O nouă reuniune în cadrul proiectului „Inclusion on the way to Europe”, la Colegiul Tehnic „Petru Poni”

HomeSocial

O nouă reuniune în cadrul proiectului „Inclusion on the way to Europe”, la Colegiul Tehnic „Petru Poni”

 

Colegiul Tehnic „Petru Poni” din Roman a găzduit, în cursul lunii mai, a doua reuniune din cadrul proiectului Erasmus+ „Inclusion on the way to Europe”, proiect KA2 – Parteneriat strategic pentru susţinerea de bune practici în domeniul şcolar, proiecte între şcoli. În cadrul proiectului, colegiul romașcan are ca partenere școli din Lituania, Suedia și Turcia, 23 de cadre didactice de la partenerii de proiect fiind prezente la întâlnirea de la Roman.

Echipa din România, compusă din profesor Mihaela Stan, coordonatorul proiectului, profesor Mariana Gabriela Dascălu, directorul școlii, profesor Mihaela Pîslaru, director adjunct, și profesorii de limba engleză Antonela Dumea, Elena Apăvăloaei și Simona Băcăoanu, a propus și derulat un program dens de activități care au urmărit, pas cu pas, obiectivele proiectului. În acest demers au avut alături colegi, elevi și părinți.

„Reuniunea a debutat luni, 15 mai, în sala de festivităţi a colegiului, într-o atmosferă de sărbătoare, nuanțată de momente importante precum și urări de bun venit din partea conducerii colegiului și a coordonatorului de proiect. Reprezentanţi ai oaspeţilor, profesori și elevi şi-au făcut cunoscute aşteptările cu privire la această reuniune. După debut, delegațiile au vizitat, Colegiul Tehnic „Petru Poni” au asistat la activități didactice, au realizat un schimb util de experiență, au dezbătut modalități de predare, diferențe și asemănări dintre procesele de învățământ, au interacționat cu elevii, au făcut fotografii. Strategia ce trebuia implementată pentru această reuniune a fost TEAM TEACHING, iar profesorii din cadrul Colegiului Tehnic «Petru Poni» Roman s-au mobilizat în mod exemplar oferind participanţilor posibilitatea de a participa la lecţii de matematică, biologie, chimie, fizică, religie-istorie, marketing, protecţia mediului, construcţii şi lucrări publice. A fost un bun prilej pentru elevii şi profesorii participanţi de a se familiariza cu sistemul de învăţământ din România, de a putea face diferenţa între sistemul de învățământ românesc și cele din țările din care provin. A urmat un prânz tradițional tradiţional, oferit de şcoala gazdă, iar după-amiază s-a vizitat Catedrala Episcopală din Roman, un obiectiv de referinţă al patrimoniului romaşcan, un prilej încântător de cunoaştere a oraşului şi de socializare pentru elevii şi profesorii oaspeţi și gazde”, a afirmat profesor Mihaela Stan, coordonatorul proiectului.

Marţi, 16 mai, s-a desfășurat o vizită la Iaşi, cu tema: „Ingineria ieri şi astăzi. De la Leonardo da Vinci la roboţi”. Cei 23 de oaspeţi, însoţiţi de alţi 20 elevi şi profesori de la Colegiul Tehnic „Petru Poni”, timp de două ore, au participat, alături de studenţii și profesorii de la Universitatea „Gheorghe Asachi” din Iași, la ateliere de lucru pentru realizarea unor miniroboţi. Apoi, la Palatul Culturii din Iaşi, în cadrul Muzeului Tehnicii, au participat la o expoziţie unică, ce prezintă geniul lui Leonardo da Vinci ca inventator şi om de ştiinţă. La sfârșitul zilei au putut astfel să înţeleagă cum au evoluat ştiinţa şi tehnica pe parcursul deceniilor.

 

Miercuri, 17 mai, a fost o altă zi dedicată ştiinţei. De la ora 9,30, elevii şi profesori au participat la Dialogul Științelor, manifestare ce a făcut parte din programul zilelor Municipiului Roman. În faţa Primăriei Roman, au fost amplasate corturi în care fiecare școală a avut un stand educaţional, pentru a disemina exemple de bună practică: machete, experimente de laborator, reviste, obiecte hand-made, origami. „Delegaţia străină a putut vedea exemplele de bună practică din școlile romaşcane și, ulterior, a avut o întâlnire cu primarul municipiului Roman, Lucian Micu, de al cărui sprijin ne-am bucurat în pregătirea activităților din această săptămână. A fost un moment încântător şi emoţionant în care elevii şi profesorii din delegaţia străină au primit mici cadouri cu însemnele oraşului și au purtat un dialog interesant cu oficialitățile locale”, a mai precizat profesor Mihaela Stan. Un alt obiectiv al acestei zile a fost Muzeul Iluziilor din Piatra Neamț, care şi-a condus vizitatorii prin trei săli, fiecare dintre ele destinată unui alt tip de iluzii: Sala oglinzilor deformate, Iluziile optice și sala experimentelor. Muzeul Iluziilor a fost o un prilej de a pune întrebări, de a provoca gândirea participanţilor şi de a-i face pe elevi să înţeleagă că ştiinţa şi tehnica reprezintă baza vieţii de zi cu zi şi a progresului.

 

Joi, 18 mai, au fost derulate din nou activități în cadrul colegiului. De această dată au fost lecții demonstrative la limba engleză, urmate de un workshop și o conferință cu titlul: „Unitate în diversitate”. La conferință au participat reprezentanți ai minorităţilor din Roman: evrei, ruşi lipoveni, armeni, greci, rromi precum, şi reprezentanţi ai ISJ Neamţ, inspectorul școlar general adjunct, profesor Ioan Milea, inspectorul şcolar pentru proiecte educaționale, inspector cu promovarea programului Erasmus+ în unitățile școlare, profesor Maria Ghiniţă. Activitatea s-a încheiat cu un spectacol  organizat de elevii şi profesorii Colegiului Tehnic „Petru Poni”. După masa de prânz, a fost organizat în Parcul Municipal flash mob-ul „Toleranţă şi diversitate”.

Vineri, 18 mai, elevii şi profesorii au lucrat în Eco-grădina şcolii, unde a fost plantat copacul Erasmus, iar apoi au participat la ore la Grădiniţa cu Program Prelungit nr. 6 din Roman.

„Vineri, la prânz, ne-am luat la revedere cu lacrimi în ochi, iar oaspeții s-au reîntors în țările lor. Pentru că rețelele de socializare sunt un mod de cuantificare și evaluare a impresiilor cu care au plecat, postările, like-urile și comentariile arată că activitatea și-a atins scopul. Totul a fost bine organizat, ospitalitatea și calitatea activităților derulate au fost peste așteptările participanților, ceea ce va face ca mulți dintre ei să-și dorească să revină în România. Următoarea întâlnire de proiect va fi în toamnă, în Turcia”, a mai afirmat coordonatorul proiectui, profesor Mihaela Stan.

 

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 0