Nenorocită de medici, o romașcană a fost nenorocită și de instanță

Dimensiune text

Georgeta Enea a dat în judecată, anul trecut, un spital din Iași, după ce a rămas cu o paralizie la un picior. Judecătoria Iași a decis ca spitalul să-i plătească daune morale de 10.000 de euro. După mai multe procese, săptămîna aceasta, magistrații ieșeni au decis că spitalul nu este vinovat. Dosarul femeii va ajunge la CEDO.

 

 

O poveste incredibilă trăiește o romașcană, care, deși a rămas paralizată, se luptă în instanță să-și cîștige dreptatea. Anul trecut, Georgeta Enea, din Roman, a fost prima femeie care a obținut, în primă instanță, daune morale de la un spital din Iași. Cu toate acestea, la finalul procesului, care a avut loc la începutul acestei săptămîni, magistrații ieșeni au anulat orice fel de despăgubire, considerînd că spitalul nu are nici o vină.

 

Ultima soluție: Curtea Europeană pentru Drepturile Omului

Femeia a fost internată pe 16 noiembrie 2009, la Iași, cu diagnosticul fistulă rectovaginală. La spital i s-au facut analizele și a fost pregătită preoperator, pentru a se stabili dacă existau sau nu riscuri. Ea a spus că nu s-a stabilit vreun risc anestezic preoperator și s-a optat pentru anestezie loco-regională (rahidiană) pentru efectuarea operației. Femeia a adăugat că operația a durat patru ore și că, în tot acest timp, personalul medical nu i-ar fi acordat toată atenția de care avea nevoie. Reclamanta a subliniat că nu a fost corelată corespunzător durata operației cu tipul de anestezie folosit. Aceasta a mai susținut că, după intervenția chirurgicală, nu-și mai putea mișca piciorul stîng, iar medicul a asigurat-o că e doar o paralizie pasageră. Femeia a susținut că, din cauza faptului că a fost operată pe o masă de operație necorespunzătoare, i s-au tasat 12 centimetri de nerv. În aceste condiții, ea a dat în judecată spitalul, iar în primă instanță, Judecătoria Iași a decis că spitalul trebui să-i plătească daune materiale de 1.800 de lei și daune morale de 10.000 de euro.

Ceea ce s-a întîmplat apoi, susține avocatul femeii, Camelia Bălan, a fost un dispreț total al legii. „Atît noi, cît și spitalul, am atacat decizia Judecătoriei Iași. Noi am considerat că suma despăgubirilor este mult prea mică. Tribunalul Iași a respins acțiunea noastră, însă a admis apelul spitalului. Ulterior, s-a decis că spitalul nu este vinovat și au anulat despăgubirile. Noi am declarat recurs, însă, la începutul acestei săptămîni, Curtea de Apel Iași ni l-a respins. Sîntem total revoltați de ceea ce s-a întîmplat! Existau probe clare la dosar, care au fost răstălmăcite într-o totală necunoaștere a legii. Spitalul nu a prezentat absolut nici o probă. Probele au fost interpretate în așa fel încît s-ar fi crezut că Georgeta Enea s-ar fi făcut vinovată că s-ar fi îmbolnăvit și ar fi avut nevoie de tratament. Vom merge cu dosarul la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO), unde sîntem convinși că vom cîștiga, întrucît avem probe clare. Ceea ce s-a întîmplat la Iași este absolut revoltător!„, a declarat avocatul Camelia Bălan.COMENTARII

WORDPRESS: 0