HomeSanatate

Nouă ore în sala de operație

O intervenție chirurgicală efectuată la Spitalul Roman a salvat un pacient care suferea de cancer pulmonar.

 

 

Medicii romașcani au stabilit un nou record pentru Spitalul Municipal de Urgență Roman. Medicii din secția Chirurgie au realizat una din cele mai complexe, dacă nu una din cele mai lungi operații de la spital. Pînă acum, cea mai lungă operație efectuată a fost în urmă cu cîțiva ani, când medicii au operat nu mai puțin de șapte ore un pacient care a băut lichid de baterie auto. Acum, chirurgii au petrecut în sală nu mai puțin de nouă ore pentru a salva viața unui pacient care suferea de cancer pulmonar. Intervenția a fost realizată de o echipă formată din trei medici chirurgi și un medic anestezist, coordonată de medicul Mihaela Scarlat, doctor în chirurgie toracică.

„Pacientului i s-a extirpat o tumoră la plămâni, iar intervenția a durat nouă ore, fiind cea mai lungă din acest an. Grație medicului Mihaela Scarlat, care, după nouă ore de intervenție, nu a dat nici un semn de oboseală, pacientul a fost salvat, iar acum e în stare bună”, a declarat medicul chirurg Dan Gabriel Arvătescu, șeful secției Chirurgie.

Potrivit acestuia, operațiile complicate nu sunt neapărat și foarte scumpe, iar costurile reale ale unei intervenții sunt dificil de calculat. „În costul final al operației intră cheltuielile de personal, cu materialele sanitare și medicamente, costul pentru folosirea aparaturii, astfel că, la final, e greu de estimat. De exemplu, am calculat că un colecist operat laparoscopic costă spitalul 250 de lei, dar există și operații care pot ajunge la câteva mii de euro, numai prin natura materialelor folosite. Din păcate, manopera, adică activitatea medicului, este la fel plătită pentru oricare intervenție. Fie că operează un apendic, o operație considerată ușoară, fie că se operează un neoplasm de rect, prețul intervenției este același”, a mai spus medicul chirurg Dan Gabriel Arvătescu.

Comentarii

WORDPRESS: 3
  • Cramer 10 ani ago

    Aha, deci asa intervine spaga,daca pacientul da ceva euroi, merge in sala de operatie,daca nu,de ce sa cheltuiti voi spitalul bani pe oricare amarastean.

  • mirela 10 ani ago

    o fost operat marti 30 octombrie 2012…..l..-au bagat in sala de operatie la ora 12 si a murit pe masa de operatie seara la ora 19…fac experminte pe ei!