Sunt persoane care nu au făcut nicio plată de la data la care au primit o locuinţă. Procesele în justiţie durează ani şi banii se recuperează cu greu.
Au primit o locuinţă de la administraţia locală, ar trebui să plătească o chirie modică, dar nu plătesc nimic altceva decât avocaţii. Este cazul unor romaşcani care au primit locuinţe tip ANL sau locuinţe sociale, dar au refuzat constant să plătească chiria aferentă apartamentului primit şi utilităţile. „Sunt persoane care nu au plătit nimic de când s-au mutat în locuinţele repartizate, iar noi a trebuit să le acţionăm în judecată. Însă, până a ajunge în faţa instanţei trebuie parcurse mai multe etape: trebuie chemaţi rău-platnicii şi discutat cu ei, se stabileşte un plan de eşalonare a datoriilor. Nu poţi merge în instanţă de prima dată. Apoi, soluţia dată de prima instanţă poate fi contestată şi dosarul se mută la o instanţă superioară. Durează peste doi ani să se ajungă la o soluţie definitivă, irevocabilă şi executorie. În tot acest timp, noi trebuie să plătim facturile pentru utilităţi, facturi care vin la comun, pentru că blocurile ANL au centrale termice la nivel de scară. Recuperarea banilor se face foarte greu şi ne afectează, într-o anumită măsură, activitatea”, a declarat Constantin Damaschin, directorul SC Municipal Locato Serv SA, societate care aparţine Consiliului Local Roman.
Din acest motiv, Constantin Damaschin a propus reprezentanţilor autorităţilor centrale anumite modificări la realizarea acestor locuinţe. „Am vorbit cu un director din cadrul ANL, care m-a întrebat ce ar trebui îmbunătăţit. Consider că renunţarea la centralele de bloc, în favoarea celor de scară, ar fi o idee foarte bună. Dacă ai centrală de apartament, încălzeşti cât vrei de mult sau cât te lasă buzunarul. Acum sunt discuţii: unora le este rece, altora le este prea cald. Alte probleme ţin de venitul celui care primeşte o locuinţă ori de numărul persoanelor care locuiesc acolo, legal sau nu”, a adăugat Constantin Damaschin.
În 2014, juristul SC Municipal Locato Serv SA a deschis în instanţă 34 de acţiuni pentru rezilierea unor contracte şi recuperarea datoriilor.
Comentarii