HomeCultural

O altfel de cunoaştere a lui Eminescu

Evenimentul a fost organizat de Societatea Culturală „Clepsidra” din Roman.

cultural4Sala de conferinţe a Restaurantului „Royal” a găzduit luni, 13 ianuarie, un eveniment cultural organizat de Societatea Culturală „Clepsidra”,  în cadrul căruia au conferențiat criticul şi istoricul literar Theodor Codreanu şi preotul Florin Aurel Țuscanu. La eveniment au participat Laurenţiu Dan Leoreanu, primarul municipiului Roman, Mihaela-Cristina Rusu, directorul Școlii Gimnaziale „Mihai Eminescu”, doctorul Dan Gabriel Arvătescu, vicepreşedintele Societăţii Culturale „Clepsidra”, publicistul Gheorghe A.M. Ciobanu, oameni de cultură, profesori şi elevi.

Tema „Sentimentul religios în opera eminesciană”, susţinută de părintele Florin Aurel Țuscanu, i-a dat ocazia să aprecieze: „Posesor al unei vaste culturi, citind enorm şi asimilând organic toate cuceririle anterioare, Eminescu le încorporează în universul spiritualităţii autohtone, înnobilând artistic etosul nostru naţional cu opere de o inegalabilă valoare. În veşnicul său dor de absolut, poetul se alimentează substanţial din valorile spiritualităţii noastre româneşti. Întreaga sa operă este zidită pe temelia solidă a înţelepciunii populare, înălţându-se la înălţimea credinţei creştine. Fără ca poetul să fie un teolog sau un istoric al religiilor, în multe dintre creaţiile sale întâlnim influenţe din budism, din mitologia greco-romană, din religia vechilor egipteni sau din credinţele geto-dacilor”.

cultural3Criticul şi istoricul literar Theodor Codreanu, premiat recent de Academia Română cu Premiul „Titu Maiorescu” pentru cercetarea literară cu privire la poetul naţional, a susţinut conferinţa intitulată „Eminescu şi creştinismul”. „Pe un manuscris eminescian există o însemnare dintre cele mai enigmatice lăsate de marele poet român. Este vorba despre manuscrisul 2275 bis. Eminescu mărturiseşte acolo: «Eu sunt budist. Nefiind creştin simplu, ci creştin ridicat la puterea a 10-a.» Este o mărturie formidabilă şi ne punem întrebarea: «Eminescu este budist sau creştin?» Dacă propovăduirea creştinismului prin pilde, aşa cum a făcut-o Hristos, era necesară, Eminescu are această putere unică a gândului de a ajunge faţă în faţă cu misterul suprem, cu divinitatea. El a fost păzitor al creştinismului, a apărat Ortodoxia, rămânând, din punctul de vedere al creştinismului, modelul nostru suprem”, a spus profesorul Theodor Codreanu.

Primarul municipiului Roman, care a încurajat desfăşurarea activităţilor culturale la Roman, a promis sprijin în turnarea în bronz a bustului lui Mihai Eminescu, care va fi montat pe un soclu  în faţa Școlii Gimnaziale „Mihai Eminescu”. „Romanul este un oraş important din punct de vedere industrial, economic şi cultural. Mă bucur că Romanul poate găzdui astfel de activităţi. Este şi o provocare a Școlii Gimnaziale «Mihai Eminescu», vizavi de construcţia bustului poetului Mihai Eminescu. Cu ocazia zilei şcolii, vă promit că am să vă sprijin să vă duceţi la îndeplinire acest proiect, pentru că, atunci când eram director al Colegiului Tehnic «Miron Costin», am construit o statuie a lui Miron Costin, dar nu am avut sprijinul primăriei şi mi-a fost foarte greu. O mână întinsă înseamnă sprijin, însă trebuie să privim cu realism. Se anunţă un an foarte greu, periculos din punct de vedere economic şi al derapajelor macroeconomice, dar este o promisiune făcută şi eu mă ţin de cuvânt. Îmi doresc să fie cât mai multe astfel de evenimente, pentru că, întotdeauna, îmbogăţirea sufletească, culturală, conduce la o relaţie umană mai bună”, a apreciat profesorul Laurenţiu Dan Leoreanu, primarul municipiului Roman.  Societatea Culturală „Clepsidra” a oferit premii, în cadrul primei ediţii a Galei Premiilor Clepsidrice, pentru anul 2013. Trofeul Societăţii Culturale „Clepsidra” a fost acordat părintelui Mihăiţă Popovici, pentru lucrarea „Codul sfinţeniei din Cartea Levitic. Consideraţii şi aplicaţii la viaţa creştină de astăzi”, apărută în 2013. „Ne-am clădit cultura pe baza Evangheliei lui Hristos. Istoricii profunzi au spus că întreaga cultură europeană se sprijină pe trei piloni principali: dreptul roman, filosofia greacă şi Evanghelia creştină. Aceşti piloni au făcut Europa să dăinuie şi să fiinţeze până în vremurile noastre”, a spus părintele Mihăiţă Popovici, parohul Bisericii „Precista Mică”.

Manifestarea, inclusă în cadrul activităţilor dedicate Zilelor Școlii „Mihai Eminescu”, a inclus şi câteva momente poetice şi muzicale.

Comentarii

WORDPRESS: 1
  • Eminescu e cu noi si Catedrala Mantuirii Neamului se va inalta, intrând intr-un circuit turistic ce va mai include Sofia (Catedrala Alexander Nevski), Belgrad (Catedrala Sfantul Sava), Szeged (Catedrala Votiva), Budapesta (Szent István-bazilika), Esztergom (Primatial Basilica of the Blessed Virgin Mary Assumed Into Heaven and St Adalbert), Praga (Catedrala Sfantul Vitus) si Cracovia (Catedrala Sfanta Maria si Catedrala Wawelului), cu final in Oas si Bucovina. Revine insa bogatilor nostri nemilostivi datoria sa faca lobby pentru reconstructia de catre stat si din fonduri europene a Manastirii Vacaresti, dupa modelul aliatului nostru german, care a reinaltat la Dresden celebra Frauenkirche, sau dupa modelul aliatului nostru rus, reconstructor al Catedralei Mântuitorului din Moscova.