Prima paginăCultural

Muzeele din Roman, deschise sâmbătă până la miezul nopții, cu ocazia evenimentului Noaptea Muzeelor

Muzeele din Roman, deschise sâmbătă până la miezul nopții, cu ocazia evenimentului Noaptea Muzeelor

Dimensiune text

 

 

În aceste zile, muzeele din județul Neamț organizează manifestări speciale cu ocazia Zilei Internaționale a Muzeelor, sărbătorită pe 18 mai, și cu ocazia evenimentului Noaptea Muzeelor, marcat pe 19 mai. Sâmbătă, 19 mai, programul de vizitare se va încadra în intervalul orar 10.00 – 24.00 pentru unitățile muzeale din județ, fiind gratuit între orele 18.00 – 24.00. Doar Casa Memorială „Veronica Micle” din Tîrgu Neamț și Muzeul de Istorie și Etnografie Tîrgu Neamț vor fi închise după orele 18.

Muzeul de Istorie din Roman

La Muzeul de Istorie din Roman, pe 18 mai, una dintre activitățile dedicate Zilei Internaționale a Muzeelor este cea dedicată unor foști profesori și învățători care s-au aflat la catedră în urbea mușatină sau în împrejurimi, care au pregătit generații de elevi și care astăzi, din păcate, nu mai sunt printre noi. Desfășurat la Muzeul de Istorie, colocviul „Dascăli romașcani de altădată” a ajuns în acest an la a VII-a ediție. Activitatea va avea loc vineri, începând cu ora 11:00 la Muzeul de Istorie din Roman – Palatul Nevruzzi, iar în cadrul acesteia vor fi evocate personalitățile a șase dascăli, unii dintre aceștia participanți și la Marele Război pentru reîntregirea neamului, avându-se în vedere și momentul aniversar al Centenarului. Tot în acest cadru vor fi prezentate și două volume apărute recent, dedicate unor oameni ai Abecedarului, precum Grigore Capșa sau Constantin Nazarie.

La Muzeul de Istorie Roman va putea fi vizitată și expoziția temporară „Evoluția chirurgiei la Roman în vreme de pace și război”. Aceasta pune în valoare activitatea de specialitate chirurgicală în spitalele care au funcționat în Roman în anii 1916-1918. Expoziția este organizată în colaborare cu Societatea de Istoria Medicinei și Farmaciei „Dr. Epifanie Cozărescu” din Roman, Asociația Cultural-Științifică Urbana și un colecționar, doctor Florin Pavelescu.

Luni, 21 mai, începând cu ora 17:00, la Muzeul de Istorie din Roman vor avea loc o serie de activităţi în cadrul programului Valorificarea patrimoniului muzeal şi Educaţie Muzeală, coordonator dr. Otilia Mircea: conferinţa „Punţi între muzee şi şcoli” (susţinută de prof. univ. dr. Ion Sandu de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iaşi), lansarea volumului „Muzee şi şcoli” şi a expoziţiei temporare cu acelaşi nume.

Muzeul de Științele Naturii Roman

La Muzeul de Științele Naturii din Roman, vineri, 18 mai, începând cu ora 9:00 va avea loc vernisajul expoziției „Descendența speciei umane ilustrată prin portrete și fosile”. Aceasta constă din 90 de reconstrucții faciale, reunite pe suprafața a 69 de planșe (format A1), însoțite de 50 de replici ale unor cranii fosile și rămășițe scheletice, care refac traseul evolutiv al speciei umane începând cu primii hominizi care au trăit în urmă cu circa 7 milioane de ani și terminând cu neanderthalienii, una dintre cele mai cunoscute și, în același timp, neînțelese rude ale omului modern. „Intenția acestei expoziții este aceea de a informa, într-o manieră cât mai accesibilă, publicul vizitator căruia, pe lângă experiența vizuală, i se oferă și o cantitate rezonabilă de informație științifică pe care să o poată reține cu o oarecare ușurință. Reconstrucția plastică are o valoare cu totul deosebită în știință și în criminalistică. Prin folosirea programelor computerizate specifice se poate realiza reconstrucția plastică a oricărei ființe descoperite, pornind doar la unele resturi fosile sau chiar urme. Artistul plastic Eduard C. Olaru a creat această expoziție sub expertiza domnului Prof. Dr. Gheorghe Mustață de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, din dorința de a promova teoria evoluției în rândul publicului român. Eduard Olaru este absolvent al Facultății de Arte plastice, Decorative și Design din cadrul Universității de Arte „George Enescu” din Iași și absolvent al studiilor masterale ale aceleiași facultăți”, precizează reprezentanții Complexului Muzeal Județean Neamț.

Muzeul de Artă din Roman

Duminică, 20 mai, ora 15:00, se deschide la Muzeul de Artă din Roman expoziția de pictură a artistului plastic romașcan Mihai Olteanu.

Unul dintre cei mai activi artiști plastici romașcani, revine pe simezele Muzeului de Artă cu cele mai proaspete creații. Născut în anul 1962, la Rediu, județul Neamț, absolvent al Liceului de Artă din Bacău, unde a avut ca profesori pe Gheorghe Velea și Petru Pinca, pictor, grafician, ilustrator și sculptor, Mihai Olteanu expune acum peste 100 de lucrări cu teme diverse: peisaje, portrete, flori, compoziții.

„Cu o putere de creație aparte, Mihai Olteanu și-a cucerit un public numeros, oferind vizualului orchestrări cromatice de mare rafinament, compoziții unitare, portrete care surprind esența spirituală sau psihologică a personajelor, dezvăluind un artist sensibil și plin de dăruire, un spirit meditativ și un etern îndrăgostit de natură și om. Considerat un urmaș al marilor clasici români, Luchian sau Andreescu, Mihai Olteanu oferă adevărate regaluri florale, în care lumina și culoarea desăvârșesc, prin interpretări expresive, strălucitoare și gingașe, în același timp, un spațiu vibrant, prin care florile sunt adevărate ode ale bucuriei, încântării și frumuseții”, menționează reprezentanții Complexului Muzeal Județean Neamț.

Informații detaliate despre manifestările găzduite în aceste zile de unitățile muzeale din județul Neamț sunt disponibile pe site-ul Complexului Muzeal Județean Neamț, la acest link.

 

 

 

Partajează articolul
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

COMENTARII

WORDPRESS: 0