-au oprit și au încercat să se înscrie la cluburi din Europa. „Am avut cîteva sezoane de pregătire în Olanda, la un club din Enschede. Bianca s-a pregătit cu antrenorii clubului și am plătit din banii cîștigați în turneele în care ea a reprezentat clubul. La o astfel de înțelegere sperăm să ajungem în curînd și cu un club din Germania”, a precizat Vasile Mihăilă.

Atunci cînd este la Roman, Biancăi îi este greu să se pregătească, în lipsa unei săli în care să poată juca și iarna. „Ne-au ajutat mult domnii antrenori Ioan Isciuc și Dorin Harabagiu, dar am jucat mai mult la Iași și la Vaslui decît în Roman”, a spus Vasile Mihăilă.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0