Prima paginăRoman

“Noi, şi actuala guvernare, trebuie să modificăm legea dialogului social, astfel încît ea să fie corectă pentru toţi partenerii sociali”

Dimensiune text

* declaraţia este făcută de Elena Udrea, care le promite liderilor de sindicat că va susţine modificarea legii dialogului social *
Legea a intrat în vigoare prin asumarea răspunderii a guvernului Boc. Gheorghe Ciobanu, liderul Sindicatului Liber Petrotub, acuză o dictatură a angajatorului. Liderii de sindicat susţin că legea constrînge capacitatea sindicatelor de a apăra interesele salariaţilor în faţa patronatului.

 

Miercuri, Casa de Cultură din Roman a găzduit audierea publică „Legea dialogului social – o lege a dialogului?”, organizată de Sindicatul Liber Petrotub, Sindicatul „Impact” Botoşani şi FSS Metarom, în încercarea de a modifica actuala formă a legii dialogului social. La dezbateri au fost invitaţi sindicalişti, reprezentanţi ai societăţii civile şi ai mass-media.
Legea dialogului social, intrată în vigoare pe data de 10 mai 2011, ca urmare a asumării răspunderii guvernului Boc, limitează reprezentativitatea sindicatelor şi capacitatea lor de a apăra interesele salariaţilor, au susţinut cei prezenţi. Informaţiile colectate în urma audierii publice vor fi cuprinse într-o sinteză ce va fi transmisă decidenţilor politici, în vederea modificării Legii dialogului social. Sinteza dezbaterii publice, la care au participat peste zece reprezentanţi ai sindicatelor, va fi prezentată peste două săptămîni.

 

Legea dialogului social, dictatură a patronilor

 

Legea dialogului social prevede că angajatorul poate invita sindicatul reprezentativ la nivel de unitate să participe în Consiliul de Administraţie, la discutarea problemelor de interes economic, profesional şi social. Acest text ridică semne de întrebare prin sintagma «angajatorul poate invita sindicatul». Cînd poate angajatorul să invite sindicatele la discuţii şi cînd nu? Vor fi luate în considerare opiniile liderului de sindicat, punctele sale de vedere, vor constitui ele repere pentru decizia finală privind soluţia problemei ridicate? Ce imagine va avea liderul de sindicat în faţa membrilor sindicatului respectiv, dacă el nu este invitat la discuţii?„, a susţinut Constantin Toma (foto), lider de sindicat la Laminorul 16 ţoli şi secretar executiv al Sindicatului Liber Petrotub Roman.
În opinia lui Ioan Oprea, lider sindical în cadrul ArcelorMittal, Legea dialogului social introduce anumite constrîngeri privind reprezentativitatea sindicatelor. „Nu ne putem spăla rufele murdare în unitatea unde lucrăm, ci doar în şedinţe publice, în instanţa de judecată. Oare nu e mai bine să putem rezolva problemele în cadrul unităţii, fără cheltuieli inutile?„, a spus Ioan Oprea.
În completare, liderul sindical Cristian Ionescu a afirmat că noua lege limitează inclusiv facilităţile acordate activităţii sindicale, deşi acestea sînt garantate prin directive europene: „Numai organizaţiile sindicale reprezentative, adică acelea care au peste 50% plus unul din numărul salariaţilor, pot dobîndi sedii şi facilităţi. Dacă nici un sindicat nu are peste 50% plus unul din salariaţi, nici unul nu e reprezentativ şi nu poate beneficia nici măcar de sediu„.
Una din concluzii a aparţinut unui alt membru de sindicat, Gheorghe Rusu: „Dialogul social cu sindicatele e doar posibil, nu e garantat, este ciuntit şi sugrumat pînă la anulare, conform Legii Dialogului Social. Se încalcă unul din principiile fundamentale ale democraţiei: pluralismul, mai exact pluralismul sindical. De asemenea, se încalcă şi Codul Muncii, care garantează dreptul la negocieri colective„, a spus sindicalistul.

