HomeSocialEducatie

Navetişti la şapte ani

Trei fraţi fac naveta zilnic dintr-un cătun al satului Miron Costin, pentru a fi elevi la Școala de muzică. Pentru drum, părinţii trebuie să plătească aproape 500 de lei pe lună, în condiţiile în care niciunul dintre ei nu lucrează.

Alina, Andra şi Robin sunt trei fraţi elevi ai Școlii „Sergiu Celibidache”. Toţi învaţă foarte bine la şcoală, au numai note mari şi toţi cântă la câte un instrument. Robin, cel mai mare, este elev în clasa a VI-a şi cântă la trompetă. Andra este elevă în clasa a V-a şi cântă la flaut, iar Alina este elevă în clasa I şi cântă la pian. Ca să-şi poată dezvolta înclinaţiile muzicale, cei trei copii fac în fiecare zi naveta de la Miron Costin. O zi de şcoală, fără a mai pune la socoteală şi pregătirea de acasă, înseamnă pentru cei trei fraţi Ciocan mai mult decât o zi de muncă pentru un angajat. Ca să prindă autobuzul, copiii se trezesc în fiecare dimineaţă la ora 5 şi jumătate sau, în cel mai fericit caz la 5.45. Autobuzul îi lasă în oraş la staţia de pe strada Sucedava, în zona cunoscută de romaşcani sub numele de Tic Tac. De acolo, traversează pe jos aproape întregul oraş până la Școala de Artă „Sergiu Celibidache” şi, la ora 8 fix, toţi sunt în clasă. Pentru că programul lor nu include doar ore de cultură generală, ci şi ore de teorie muzicală şi exerciţii la instrument, ei ajung acasă după-amiaza, la ora 17. Chiar dacă nu toţi au acelaşi orar şi cea mică termină de multe ori orele mai devreme, niciodată nu pleacă de la şcoală decât împreună, când traversează din nou oraşul spre staţia de autobuz.ciocan02

„Robin este un elev extraordinar. Deşi face în fiecare zi un drum aşa de lung, niciodată nu a întârziat la ore sau nu s-a scuzat vreodată că nu se simte bine. Este unul dintre foarte puţinii copii care citesc. Este pasionat de lectură, chiar şi în pauză, când alţi colegi se joacă sau aleargă prin clasă, el citeşte. Pentru câte cărţi a împrumutat de la biblioteca şcolii, nu mai sunt rânduri de completat în fişa lui de la bibliotecă. Anul trecut şcolar l-a încheiat cu media 9,88, a luat premiul I. Este un elev aşa cum şi-ar dori orice profesor”, a spus profesoara Camelia Goşman, diriginta lui Robin.

Ca să meargă toţi trei copiii la şcoală, părinţii trebuie să scoată din buzunar în fiecare lună aproape 500 de lei, în condiţiile în care niciunul dintre ei nu lucrează. „Este extrem de greu să le cumpărăm abonamente în fiecare lună, în condiţiile în care niciun ban nu ne intră în casă. Dacă pentru cele de zi cu zi o scoatem la capăt cu ce avem în curte şi pe lângă casă, este foarte greu când trebuie să dăm bani de drum în fiecare lună. Am fost de câteva ori pe punctul de a renunţa, dar e păcat de copii, că au înclinaţii pentru muzică. Au ajuns la Școala de muzică în urma unei selecţii făcute la şcoala din sat şi am zis, la început, să încercăm. S-a dovedit că toţi trei au rezultate foarte bune”, a spus tatăl copiilor. Deşi are numai 32 de ani, el a încercat de mai multe ori să-şi găsească de muncă în străinătate, ba, chiar, şi să facă afaceri curate în România.

ciocan03Și Alina, şi Robin, şi Andra vor să fie profesori. Bineînţeles că de muzică şi, neapărat, să predea instrumentul pe care îl învaţă acum. Și niciunul dintre ei nu îşi doreşte să renunţe la muzică, chiar dacă sacrificiul pe care îl fac ei şi familia lor este de neînchipuit pentru mulţi dintre colegii lor de clasă.

Comentarii

WORDPRESS: 3
 • Copii de excepţie,bine că popularizaţi asemenea cazuri!
  Oare nu se găsesc bani pentru a ajuta această familie?
  Poate va citi un om cu inima şi punga plină, că ,,statul” nu-şi mai vede capul de datorii…
  P.S. Şi câţi copii asemenea, or mai fi…aşa se pot pierde talentele viitoare.Păcat!

  • maria ciocan 9 ani ago

   Foarte trist ca,suntem atat de saraci,într-o tara asa de bogata. Oare cat timp ne mai trebuie sa întelegem,ca cea mai mare bogatie pamanteana,ramane ,,valoarea umana,,/ MARIA

 • adina pintilie 9 ani ago

  Simona si Sebi, va felicit pentru asemenea copii! Sunt mandra de voi! Dumnezeu sa va ajute si sa va calauzeasca in continuare pe toti!