Prima paginăSanatate

Natalitatea este în creștere

Dimensiune text

Pentru prima dată în ultimii ani, statisticile au înregistrat creșteri în ceea ce privește natalitatea și scăderi în ceea ce privește indicatorii principalelor boli care au făcut ravagii pînă acum.

 

Astfel, potrivit datelor furnizate de către Direcția de Sănătate Publică Neamț, în primele șase luni ale acestui an, în zona Romanului s-au înregistrat 704 nașteri, cu 17 mai multe față de aceeași perioadă a anului trecut.
Cu aceaastă cifră, Romanul se află pe primul loc în județ, procentul de nașteri fiind de aproape 40%. În ceea ce privește numărul deceselor, în primele șase luni ale acestui an ele au ajuns la 1.039, cu 10 mai puține față de anul trecut. Din cele 15 decese la copii cu vîrste de pînă la un an, șase s-au înregistrat în zona Romanului.

Din păcate, numărul cazurilor de TBC – supranumită boala sărăciei, continuă să fie destul de ridicat. Anul acesta, la nivelul întregului județ s-au înregistrat 204 cazuri noi, din care 72 în zona Romanului.
Nici cazurile noi de sifilis, care, în opinia medicilor, se datorează lipsei de educație sexuală, nu sînt de neglijat. Din cele 30 de cazuri noi înregistrate în primele șase luni ale acestui an, 16 au fost depistate în zona Romanului.
În ceea ce privește hepatita, care mai este cunoscută și ca boala mîinilor murdare, numărul cazurilor a crescut de la două-cît se înregistrau anul trecut, la șapte, în acest an.

Medicii spun că, deși zona Romanului are populația cea mai numeroasă, aici se înregistrează și un procent mai mare de sărăcie, ceea ce determină mai multe probleme de sănătate.
La capitolul cazuri noi de cancer, în primele șase luni ale acestui an s-au înregistrat 256 de noi îmbolnăviri, în scădere cu 44 față de aceeași perioadă a anului trecut. Numărul ridicat al cazurilor de cancer este pus de medici pe seama stilului nesănătos de viață, dar și pe seama faptului că acum sînt mult mai ușor de depistat.

COMENTARII

WORDPRESS: 0