HomeReligie

Noua clopotniță din Poienari, sfințită la 220 de ani de la ctitorirea bisericii

Slujba de sfințire va fi oficiată de PS Ioachim Băcăuanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului. Evenimentul va cuprinde punerea pietrei de temelie a casei parohiale și acordarea de diplome de vrednicie pentru ctitorii bisericii și binefăcătorii lăcașului de cult.

 

 

În satul Poienari va avea loc un eveniment spiritual deosebit. Preotul Cristian Apetrei organizează sîmbătă, 12 mai, sfințirea clopotniței Bisericii „Sfinții Mihail și Gavriil” din satul Poienari. La eveniment sînt așteptați PS Ioachim Băcăuanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, preotul Florin Aurel Țuscanu, protopop la Protoieria Roman, autorități locale din Poienari și Roman, dar și autorități județene.

Construirea noii clopotnițe a fost fost proiectată și realizatăîn anul 2008 de preotul Nicolae Macsim, fostul paroh al lăcașului de cult. Cînd în locul lui a fost instalat preotul Cristian Apetrei, acesta nu a trebuit decît să facă ultimele retușuri și să organizeze slujba de sfințire a clopotniței. Noua clopotniță a fost construită pentru a proteja lăcașul de cult de vibrațiile celor două clopote, cu o vechime de peste 200 de ani, care au afectat structura bisericii. Pentru a înlătura acest neajuns, preotul Macsim a decis construirea, la intrarea în perimetrul bisericii, a unei clopotnițe. Construirea clopotniței s-a realizat prin contribuția financiară a Primăriei Poienari – care a alocat suma de 17.000 lei din bugetul local pentru realizarea acestei lucrări -, precum și cu efortul credincioșilor. Construcția a fost proiectată pe două niveluri, ceea ce a dat posibilitatea amenajării unui spațiu pentru diverse activități parohiale. „Vrem să dăm o utilitate spațiului din noua clopotniță. Ne-am gîndit să amenajăm o bibliotecă parohială destinată, în principal, copiilor din parohie”, a precizat preotul Cristian Apetrei, parohul Bisericii „Sfinții Mihail și Gavriil” din satul Poienari. Lăcașul de cult dispune și de o parcare modernă, la realizarea căreia și-au dat concursul și autoritățile locale.

Sfințirea clopotniței are loc în anul în care Biserica „Sfinții Mihail și Gavriil”, construită în 1792, declarată monument istoric, împlinește 220 de ani de la ctitorire, moment care va fi marcat printr-o evocare a istoriei satului și a lăcașului de cult.

 

Piatra de temelie a noii case parohiale, așezată de PS Ioachim Băcăuanul

 

Programul zilei de sîmbătă va cuprinde Sfînta Liturghie, susținută de un sobor de preoți din zona Roman, condus de preotul Florin Aurel Țuscanu. După primirea oficială a PS Ioachim Băcăuanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, acesta va fi invitat să oficieze slujba de sfințire a noii clopotnițe. „Totodată, ierarhul va pune piatra de temelie pentru construirea unei case parohiale, iar la sfîrșitul slujbei va susține un Te Deum de mulțumire și un parastas pentru ctitorii bisericii și eroii satului. Cu acest prilej, vor fi înmînate diplome de vrednicie pentru ctitorii bisericii și pentru binefăcătorii lăcașului de cult”, a precizat preotul Florin Aurel Țuscanu, protopop la Protoieria Roman.

Comentarii

WORDPRESS: 0