„Misterele din fereastră”, expoziție a pictorului Aurel Stanciu, la Muzeul de Artă din Roman

HomeCultural

„Misterele din fereastră”, expoziție a pictorului Aurel Stanciu, la Muzeul de Artă din Roman

 

misterele din fereastra aurel stanciuVineri, 24 februarie, la ora 16, Muzeul de Artă din Roman  şi Uniunea Artiștilor Plastici (UAP) – filiala Bacău invită publicul iubitor de artă la vernisajul expoziţiei personale de pictură  „Misterele din fereastră”, a pictorului Aurel Stanciu.

Născut la 25 ianuarie 1945, în comuna Prisăcani, judeţul Iaşi, Aurel Stanciu este absolvent al Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din Bucureşti, secţia muzeologie. Din anul 1989, a început să predea arte vizuale la Liceul de Artă „George Apostu” din Bacău, iar în anul 2009 a susţinut, la Universitatea de Vest din Timişoara, teza de doctorat cu tema „Porţile monumentale româneşti – element specific al arhitecturii populare din zona Trotuşului“.

„A participat, de asemenea, cu lucrări în bienale de pictură, grafică şi sculptură organizate la Sala Dalles, Bucureşti, în expoziţii din Budapesta, Deva, din 1970 la toate Anualele filialei UAP Bacău – fiind desemnat «Artistul anului» în 2011 – , Iaşi, Centrul de Cultură «George Apostu» Bacău, Wiesbaden, Germania, în expoziţiile taberelor de creaţie Măgura, Berzunţi şi Valea Uzului, şi Saloanele Moldovei, în cadrul cărora, la ediţia din 2011, a primit Premiul UAP din Republicii Moldova. Timp de zece ediţii a fost organizator al Taberei Naţionale de Artă «George Apostu» Poiana Sărată – Valea Uzului, Valea Budului Bacău (cu elevi din licee de artă, clasele IX-XII) şi organizatorul celor opt Saloane Naţionale de Artă cu lucrările din Tabăra «George Apostu».

Lucrările sale sunt prezente în colecţii particulare din România, Polonia, Ungaria, Olanda, Israel, Germania, Anglia, Republica Moldova, Italia, Ucraina, precum şi în instituţii publice şi muzee din ţară şi din străinătate. A participat în tabere internaţionale de creaţie din Polonia, Ungaria, Ucraina, Republica Moldova, este autor al unor comunicări ştiinţifice precum «Mioriţa – izvor al tradiţiilor româneşti», «Poarta sărutului – poarta cultă», sau «Poarta monumentală din Berzunţi, Bacău» şi a contribuit în elaborarea unor proiecte ştiinţifice. De asemenea, a întemeiat, împreună cu artiştii Ştefan Pristavu, Mihai Butnaru şi Mihai Semenov, grupul «Penelul Alb»”, a precizat muzeograf Mihaela Ciobanu, din cadrul muzeului de Artă din Roman.

 

Comentarii

WORDPRESS: 0