Gheorghe Ciobanu (foto), liderul Sindicatului Liber Petrotub, a subliniat că noua lege conduce la blocarea dialogului social şi impune o dictatură a angajatorului. „Modificările brutale făcute de guvernul Boc la solicitarea aşa-zişilor mari investitori străini şi a Camerei de Comerţ americane în primăvara anului 2011, respectiv în luna mai, au promovat o nouă Lege a dialogului social, Legea 62/2011, conducînd practic la blocarea dialogului social şi impunînd o dictatură a angajatorului. De asemenea, a fost impusă dispariţia contractului unic la nivel naţional, care protejează anumite categorii de salariaţi în cazul concedierilor colective„, a afirmat Gheorghe Ciobanu.
Preşedintele Cartel Alfa Neamţ, Ioan Zaharia, a amintit că noua lege garantează instaurarea sclavagismului şi că, în ciuda promisiunilor făcute, guvernul USL a „uitat” să modifice legea astfel încît să asigure un echilibru în ce priveşte drepturile salariaţilor. Constantin Ghica, reprezentantul comisiei de experţi care va realiza sinteza solicitărilor sindicatelor privind modificarea acestei legi, a susţinut că legile nu ar trebui aprobate în proceduri de urgenţă, ci în urma unor dezbateri publice: „Legea dialogului social, ca şi alte legi din România, precum legea Educaţiei şi legea Sănătăţii publice, a născut discuţii. Dezbaterea publică şi cea parlamentară , nu procedurile de urgenţă,  sînt este calea pentru realizarea unor legi bune„.

 

Elena Udrea promite sprijin sindicaliştilor

 

Primită în aplauzele zecilor de membri de sindicat prezenţi la dezbatere, Elena Udrea (foto), candidatul ARD în Colegiul 4 Roman – Ion Creangă la alegerile parlamentare din 9 decembrie, a promis sindicaliştilor susţinere la nivelul partidului din care face parte, astfel încît Legea dialogului social să fie modificată. Elena Udrea a admis că guvernul Boc şi-a asumat o lege cu erori, însă a precizat că „numai cine nu munceşte nu greşeşte”. „Lucrurile pe care am reuşit să le fac concret pentru Roman, care ţineau de ministerul pe care îl conduceam, de atribuţiile mele, le-aţi văzut. Obiectul acestei dezbateri nu are legătură cu ce am făcut eu ca ministru, dar are legătură cu guvernul din care am făcut parte. Nefiind ministru al Muncii, nu am participat la dezbateri legate de Legea dialogului social şi nu am avut cunoştinţă de poziţia partenerilor sociali faţă de această lege, dar am constatat că, odată pusă în practică, legea a dat erori mari. Vă asigur că intenţia guvernului Boc a fost bună, dar rezultatul nu a fost pe măsura intenţiei. Am încercat să intervenim în domenii unde nu s-au făcut reforme de 20 de ani, precum cel al sănătăţii, al muncii şi al pensiilor. Pe de o parte, au existat constrîngeri cauzate de contextul economic, iar pe de altă parte au apărut erorile care se fac inevitabil la guvernare, mai ales cînd eşti sub presiune. Numai cine nu munceşte nu greşeşte. Îmi este clar că legea a provocat efecte negative şi că statutul angajatului e afectat, crescîndu-se numărul drepturilor angajatorului. Avînd în vedere faptul că întotdeauna am mizat pe dialog, mă angajez ca, în măsura în care aceste solicitări vor fi centralizate, să le susţin la nivelul propriului partid, pentru că în Parlament este necesar un vot majoritar şi cred că cei care au generat această situaţie trebuie să pună umărul astfel încît să o îndrepte. Nu cred că e cazul de dispute politice pe această temă, ci cred că şi noi, şi actuala guvernare, trebuie să modificăm această lege, astfel încît ea să fie corectă pentru toţi partenerii sociali. Îmi voi asuma aceste solicitări atît ca reprezentant al partidului care a generat această lege, cît şi ca reprezentant al colegiului Roman – Ion Creangă. Sper ca acest dialog să fie doar începutul unui parteneriat şi aştept propunerile dumneavoastră pentru a le transmite la Bucureşti„, a spus Elena Udrea.

