HomeRoman

Negocieri salariale blocate la ArcelorMittal

Țevarii au refuzat categoric oferta salarială făcută de conducerea unității ArcelorMittal Roman. Ei cer creșterea salariilor cu 11,88%. Conducerea le oferă trei bonusuri salariale până la sfârșitul anului. Singura veste bună este că țevarii și-au păstrat încadrarea în condiții speciale de muncă, astfel că ei se vor putea pensiona mai repede.

 

 

Negocierile între conducerea unității ArcelorMittal Roman și Sindicatul Liber Petrotub, privind contractul colectiv de muncă, au început cu stângul. Pe 14 februarie sindicaliștii au fost chemați la masa negocierilor, unde li s-a prezentat oferta făcută de conducerea unității. Aceasta a fost considerată inacceptabilă și a fost refuzată categoric. Liderii de sindicat susțin că în alcătuirea ofertei nu s-a ținut cont de criteriul performanței și că au fost tratați la fel ca angajații celorlalte patru societăți din țară, care au mers în pierdere. Reprezentanții companiei au propus angajaților acordarea unui bonus de 5% calculat din venitul mediu brut realizat în ultimul an de muncă.
„Acest bonus ar urma să se acorde astfel: 2% în luna februarie, 2% în luna septembrie și 1% în luna decembrie, cu condiția ca unitatea noastră să aibă bilanț pozitiv. Acest lucru ar însemna între cinci și șase milioane de lei vechi ca bonus, în acest an, la salarii. Noi am considerat oferta inacceptabilă și am refuzat-o categoric, cu argumente. Ei au sugerat că suma oferită ar acoperi creșterea inflației. În condițiile în care în țară salariile s-au majorat, noi am solicitat o majorarea a tuturor salariilor cu 11,88%. ArcelorMittal are patru companii, la Galați, Hunedoara, Iași și Roman. Nu s-a ținut cont de criteriile de performanță, pentru că, spre deosebire de Galați, noi am avut, anul trecut, un bilanț pozitiv. Nu ni se pare normal să fim tratați la fel ca cei care merg în pierdere”, a declarat Gheorghe Ciobanu, liderul Sindicatului Liber Petrotub.

Conform legii, negocierile se poartă doar cu sindicatele reprezentative, iar în momentul de față Sindicatul Liber Petrotub are peste 700 de membri. Anul trecut, în urma negocierilor, țevarii au obținut o majorare salarială de 5,80%.

La 1 ianuarie 2013, în unitatea romașcană lucrau 1.095 de angajați și 376 de angajați temporari. „Ne vom întâlni în fiecare joi, timp de 60 de zile, cât vor dura aceste negocieri. Următoarea rundă de negocieri va fi pe 21 februarie, dar nu vom accepta oferta conducerii. Noi nu vrem bonusuri, ci majorări salariale”, a punctat Gheorghe Ciobanu.

Dacă deznodământul în ceea ce privește negocierile s-a amânat, pentru țevari vestea bună este că au primit aviz de încadrare în condiții speciale de muncă pentru următorii doi ani. „În luna mai a anului trecut, împreună cu reprezentanții unității, am început demersurile de reevaluare pentru încadrarea locurilor de muncă în condiții speciale. Această evaluare se face de către Institutul «Alexandru Darabonț», singura unitate la nivel național acreditată, și o comisie din cadrul Direcției de Sănătate Publică Neamț. Zilele trecute am primit aviz de încadrare, astfel că bărbații vor putea ieși la pensie la vârsta de 52 de ani, iar femeile se vor putea pensiona la vârsta de 50 de ani”, a completat liderul Sindicatului Liber Petrotub.

[sam_ad id=”111″ codes=”true”]

Comentarii

WORDPRESS: 3
 • tevar 9 ani ago

  Binenteles, nimic in folosul muncitorului care aduce profit .Degeaba 10 sefi ” luminati” cu salarii colosale . am ajuns ca in evul mediu cu slugi si stapani .Rusine conducere Arceleor…

  • johny 9 ani ago

   daca are cu cine!din mormanul de momarlani care le tatatie curul de frica sa nu piarda panea,si care stau pe la colturi si birfersc mai rau ca muierile!isi merita soarta!

 • Toma 9 ani ago

  Sunt angajat la Arcelor Mittal Roman,de la 1 ianuarie 2013 ,la statia Pompe Moldova ,grupa speciala a fost retrasa la toti muncitorii de la aceasta statie,nu am fost anuntati de nimeni care este motivul de ce nu mai avem grupa speciala.