Prima paginăSanatate

Ne hrănim cu medicamente

Dimensiune text

În șapte luni, pentru medicamente compensate și gratuite s-au cheltuit 36 de milioane de lei.

 

Un raport întocmit de către Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Neamț relevă faptul că am ajuns să ne hrănim cu medicamente.
Cel puțin așa reiese din datele referitoare la sumele alocate numai pentru medicamente gratuite și compensate, fără a mai pune la socoteală sumele alocate pentru medicamentele din programele naționale de sănătate.

Astfel, de la începutul anului și pînă la sfîrșitul lunii august, CAS Neamț a alocat la capitolul medicamente gratuite și compensate aproximativ 36 de milioane de lei. Dacă de la începutul anului și pînă în luna mai, media plăților pe lună a fost de cinci milioane de lei, în luna iunie – cînd, coincindență sau nu, a fost și campania electorală pentru alegerile locale – s-a înregistrat cea mai mare sumă plătită, și anume 8,5 milioane de lei. Fondurile au scăzut drastic în luna septembrie, cînd la acest capitol s-a alocat aproape un milion de lei, iar situația tinde să se agraveze, întrucît pentru ultimele două luni nu mai sînt fonduri.

Reprezentanții CAS spun că situația se va rezolva la următoarea rectificare bugetară. „Într-adevăr, consumul de medicamente este foarte mare, dar totul stă în puterea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. Singura soluție este să scoată anumite medicamente de pe listele compensate și gratuite. Nu este normal să dai 10 milioane de euro pentru a compensa siropuri de tuse, cînd acestea sînt foarte ieftine și pot fi cumpărate de oricine. La fel se întîmplă și în cazul antiinflamatoarelor, care au prețuri accesibile. Așa că, în loc să compensezi siropuri de tuse pentru milioane de oameni care și-l pot permite, cu 10 milioane de euro se pot compensa medicamente pentru afecțiuni oncologice pentru cîțiva bolnavi de cancer, medicamente pe care prea puțini și le pot permite„, a apreciat medicul de familie Angela Bica, vicepreședintele Patronatului Medicilor de Familie Neamț.

COMENTARII

WORDPRESS: 0