Prima paginăActualitateNeamt

Neamț, primul din țară la combaterea contrabandei

Dimensiune text

Identificarea mașinilor din trafic, în timp real, cu camere video

Toate autoturismele ce tranzitează judeţul vor fi înregistrate. Scopul monitorizării propuse printr-un proiect al IPJ Neamţ şi ATOP este combaterea contrabandei. Oficiul European de Luptă Anti-Fraudă a dat răspuns favorabil pentru finanțarea achiziției de echipamente.

Intrările şi ieşirile din judeţ vor fi păzite non-stop de un sistem modern de camere de supraveghere. Rolul sistemului de monitorizare va fi acela de a stopa contrabanda. Proiectul este iniţiat de Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Neamţ şi de Autoritatea Teritotrială de Ordine Publică (ATOP) Neamţ, dar are nevoie, pentru implementare, şi de acordul Consiliului Judeţean Neamţ.

„Este un proiect deosebit, mai avem de lucrat la el, dar, dacă se va materializa, vom fi primul judeţ din ţară care va avea aşa ceva. Ar fi o reuşită importantă pentru judeţ, din multe puncte de vedere”, a afirmat Adrian Bourceanu, preşedintele ATOP Neamţ.

„Este un proiect pe care l-am gândit de mai mulţi ani, dar care nu a fost pus în aplicare din lipsă de fonduri. Acest sistem va fi compus din 12 camere video, amplasate pe 12 căi de acces în judeţ. Datele colectate de camerele de supraveghere vor fi transmise în timp real la un server amplasat la sediul IPJ Neamţ. Când vor fi alerte, în mod automat se vor efectua căutări în bazele de date pentru a identifica autoturismele implicate în contrabanda cu ţigarete, de exemplu. De asemenea, tot în cadrul aceluiaşi proiect, am propus achiziţia de echipament de suport tehnic. În prezent, avem un răspuns pozitiv de la Oficiul European de Luptă Anti-Fraudă, comunicându-ni-se că proiectul depus se încadrează în linia de finanţare”, a declarat comisar şef Paul Tablan, inspectorul şef al IPJ Neamţ.

Valoarea proiectului depăşeşte 200.000 de euro, iar Consiliul Judeţean este invitat să participe cu 10% din suma totală, mai exact cu 20.839,44 euro. Cofinanţarea europeană, în procent de maxim 49%, va fi asigurată de Oficiul European de Luptă Anti-Fraudă, iar diferenţa va fi asigurată de Ministerul Afacerilor Interne.

IPJ Neamţ a mai câştigat un proiect finanţat de Oficiul European de Luptă Anti-Fraudă, care se va derula anul viitor. Este vorba de pregătirea ofiţerilor de poliţie în domeniul combaterii evaziunii fiscale.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 2
  • Mama omida 8 ani

    Bani aruncati…piata geme de țigări cu tigani bisnitari si poliția monteaza Big B…..ca sa numere mașinile aloca 200000 euro….va spunem noi unde sunt tigarile,voi ocupati.va de hotii care joaca sub nas.

  • MARIA 8 ani

    Sper ca acest proiect sa fie folosit cum trebuie, pentru ca subordonatii domnului Tablan nu prea doresc acest lucru.
    Caz concret, in Piatra Neamt, vara aceasta, accident de circulatie in fata Muzeului de istorie(sens giratoriu),agentii de la politia rutiera din municipiu au refuzat sa verifice imaginile de pe camera video proiectate in dispeceratul politiei locale, sustinand ca pe camera nu se verifica si viteza, deci au apreciat imprejurarea accidentului conform bunului plac. De ce oare????. Desigur ca decizia lor a fost contestata in instanta, nervi, timp pierdut, dosare etc. si asta doar pentru ca doi agenti nu au vrut sa-si faca datoria. Politistii sunt bine mersi in continuare….