Prima paginăActualitate

Mită electorală cu uniforme și mâncare

Dimensiune text

Polițiștii instrumentează un caz de mită electorală la Văleni. Reprezentanți ai primăriei din comună ar fi oferit sătenilor uniforme militare pentru a vota candidatul USL. Elena Udrea este acuzată că a oferit mese gratuite romașcanilor pentru a fi votată. Toate sesizările sunt verificate de polițiști.

 

 

Cu cât se apropie data alegerilor, cu atât se ascute lupta electorală. Săptămâna trecută, la Biroul Electoral Județean a fost depusă o sesizare cu privire la faptul că, în ziua de 20 noiembrie, două persoane, cu vârstele de 43, respectiv 37 de ani, au distribuit cetățenilor din comuna Văleni obiecte de vestimentație de tip militar, în scopul de a-i determina pe aceștia să voteze candidații unei alianțe politice la alegerile parlamentare. Acuzațiile au fost formulate împotriva USL, de Gabriela Mirăuță, șefa de campanie a candidatului ARD pentru Colegiul 6 Camera Deputaților, Viorel Strungariu.

După ce a primit sesizarea, Biroul Electoral Județean (BEJ) Neamț a transmis-o spre soluționare Postului de Poliție Văleni. La începutul acestei săptămâni, reprezentanții Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ) Neamț au transmis către BEJ Neamț și răspunsul. În document este menționat faptul că se află în lucru un dosar penal pentru că Dan Relu Grigore, viceprimar al comunei Văleni, a oferit haine de tip militar în scopuri electorale.

„În cauză a fost întocmit dosar penal, polițiștii efectuând verificări pentru a stabili dacă s-au încălcat prevederile art. 55, alin. 1, din Legea 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputaților și Senatului, urmând ca, la finalizarea cercetărilor, să fie propusă soluția legală prin Parchetul de pe lângă Judecătoria Roman”, a afirmat subcomisarul Cătălina Bădeanu, purtătorul de cuvânt al IPJ Neamț.

Conform reprezentanților Ministerului Apărării Naționale, „în anul 2012, într-o singură unitate din Garnizoana Roman s-au executat activități de casare prin tăiere, sfâșiere și alte operațiuni specifice a unor articole de resortul echipament (îmbrăcăminte, lenjerie de corp, lenjerie de pat), care, ulterior, au fost preluate în evidența contabilă ca deșeuri de echipament și folosite la activitățile de întreținere a tehnicii și armamentului. Tot anul acesta, în conformitate cu prevederile legislației în vigoare, instituții publice din județul Neamț au solicitat Secției Valorificări a Comandamentului Logistic Întrunit din cadrul Ministerului Apărării Naționale și au primit aprobarea transferului fără plată a unor articole de resortul echipament aflate în gestiunea UM 01408 Roman”, se arată într-un comunicat remis Ziarului de Roman. Altfel spus, mai multe primării din județ au primit haine militare scoase din uz, urmând ca reprezentanții autorităților locale să decidă cine le va primi. De regulă, aceste uniforme sunt oferite, cu tilu gratuit, persoanelor nevoiașe.

La BEJ Neamț au mai fost depuse două reclamații, marți, 27 noiembrie. „Într-o sesizare trimisă prin e-mail, președintele unei asociații de proprietari de pe strada Gloriei, din Roman, ne-a adus la cunoștință faptul că, marți, în jurul orei 16.30, unii dintre președinții de asociații din oraș au fost invitați la cantina Liceului Tehnologic «Vasile Sav», la o masă oferită de Elena Udrea, candidatul ARD pentru Colegiul 4 Camera Deputaților, și Laurențiu Leoreanu, primarul municipiului Roman. Scopul oferirii acelei mese ar fi unul electoral, conform sesizării. Noi am transmis Poliției sesizarea și am cerut să se verifice și să se ia măsurile necesare”, a afirmat judecător Valentina Baciu, purtătorul de cuvânt al BEJ Neamț.

Tot marți, Liviu Brătescu, candidatul USL pentru Colegiul 4 Camera Deputaților, a depus o sesizare la BEJ Neamț prin care reclama faptul că Elena Udrea a eludat dispozițiile legii cu privire la produsele electorale. Legea prevede că produsele cu caracter electoral nu trebuie să depășească valoarea de 10 lei, iar, conform reclamației depuse la BEJ Neamț, Elena Udrea a împărțit în Piața Centrală din Roman sacoșe care conțineau geacă de fâș, căciulă, fular, mănuși și brichetă.

Ce spune legea

 

În conformitate cu Ordonanța de Urgență a Guvernului privind modificarea art. 55 al Legii nr. 35/2008, promisiunea, oferirea sau darea de bani, bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze un anumit competitor electoral ori un anumit candidat, precum și primirea acestora de către alegător, în același scop, constituie infracțiuni și se pedepsesc cu închisoare de la șase luni la cinci ani. Tentativa se pedepseste.

Distrugerea, deteriorarea, murdărirea, acoperirea prin scriere sau în orice mod a listelor electorale, a platformelor program afișate sau a oricăror alte afișe ori anunțuri de propagandă electorală tipărite constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 1.000 lei până la 2.500 lei.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 14
 • Gherasim 9 ani

  La astfel de acuze din partea celor de la USL conform carora Elena Udrea da de mancare oamenilor in schimbul votului vor fi zilnice… La ce ne putem astepta la altceva din partea acestora?? Nu stiu decat sa acuze, sa minta si sa se manifeste ca-n piata… Elena Udrea nu cred ca are nevoie sa dea mese calde oamenilor sau alte lucruri de acest gen.. Dupa cum am vazut, aceasta face campanie intr-un alt mod decat cei de la USL si anume prin fapte, nu prin vorbe sau mita…..