În încheierea audierii publice, primarul Laurenţiu Dan Leoreanu (foto) a asigurat salariaţii ArcelorMittal de sprijinul său şi a precizat că militează pentru o „vreme a faptelor”, la care să-şi dea concursul toţi factorii politici, administrativi şi sociali: „ArcelorMittal a fost mereu în atenţia mea, în calitate de primar. În mandatul trecut am făcut o echipă foarte bună cu un om care provine din focul laminoarelor – Constantin Ghica. Mă bucur că, de mai bine de un an, fabrica de ţevi este pe profit, pentru că, de acum, grija patronilor trebuie să se orienteze spre salariaţi. Dialogul social este, în opinia mea, o «punte a suspinelor» ce duce spre platforma soluţiilor. Fabrica de ţevi este un plămîn al economiei romaşcane, deci o prioritate  pentru noi toţi, iar vremea faptelor trebuie să se instaureze, cu susţinerea tuturor factorilor politici, administrativi şi sociali„.

COMENTARII

WORDPRESS: 7
 • un cetatean 9 ani

  A inceput deja campania electorala si noi nu stim ?

 • Vasile Gherasim 9 ani

  Este un lucru pozitiv ca la noi in oras va candida un politician precum Elena Udrea care nu numai ca a realizat destule lucruri bune in oras, dar stie si de ce are nevoie orasul nostru in continuare pentru a performa si pentru a urca treapta cu treapta pentru a ajunge in randul oraselor civilizate si decente din Romania…

  • Kosticka 9 ani

   Se vede treaba ca lui Nuzicka i-au murit laudatorii si v-ati gandit voi sa o “sustineti” cu o limba indesata …
   Oricum, dupa ce Guvernul Boc a dat acea lege nenorocita, acu vine mincinoasa asta sa ne minta din nou ca va amenda ea legea ….. Ha, ha … ! S-a intalnit hotzul cu prostul ???

 • Om bun 9 ani

  S-a tot vorbit despre aceasta lege , dar, in prezent la Bucuresti , se pare ca au facut-o uitata culmea , tocmai de liderii de sindicat care tipau ca din gura de sarpe pe vremea guv. Boc. ca vor legea!! Acum tac, nu zic absolut nimic, le convine saracia, lipsa banilor la buget, legile neaplicate, iata ca si legea pusa in discutie cu Elena Udrea. Si , daca ea a promis ca va sustine la Bucuresti Legea dialogului social, fiti convinsi ca o va face. Tineti aproape de ea dragii mei ca este bataioasa si cand a spus ceva, face sa fie bine.
  Vorbeam de sindicatele de la Bucuresti , mai precis de lideri, ca tac!! tac deoarece au facut pact cu diavolul, s-au vandut USL-ului pentru avantaje materiale si financiare. Tineti minte cand guv Boc incepuse sa „deranjeze”la averile marilor sindicalisit? Si in ce lux traiau si traiesc? Ce vile, plate au, ce case de vacanta, ce conturi grase, afaceri……Iar saraci sindicalisti din tara au ramas de izbeliste deoarece la Bucuresti se faceau aranjamentele. Este corect ce fac si cum suustin mafia din USL punand pe planul doi adevaratele probleme inclusiv aceasta Lege dialogului social?
  De ce nu maraie macar UNUL dintre ei? Ptr ca sunt vanduti capii”” de la centru.

 • Buna ziua, popor roman ! 9 ani

  Azi sunt liber…n-am mai fost de mult timp pe online-ul acestui ziar onorabil !
  Sunteti pregatiti sa dezbatem problemele arzatoare la ordinea zilei ? Sper ca da si sa o facem civilizat…pariu 1 eurocent al vostru contra 100 euro ai mei ca Udrea va castiga la pas mandatul de parlamentar ! Astept cu nerabdare contraargumentele voastre…

 • cetatean 9 ani

  Pai se stie ca va castiga de aceea este laudata de vecina de la bloc a primarului , o lauda toti cei care au interese pt. a castiga fara sa munceasca prea mult. Dar daca ar fi corecte alegerile OARE AR CASTIGA UDREA MACAR UN VOT LA ROMAN?

 • @ Cetatene ! 9 ani

  In orice conditii, mai vitrege, mai putzin vitrege, Udrea ar castiga…tu crezi ca doctorasul Bratescu de la Iasi are ceva in capatzina aia ? E un oportunist care n-a calcat de ani buni prin Romanul natal…ala nu e politician, e un zero care recita poezii istorice pe care le invatza la scoala in clasele primare…ori 0 ( zero ) nu este egal niciodata cu 1 ( unu )…