O romașcană în straie de sărbătoare, în fața Guvernului, a impresionat mediul online

O romașcană în straie de sărbătoare, în fața Guvernului, a impresionat mediul online

Dimensiune text

 

„A venit de la Roman. Și-a luat straiele de sărbătoare, icoana și steagul alb cu tricolor. Spune că reprezintă Moldova”, aceasta este descrierea, pe scurt, a imaginii prezentate și de Ziarul de Roman și care, joi, a făcut înconjurul mediului online.

Fotografii Alberto Groșescu și Cristian Vasile – prin amabilitatea cărora vă prezentăm aceste fotografii – sunt unii dintre cei care au surprins-o pe femeia îmbrăcată în costum popular, care spune că este din Roman și care a venit joi, 9 februarie, în Piața Victoriei din București. Imaginile care au circulat cu ea pe Facebook au impresionat foarte mulți utilizatori ai mediului de socializare. „O primesc la mine în apartament! Îi dau și o ciorbă caldă când vine de la protest! Asta dacă nu sunt și eu cu tot cu copii în piață…”, a comentat cineva. Cele mai multe comentarii au fost, însă, legate de impresionanta imagine: „Această imagine necruțătoare… Ce fior straniu! Un drapel al păcii şi un suflet ce îşi doreşte o Românie mai bună, țara în care a crescut cu sufletul ei nobil” sau „Cred că ar trebui să devină un simbol al acestei noi revoluții pașnice! Respect”.

Foto: Alberto Groșescu

Foto: Alberto Groșescu

 

Foto: Cristian Vasile

Foto: Cristian Vasile

 

„Și noi, bătrânii, trebuie să ne mai călcăm pe picior, dar și voi tinerii”

Pe un alt cont de pe Facebook a apărut și povestea romașcanei. Ruxandra Pătrașcu, „ucenică” la „Casa Jurnalistului”, a scris următoarele rânduri despre femeia din imagini, care se pare că se numește Lucreția:

„Pe doamna Lucreţia am întâlnit-o în a zecea zi de proteste din Piața Victoriei. Are 54 de ani, s-a autocaracterizat ca fiind o femeie «de la coada vacii» și a venit de la Roman «să schimbe fața pieței». A decis să călătorească la București după ce a văzut la televizor protestele de la Cotroceni. O doamnă povestea cum se ceartă în fiecare seară cu fiul ei care protestează în Piața Victoriei. Doamna Lucreţia s-a gândit că excursia ei poate preveni un conflict similar între ea și copiii ei. Și-a convins soțul s-o lase să parcurgă peste 300 de km după ce i-a spus că «România are nevoie de ea». Zice că a venit la București fiindcă nu-i place dezbinarea dintre oameni. Dacă azi a venit în piață, mâine merge la Cotroceni. N-are încotro, i-a promis soțului că se întoarce sâmbătă dimineață. «Nu e din ăla care bate, e om bun.» Simte diferența de opinie chiar și acasă. Ea și soțul au votat diferit, se uită la alte posturi la TV, dar cumva ajung la o înțelegere. Au noroc că stau la țară și tot timpul e ceva de făcut prin grajd, pe la animale sau prin grădină. Soțul ei n-are nici cea mai vagă idee cum s-a pregătit Lucreţia pentru excursia la capitală. S-a încălțat cu ciubotele lui să nu se ude la picioare, steagul l-a făcut din poalele rochiei de mireasă a fiicei plecată în Anglia, a luat umbrela de plajă ca suport pentru băţul de la steag, s-a îmbrăcat în portul național, pe furiș, în gară și paltonul l-a îndesat într-o geantă. «El nu știe nimic, o să vadă acum la televizor». Când am întrebat-o cum vrea să liniștească spiritele oamenilor și-a dus mâna către icoana Izvorului Tămăduirii pe care o poartă prinsă într-un brâu, la șold. «Și noi, bătrânii, trebuie să ne mai călcăm pe picior, dar și voi tinerii»”.

Lucretia costum popular 03 - foto

 

Vezi și: MEDIAFAX [VIDEO] Tanti Lucreţia – femeia care protestează la Guvern în straie tradiţionale

 

 

 COMENTARII

WORDPRESS: 3
 • masoni de pretutindeni ,sorosisti,pro americani ,pro rusi ,pro occidentali ,oameni ca aceasta femeie incercati s-a dezbinati si sa stapaniti sa umiliti sa saraciti ,aceasta femeie este mai bogata cu mult fata de gramezile voastre de aur si hartii tiparite cu ajutorul carora ne ingreunati si ne uratiti viata ,aceasta intelepciune nativa caracteristica acestui popor bland si mult mai civilizat decat multe popoare din lume ,ar trebui sa luati lectii de la aceasta femeie ,,de la coada vacii”,ca nu o sa mosteniti voi pamantul si nu o sa traiti cat stejarul ,toti suntem muritori ,NU MAI FURATI ,NU MAI DEZBINATI ,NUMAI UMILITI PRIN BANI ,INDREPTATI-VA FATA CATRE EL ,FITI CA NOI !!!!!

 • alexa_nt 3 ani

  Piata ar trebui sa propuna ca cei doi Iohanis si Dragnea sa fie inchisi amandoi intr-o camera si sa nu plece pana cand nu ajung la un acord pentru binele cetatenilor simpli.
  PROTESTELE DE LA GUVERN sant organizate de marile companii atat internationale cat si nationale ,de personalul din agentii guvernamentale si neguvernamentale,judecatorii,servicii la vedere sau mai
  putin la vedere,bancile inclusiv banca nationala si alte organizatii ale statului,ce numai pentru ei si-au facut salarii de NABAB de de mii si zeci de mii de euro pe luna sfidand 90 la suta din populatie cu salarii de mizerie ,pe principiul ca daca nu au acest salariu nu pot munci.
  Toate acestea nu se puteau realiza fara ajutorul politicienilor incompetenti si corupti ,iar cand a aparut un ,HAIDUC-CE A CAUTAT SA INVERSEZE ACTUALA OLIGARHIE ,AU APARUT PROTESTELE LA CARE PARTICIPA IN MARE MAJORITATE TINERI CE VIN ,CA LA UN SPECTACOL PENTRU O PITA ,O BERE ,O CAFEA OFERITA GRATUIT DE- NABABII- CE ORGANIZEAZA ACESTE PETRECERI SI CARE BENEFICIAZA DE MASURILE DE CRESTEREA NIVELULUI DE TRAI A CELOR OBIDITI.
  Nu inteleg lipsa de respect a studentilor care au primit gratuitate pe transport,pentru vizitarea familiei ,iar acestia folosesc acest beneficiu venind la protest ignorind mana care a fost intunsa,un gest reprobabil ,Cum va evolua tara cand tinerii nu incurajeaza acest guvern care este primul de dupa 90 care incearca sa schimbe mersul societatii in favoarea ,pensionarilor si a tuturor celor ce traiesc in subzistenta.
  TREZITIVA??????
  INDIGNATUL

 • Emotionant!
  Exemple de oameni adevarati!
  Felicitari pt. d-na Lucretia si pt. toti oamenii harnici onesti si cinstiti din tara noastra!
  Rusine politicienilor corupti din guvern, parlament,celelalte structuri ale statului si reprezentanti ai autoritatilor locale!