HomeNeamt

Ne înghite pământul!

Reprezentanți ai Consiliului Județean Neamț au participat la o campanie de împădurire în comuna Dulcești. Acțiunea reprezintă o necesitate pentru satul Corhana, confruntat de mulți ani cu fenomenul alunecărilor de teren.

 

 

Reprezentanți ai autorităților locale și localnici din comuna Dulcești au participat miercuri, 17 aprilie, la campania de împădurire din satul Corhana, comuna Dulcești, inițiată și organizată de Consiliul Județean (CJ) Neamț. La acțiune au fost prezenți Emilia Arcan, vicepreședinte al CJ Neamț, și Doru Conachi, directorul Direcției Tehnice din cadrul CJ Neamț.

corhana 18041Primii 20.000 de puieți de salcâm au fost plantați, urmând ca acțiunea să continue în toamnă, cu plantarea a încă 80.000 de puieți. „Pentru satul Corhana, această acțiune reprezintă o urgență. Sperăm ca această acțiune, desfășurată la inițiativa CJ Neamț, să stabilizeze terenul. În această zonă, riscul producerii alunecărilor de teren este mare, având în vedere că există izvoare subterane puternice, iar solul este format din humă”, a spus Mihai Michiu, primarul comunei Dulcești.

Vicepreședintele CJ Neamț, Emilia Arcan, a ținut să evidențieze importanța acestor împăduriri, mai cu seamă în zonele afectate de fenomenul alunecărilor de teren. „Acțiunea este foarte importantă pentru comuna Dulcești, unde există probleme din cauza alunecărilor de teren. Plantări se fac în tot județul Neamț, inclusiv în zonele predispuse la înzăpezire. În aceste zone, efectele plantării se vor vedea în perioada de iarnă”, a afirmat Emilia Arcan.

Aceasta a cerut conducerilor administrațiilor locale să solicite CJ sprijin pentru efectuarea de împăduriri. „Suntem prezenți în fiecare comună pentru a sprijini comunitățile locale. În toate acțiunile noastre, am avut în primari un real ajutor. Această acțiune a fost posibilă în urma colaborării cu Consiliul Județean Constanța, iar meritul este al domnului președinte al CJ Neamț, Culiță Tărâță. Acțiunea va continua la Brusturi-Drăgănești, Săvinești și Bicaz”, a spus vicepreședintele CJ Neamț.

 

Alunecările de teren, o amenințare care durează de câțiva ani

 

corhana 18045Localnicii din satul Corhana stau cu frică în case din cauza alunecărilor de teren. În anul 2002, viiturile de pe râul Moldova, în zona satului Corhana, au produs eroziuni în malul drept, care au înaintat cu 15-20 metri. Trei ani mai tîrziu, locuitorii satului au trăit momente de coșmar. Casele construite pe malul Moldovei și hectare de teren arabil au luat-o la vale.

Construirea unui dig de apărare, prin montarea a patru blocuri mari de beton, realizată cu câțiva ani în urmă, nu a fost urmată, din lipsă de fonduri, de lucrări de consolidare a malului afectat.

Actuala conducere a administrației publice locale a promis întocmirea unui studiu de fezabilitate pentru proiectul de stabilizare a terenului afectat de alunecări de teren și depunerea lui spre finanțare.

 

Pericolul amenință la 20 de metri

 

corhana 18046Alunecările de teren au ajuns la 20 de metri de case și de Biserica Romano-Catolică „Sfînta Fecioară Maria Îndurerată” din satul Corhana. Biserica este protejată numai de pădurea plantată de unul din foștii parohi ai lăcașului de cult. Actualul paroh al bisericii, îngrijorat că alunecările de teren ar putea înghiți lăcașul de cult, a participat și el, cot la cot cu localnicii, la acțiunea de plantare.

Specialiștii spun că stoparea alunecărilor de teren din zonă se va putea face numai prin devierea râului Moldova. „Terenul nu este stabil și apa bate în mal și erodează. Moldova trebuie deviată înspre Pildești și, în acest sens, am făcut câteva demersuri. Există două beneficii: noi vom scăpa de problema alunecărilor de teren, iar apa ar folosi pentru stația de captare”, a spus primarul comunei Dulcești.

Dacă nu se iau măsuri radicale, acțiunile de împădurire nu vor avea puterea să stopeze alunecările de teren. În lipsa alocării unor fonduri pentru lucrări de consolidare a malului, localnicii văd în orice încercare o soluție de salvare a satului.

corhana 18047  corhana 18044

[sam_ad id=”127″ codes=”true”]
[sam_ad id=”130″ codes=”true”]

Comentarii

WORDPRESS: 0