Prima paginăRural

Moldoveni, comuna cu cele mai multe proiecte

Dimensiune text

Inaugurarea proiectului de alimentare cu apă va avea loc în acest an. Noua grădiniță situată între satele Hociungi și Moldoveni va primi 65 de copii.

 

 

Aflat la primul mandat, primarul PDL Marcel Ioan Bîrjoveanu (foto) a reușit finalizarea proiectului de alimentare cu apă, care va fi inaugurat în acest an.
Printre proiectele aflate în derulare de autoritățile locale din Moldoveni se numără construcția unei grădinițe, precum și modernizarea căminului cultural din localitatea Moldoveni.

 

Grădinița din Hociungi, aproape de finalizare

 

65 de preșcolari (45 de copii pentru grupele II și III și 20 de copii pentru clasa pregătitoare) din comuna Moldoveni vor putea desfășura activități într-un sediu nou (foto). Construcția a fost ridicată „strategic”, lîngă parcul comunei, între satele Hociungi și Moldoveni, pentru a putea cuprinde copiii din ambele sate
Grădinița va avea toate dotările, de la apă curentă la centrală termică, de la sistem de supraveghere la televizoare cu plasmă„, a precizat Marcel Ioan Bîrjoveanu, primarul comunei Moldoveni.

Copiii vor desfășura activități într-o construcție cu etaj, realizată pe o suprafață de 230 de metri pătrați. Clădirea cuprinde trei săli de clasă, depozite de jucării pentru toate grupele, cancelarie, cabinet medical, grupuri sanitare. Construcția grădiniței a fost începută anul trecut, de către Proinvest SRL din Piatra Neamț. Grădinița se construiește printr-un proiect integrat cu finanțare europeană cîștigat de administrația locală, care cuprinde asfaltarea a șase kilometri de drum, precum și modernizarea căminului cultural din satul Moldoveni. Inaugurarea grădiniței este programată în toamnă, odată cu începerea anului școlar.

 

Proiectul integrat, în curs de execuție

 

Autorităților locale li s-a aprobat și finanțat un proiect integrat cu fonduri europene, care cuprinde asfaltarea a șase kilometri de drum, precum și modernizarea căminului cultural din satul Moldoveni. Proiectul, cu o valoare de 10.700.000 lei, a fost depus în 2009 și aprobat în 2011. Vor fi asfaltați doi kilometri de drum în satul Moldoveni și patru kilometri în satul Hociungi.

Modernizarea căminului cultural din satul Moldoveni (foto) este un alt obiectiv aflat în atenția administrației.
Am cîștigat un proiect de construcție a unui cămin cultural, prin Compania Națională de Investiții, dar nu am primit finanțare. În aceste condiții, sîntem nevoiți să reabilităm vechea clădire a căminului cultural„, a spus primarul Marcel Ioan Bîrjoveanu.
Construcția este realizată de societatea care construiește și grădinița. Valoarea estimată a lucrărilor, care includ și introducerea utilităților, va fi 883.466 lei. Așezămîntul cultural va fi dotat, conform proiectului, cu aparatură audio și costume populare.

Lucrările la proiectul de alimentare cu apă pentru satul Moldoveni sînt aproape de finalizare. „Proiectul a început în 2007 și este realizat din fonduri guvernamentale. Începerea lucrărilor a fost amînată din cauza unor erori la organizarea licitație. Proiectul a presupus realizarea unei rețele de apă potabilă de 21,5 kilometri, care traversează satul Moldoveni. Lucrarea s-a realizat în proporție de 95%, sătenii urmînd să se branșeze din rețeaua stradală„, a spus primarul comunei Moldoveni.

 

Centru de informare turistică la Moldoveni

 

Unul dintre proiectele care așteaptă finanțare prevede instalarea unui sistem de încălzire ce utilizează energia regenerabilă și panouri solare pentru apa caldă menajeră.
Proiectul are o valoare de 500.000 lei și a fost depus, în decembrie 2010, la Ministerul Mediului, prin programul «Casa Verde»„, a spus primarul comunei Moldoveni.
La începutul anului 2011, autoritățile locale au depus un alt proiect, la Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului, pentru modernizarea drumului comunal Horlești – Moldoveni, pe o distanță de 7,2 kilometri. Tot în 2011, autoritățile locale au depus un proiect la Ministerul Mediului pentru amenajarea unor piste pentru bicicliști, pe o distanță de 10,5 kilometri, de o parte și de alta a drumului județean, proiect care presupune și amenajarea trotuarelor aferente.

Arealul turistic din împrejurimile comunei va putea fi cunoscut prin înființarea unui centru de informare turistică în localitatea Moldoveni, ce se va adresa și comunelor din împrejurimi: Bahna, Secuieni și Români.
Prin acest centru de informare turistică dorim să promovăm localitățile din cadrul comunei. Dezvoltarea infrastructurii rutiere și introducerea utilităților vor conduce la inițierea, în comuna noastră, a unor activități turistice generatoare de venituri„, a spus Marcel Ioan Bîrjoveanu.

Vechiul cămin cultural din satul Hociungi va fi dărîmat și în locul lui va „răsări” un punct sanitar nou, care îi va deservi pe cei 1.200 de locuitori ai localității. Cum preșcolarii din satul Hociungi vor avea o grădiniță nouă, corpul de școală în care aceștia desfășoară activități va fi transformat în cămin cultural.

COMENTARII

WORDPRESS: 0