HomeActualitateNeamt

Monede din Neamţ, căutate la Braşov

Un ofiţer din cadrul IPJ Neamţ a participat la o acţiune  de verificare a anticarilor care s-au reunit la târgul numismatic de la Braşov.

Poliţiştii nemţeni caută monede vechi la târgurile numismatice. Ultima acţiune de acest tip a avut loc sâmbătă, 22 februarie, la târgul filatetic şi numismatic de la Braşov. Acţiunea a fost coordonată de ofiţeri din cadrul Direcţiei de Investigaţii Criminale a Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR), împreună cu poliţiştii de investigaţii criminale specializaţi în protejarea patrimoniului cultural naţional din Braşov, Alba, Caraş-Severin, Constanţa, Hunedoara, Neamţ şi Timiş. „În urma verificării a 125 de participanţi la târgul filatelic şi numismatic, poliţiştii au depistat şapte persoane, cu vârste cuprinse între 35 şi 61 ani, din judeţele Bihor, Buzău, Caraş Severin, Sălaj şi municipiul Bucureşti, care ofereau spre comercializare 154 de monede antice şi medievale.

Din verificări a reieşit faptul că persoanele în cauză nu deţineau documente legale de provenienţă, monedele fiind susceptibile a fi provenite din braconaj arheologic”, se arată într-un comunicat al IGPR.

Cele 154 de monede au fost confiscate şi au fost predate reprezentanţilor Direcţiei Judeţene pentru Cultură Braşov, pentru a fi expertizate. „Am solicitat prezenţa unui ofiţer din Neamţ, deoarece există situri arheologice şi în judeţul dumneavoastră. Monedele confiscate vor fi expertizate de specialiştii de la Direcţia de Cultură, iar la final este posibil ca, printre monedele confiscate, să fie găsite şi unele ce provin de la situri arheologice din Neamţ. Pentru acţiunea în cauză am solicitat prezenţa tuturor ofiţerilor care cunosc fenomenul şi obiectele şi care pot oferi informaţii importante pentru derularea anchetei”, a afirmat comisarul şef de poliţie Liviu Naghi, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Braşov.

În cadrul aceleiaşi acţiuni, poliţiştii au aplicat şapte sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 7.000 de lei, pentru încălcarea prevederilor Legii 12/1990 pentru protejarea populaţiei împotriva unor activităţi comerciale ilicite.

Comentarii

WORDPRESS: 0