Moldova şi Siretul, sub monitorizare din cauza ploilor abundente

HomeSocial

Moldova şi Siretul, sub monitorizare din cauza ploilor abundente

 

inundatii 2010 MoldovaServiciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă  (SVSU) Roman este, încă de acum o săptămână, în alertă, instaurându-se permanenţa monitorizării efectelor precipitaţiilor pe străzi, precum şi pe nivelul râurilor Moldova şi Siret.

Pe lângă monitorizarea efectelor precipitaţiilor asupra celor două râuri, specialiştii SVSU au intervenit şi continuă acţiunea de eliminarea a efectului de băltire sau acţiunea de evacuare a apelor acolo unde reţeaua de canalizare nu face faţă precipitaţiilor. În acest sens, se monitorizează permanent cartierele Bălcescu şi Petru Rareş, dar şi zone ca Favorit sau Mihai Viteazu – unde reţeaua este subdimensionată faţă de cantitatea mare de precipitaţii din ultimele 24 de ore.

Conform declaraţiei şefului SVSU, Daniel Ursu, pe râurile Moldova şi Siret nu sunt probleme deosebite, în ciuda faptului că judeţul nostru şi nordul ţării se află sub cod portocaliu de precipitaţii. „Am cerut firmei de asigurare a salubrizării în oraş să desfunde geigherele, astfel încât să nu avem disfuncţionalităţi pe străzi, din cauza precipitaţiilor. Mai mult, fiind sub cod portocaliu, suntem permanent în alertă, monitorizând atât străzile, cât şi nivelul râurilor. Pe Moldova şi Siret, la acest moment, debitul este de 20 de metri cubi pe secundă, nivel care nu trebuie să ne îngrijoreze, dar pe care-l monitorizăm în permanenţă”, a declarat Daniel Ursu, şeful SVSU, în cursul după-amiezii de joi, 2 iunie.

La inundaţiile din 2008 şi 2010, debitele cele două râuri erau mult mai mari. Mai exact, în 2010, Siretul în zona Gâdinţi înregistra 1.700 metri cubi pe secundă, având în zona Rotunda – Buruieneşti chiar şi 2.400 metri cubi pe secundă. În anul 2005, apele Siretului au atins, în zona cartierului Nicolae Bălcescu, un debit maxim de 919 metri cubi pe secundă, iar în anul 2008, în aceeaşi zonă, Siretul a ajuns la un debit de 1.875 metri cubi pe secundă, depăşind înălţimea normală cu 7,75 metri. Ca o comparaţie, pe timp de vară, debitul normal al Dunării ajunge la 2.800 – 3.000 de metri cubi pe secundă.

 

Comentarii

WORDPRESS: 0