Prima paginăSocial

Moldovenii versus stereotipuri și prejudecăți – guest post Cristina Gherghel

Moldovenii versus stereotipuri și prejudecăți – guest post Cristina Gherghel

Dimensiune text

 

 

Nu știu tu, dar eu m-am născut moldoveancă și mi-s mândră de originea mea.
Mi-s mândră în ciuda faptului că unii ne desconsideră pe baza unor criterii pe care nu le înțeleg.
Oare de ce ni s-a dus vestea că nu ne place să venim în contact cu apa?
N-am nici cea mai vagă idee. Eu mă spăl de când mă știu. M-au învățat părinții. Sunt sigură că faci la fel.

Zilele trecute, navigând pe internet, am dat peste o postare în care cineva a împrăștiat în patru vânturi cum că urăște moldovencele.
„Pe toate le urăști?” am vrut să-ntreb, dar am trecut mai departe, că nu te poți certa cu cei ce sunt orbiți de ură.
Dacă un ardelean îți face rău, tu-i urăști pe toți?
Și dacă ai rude, colegi, prieteni ardeleni, îi urăști și pe ei, la grămadă, fără să-ți fi făcut nimic?

L-au luat moldovencele la rost pe omul supărat pe ele, dar n-au avut cu cine vorbi. Tot moldovencele au căzut prost. Tot ele sunt iraționale și nerespectuoase.
Și ne hulesc unii degeaba, acuzându-ne că suntem bețivani și fugim de muncă așa cum fuge șoarecele de mâță.
Și iar mă-ntreb în mintea mea de moldoveancă înrăită: „Toți suntem bețivani și leneși? Că eu muncesc de când mă știu și nu beau să merg pe trei cărări.”

Și apropo de muncă, nu numai că m-am născut moldoveancă, dar m-am născut și țărancă.
De când m-am apucat de scris, unii români mai norocoși așa – mă refer la orășeni și la cei născuți și crescuți oriunde în afară de Moldova – îmi lasă fel de fel de comentarii pe blog legate de obârșia mea.
Un exemplu este: „Te-ai născut la coada vacii și-acum te dai mare scriitoare.”

Dacă noi, românii, ne discriminăm între noi în halul ăsta – orășenii cu țăranii – moldovenii cu transilvănenii și ceilalți din alte regiuni mai faine – de ce ne ofensăm de moarte când străinii ne bagă pe toți în aceeași oală în momentul în care un român calcă strâmb?

Cei care au fost în străinătate au citit titlurile din ziare sau de la televizor legate de activitățile criminale ale românilor. Majoritatea străinilor ne cred pe toți hoți, asasini, mincinoși – oameni fără scrupule practic. Făpturi care ar face orice pentru bani și din orgoliu. Că unii dintre noi sunt grozavi de orgolioși și se iau la harță cu orice ființă care se uită urât la ei.

Poate omul se uită așa, într-o doară, fără măcar să te vadă, că doar n-ai fi buricul pământului. Poate vorbești tare, în limba ta, și străinul nu înțelege și vrea să-și dea seama ce naționalitate ești după fizionomie.

Glumesc. Se uită urât pentru că te-au băgat automat în aceeași oală cu cel pe care l-au dat la televizor dimineață pentru că a spart un bancomat.

Am locuit mulți ani în străinătate și când le spuneam că sunt româncă, aceștia mă priveau mirați, spunând: „Pe bune? Nu arăți deloc a româncă!”
„Cum arată românii?” am întrebat de câteva ori.
Știi ce mi-au răspuns?
„Românii sunt criminali.”

Nu s-au referit la înfățișare. Dacă un străin se uită urât la tine este pentru că mass-media internaționale au făcut din noi, românii, o naționalitate de care să te ferești.
Nu toți străinii ne discriminează fără drept de apel când aud că suntem români, dar, vorbesc din proprie experiență, unii au multe prejudecăți față de poporul român, în general.
N-ar trebui s-o iei personal, că n-ai nicio vină, dar te superi fără să vrei.

Așa cum mă supăr eu când citesc că moldovencele sunt șmechere.
Însă nu-mi pierd vremea să mă contrazic cu unii și cu alții care aruncă cu pietre. N-am cum să-i conving că nu suntem toate o apă și-un pământ.
Din ce văd eu în jur, moldovencele sunt femei care-și iubesc familia, femei harnice, femei frumoase și credincioase.

Dar cel mai mult eu văd cât sunt de puternice că duc atâtea-n spate de când sunt încă mici. Și mi se rupe inima, că nu e drept să fim catalogate instant o rasă inferioară de femei, când eu cred că suntem amazoane.

Nu mi se pare corect ca un moldovean să fie obligat – indirect – să aducă probe concrete în favoarea lui ca să fie considerat român demn de respect.
Oriunde mergi, găsești oameni buni și oameni răi. Moldova nu face excepție.
„Orice pădure are uscăciunile ei.”


CRISTINA GHERGHEL

https://scriitorcristinag.blogspot.com
https://www.facebook.com/autorcristinag

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0