 • emultesiegrele 9 ani

  Pai nu stie toata lumea ca Nutica ofera mereu mese festive?! Banuiesc, pe cheltuiala contribuabilului romascan.

  • GIGEL MARUTA 9 ani

   CE TOT AVETI CU UDREEA ? NU MAI VENITI CU FEL DE FEL DE ACUZATII TOTI SUNTETI CINSTITI ?

 • MIhai 9 ani

  Dar despre USL de ce nu scrie doamna reporter??? USL-ul a dat de mancare la restaurant BRADUL din Roman unde au fost invitati (obligati) sa participle 20 de profesori din fiecare scoala chipurile sa discute despre Legea Educatiei, discutia fiind cu totul una politica. Oare doamna reporter o fi de la USL? Sau nu are voie sa scrie despre …?

 • Grigore 9 ani

  Vad ca si in presa locala se duce aceeasi manipulare ca in cazul Antena 3!! Numai minciuni si barfe pe care le preluati din zbor, iar rezultatul este unul mincinos si defaimator!!

 • john 9 ani

  Nu stiu daca e adevarat cu mesele festive , dar daca este , nu am nimic impotriva … un blid cald de mancare nu strica nimanui ., si mai mult nu te fortzeaza nimeni sa votezi cu cineva , mananci si taci , mergi inchis …inca ceva , daca este adevarat , domnilor , dati mai multa mancare , sa nu ne ramana decat sa platim facturi , si viata o sa fie mai buna ….

 • Croitoru Constantin 9 ani

  Imparte Nuti in stanga si in dreapta poate poate mai castiga niste voturi. Din pacate pentru ea imparte degeaba, o sa ramana cu p…. in mana dupa alegeri

  • Gherasim 9 ani

   Stai linistit, ca cel care da mese festive romascanilor este Bratescu, ba chiar s-a inregistrat si o plangere la politie impotriva acestuia ca a fost prins cand tinea discursuri in fata celor care le oferise o gustare calda… Nu este nici o problema in asta, fiecare isi face campanie cum stie dar sa nu dea vina pe altii pentru ceea ce face el…

 • gicu 9 ani

  Lasa sa manance si gura lor( Romascanilor) acuma ,ca ei ne mananca 4ani si uita de noi dupa ce sunt alesi .

  • Dobre 9 ani

   Liviu Bratescu a uitat de romascani si fara sa fie ales, dapoi daca ar mai ajunge si in parlament…!? Oricum, Bratescu nu are nici o sansa in fata Elenei Udrea si probabil este constient si el de acest lucru, dar totusi incearca pe toate fronturile sa mai prosteasca din electoratul romascan cu tot felul de sirleticuri ieftine si lipsite de onestitate…

 • nu este un lucru rau ca,dau de mancare romascanilor fiindca omul voteaza tot pe cine vrea el ,acest lucru nu anseamna ca ,daca mia dat o masa X sau Y obligat al voi vota pe acel candidat ,an cabina de vot intri singur asa ca ,nu vad nimic rau an acest sens

 • claemi 9 ani

  Chiar daca dau la pensionarii romascani „o masa”,mai fac si ei o pomana,caci la cit au furat nici nu se simte la buzunar!
  Cit despre vrajelile lor,trebuie sa fii PREA CREDUL,sa crezi ca vom trai mai bine cu A.R.D. sau cu U.S.L.! Au tot fost in fruntea tarii si NIMIC nu au facut pentru TARA!
  EXISTA SI ALTE VARIANTE,CU PARTIDE NOI,OAMENI NOI CARE DORESC SA FACA CEVA PENTRU NOI TOTI!

 • votant 9 ani

  Sa-i vezi pe bietii oameni de pe la tara imbracati in haine militare ,e ca si cum s-ar fi intors din razboi sau s-ar pregati de o lupta impotriva cuiva.Sper ca multi nu vor folosi aceste haine,care ar da o imagine si mai saracacioasa si umilitoare lor ,cat si satului respectiv.Chiar nu s-a mai gasit alta destinatie acestor lucruri si de ce armata romana ,bugetara,isi permite sa arunce lucruri facute sa le fie de prisos??Doamne , in ce tara traim!?Este speculata saracia si mizeria in care taiesc unii semeni,care sunt folositi tocmai in campaniile electorale,apoi sunt uitati de lume si de cei care pretind ca sunt alesii lor,ai nostri.N-am scapat de cozile de pe timpul lui Ceausescu,ele s-au transformat in gramezi compacte de oameni care intind mana dupa ceva de pomana;fasole sau sarmale,aghiazma sau anafura,steaguri si baloane,brighete si chibrituri,pixuri si calendare,iar m,mai nou ,haine militare.Incredibil! Intr-o zi poate ii vom vedea distribuind halatele medicilor plecati din tara, uniformele politistilor sau jandarmilor,ori tinutele dansatorelor la bara,ca doar asta viseaza multe tinere;sa devina foto-model sau dansatoare.Daca lucrurile merg asa,inseamna ca viitorul este incert si sumbru!

 • Rusu Mircea Florin 9 ani

  EU IL VOTEZ PE CHELARU,FACETI SI VOI LA FEL.
  E UN OM MARE,PENTRU CINE L-A CUNOSCUT SI PENTRU CINE NU L-A CUNOSCUT