HomeNeamt

Mită, bătăi și șantaj în lupta electorală

Campania electorală și ziua de alegeri au atras 92 de sesizări și plîngeri la Poliție. Încălcarea legii electorale, în unele cazuri, s-a finalizat cu dosare penale și o trimitere în judecată. În 2008, reclamațiile privind incidente electorale s-au soldat cu neînceperea urmăririi penale.

 

Alegerile, precum și perioada de campanie electorală reprezintă, pentru mulți cetățeni dorința de a se evidenția și de a ieși învingători din jocul politic. Și, cum deviza „scopul scuză mijloacele” este des aplicată în politică, faptul că lupta electorală mai trece și pe lîngă lege nu mai miră pe nimeni. La scrutinul de duminică, 10 iunie, la Inspectoratul de Poliție al Județului Neamț s-au primit 92 de sesizări, cele mai multe vizînd probleme electorale. Dintre acestea, cinci s-au concretizat în dosare penale, dosare care se află acum în cercetare.

La alegerile locale precedente, Poliția municipiului Roman și posturile de poliție arondate au înregistrat șapte sesizări care au făcut obiectul unor dosare penale. Din toate aceste dosare penale, unul singur s-a finalizat cu trimiterea în judecată a vinovatului.

Spre exemplu, Postul de Poliție Săbăoani a fost sesizat despre faptul că, în zilele de 31 mai 2008 și 1 iunie 2008, Aurel D., de 52 ani, din comuna Săbăoani, a oferit băuturi alcoolice diferitelor persoane pentru a vota cu un anumit candidat. Dosarul a fost soluționat cu propunere de trimitere în judecată.

În data de 28 mai 2008, persoane necunoscute au distribuit materiale electorale care conțineau informații împotriva unui funcționar din cadrul Primăriei municipiului Roman, în care acesta este acuzat de săvîrșirea infracțiunii de mită electorală. Dosarul penal a fost soluționat cu propunere de neîncepere a urmăririi penale.

Poliția municipiului Roman a fost sesizată, în ziua de 15 iunie 2008 (în ziua celui de-al doilea tur de scrutin), despre faptul că a fost depistată Alexandra P., de 19 ani, din Roman, în timp ce fotografia buletinul de vot cu telefonul mobil. Dosarul penal a fost soluționat cu propunere de neîncepere a urmăririi penale.

În ziua de 15 iunie 2008, în jurul orei 13.10, un echipaj de poliție din cadrul Poliției municipiului Roman l-a depistat pe Ilie B., de 34 ani, din Roman, în timp ce oferea lui Ionuț D., de 18 ani, și Paula O, de 19 ani, ambii din Roman, cîte 50 de lei pentru a vota un anumit candidat.  Dosarul a fost soluționat cu propunere de scoatere de sub urmărire penală și aplicarea unei sancțiuni cu caracter administrativ.

În ziua de 15 iunie 2008, Poliția municipiului Roman a fost sesizată despre faptul că, la o secție de votare din Roman, a fost depistată Maria H., de 22 ani, din Roman, în timp ce filma buletinul de vot cu telefonul mobil. Dosarul penal a fost soluționat cu propunere de neîncepere a urmăririi penale.

De asemenea, polițiștii au mai cercetat o sesizare de calomnie, instigare la calomnie, uz de fals și fals în declarații prin care se arată că, la instigarea unui reporter, mai multe persoane au declarat într-un reportaj de televiziune că un candidat la funcția de primar ar fi dat mită electorală. Dosarul a fost soluționat cu propunere de neîncepere a urmăririi penale. Un alt dosar penal a fost întocmit pentru că un cetățean a violat secretul votului. Dosarul a fost soluționat cu propunere de neîncepere a urmăririi penale.

Probleme au fost și la alegerile parțiale din august 2011, cînd Adrian Rădulescu și Liviu Harbuz s-au luptat pentru a ocupa locul de parlamentar al regretatului Victor Surdu. Atunci, Liviu Harbuz a fost implicat într-o bătaie generală între simpatizanții săi și cei ai lui Rădulescu. Reclamațiile de lovire sau alte violențe au fost soluționate cu propuneri de neîncepere a urmăriri penale.

Cel mai recent dosar penal care are legătură cu alegerile a fost înregistrat marți, 12 iunie. Polițiștii de la Roznov au fost sesizați, prin apelul unic de urgență 112, de Vasile C., care a candidat pentru Primăria Girov, despre faptul că a primit un SMS pe telefonul mobil, prin care i se solicită să dea unei persoane necunoscute suma de 500 lei, pentru a nu face publice imagini din timpul campaniei electorale în timp ce oferea mită electorală. Polițiștii au organizat flagrantul și l-au reținut pe un tînăr de 23 de ani, acesta urmînd a fi prezentat Parchetului de pe lîngă Judecătoria Piatra Neamț, cu propunere de arestare preventivă.

Comentarii

WORDPRESS: 0