Prima paginăReligie

Mitropolitul Visarion Puiu va fi evocat la Roman, Paşcani şi Mănăstirea Neamț

Dimensiune text

visarion puiuMitropolia Moldovei şi Bucovinei, Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului şi Asociaţia „Mitropolit Visarion Puiu” organizează la Roman, Paşcani şi Mănăstirea Neamţ, în perioada 26 – 28 februarie, Zilele Mitropolit Visarion Puiu, ediţia a XX-a. Prin această manifestare se doreşte promovarea vieţii şi activităţii marelui ierarh român.

Programul manifestărilor va începe joi, 26 februarie, la Catedrala Arhiepiscopală „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Roman, cu o slujbă de  pomenire şi un cuvânt evocator în memoria mitropolitului Visarion Puiu. Muzeul de Istorie din Roman va găzdui un simpozion internaţional dedicat mitropolitului, în care participanţii vor vedea, pentru prima dată, dosarul de condamnare al mitropolitului.

La simpozion vor participa preoţi din ţară şi din străinătate, istorici, oameni de cultură, autorităţi locale, membri ai Asociaţiei „Mitropolit Visarion Puiu”. În programul manifestărilor este inclus un pelerinaj „Pe urmele lui Visarion Puiu la Paşcani şi Mănăstirea Neamţ”. La Roman, Paşcani şi Mănăstirea Neamţ se vor oficia slujbe de pomenire în memoria mitropolitului Visarion Puiu, la împlinirea a 137 de ani de la naşterea sa.

Visarion Puiu s-a născut la 7 februarie 1879, la Paşcani. A  urmat cursurile seminariilor din Roman şi Iaşi şi ale Facultăţii de Teologie din Bucureşti. A fost hirotonit ierodiacon la Roman, apoi diacon la Catedrala Episcopală. A fost mitropolit al Transnistriei în perioada 1942 – 1944. Dup război, în august 1944, s-a refugiat în vestul Europei şi, din septembrie 1949, s-a stabilit în Franţa. În anul 1946, a fost judecat şi condamnat la moarte de Tribunalul Poporului din Bucureşti. Visarion Puiu a rămas la Paris, unde a condus între 1945 – 1958, o eparhie din cadrul Bisericii româneşti. A murit în 1964. Mitropolitul a fost reabilitat post-mortem de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, la 25 octombrie 1990.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0