Prima paginăCultural

Mirela Zeța, Iulia Samson și Cristian Pascariu ajung la Roman la IDEO IDEIS #15

Mirela Zeța, Iulia Samson și Cristian Pascariu ajung la Roman la IDEO IDEIS #15

 

Cea de-a 15-a ediție a Festivalului de Teatru Tânăr IDEO IDEIS se întâmplă în perioada 5 – 9 august, în nouă orașe din țară. Pe lângă Alexandria, locul în care a luat naștere inițiativa, anul acesta se adaugă pe hartă București, Baia Mare, Botoșani, Buzău, Câmpina, Roman, Sibiu și Timișoara.

Contextul neobișnuit al acestui an a lansat o provocare pentru organizatori, care au fost motivați să găsească soluții inovative prin care experiența de învățare să rămână autentică, în același timp prioritizând siguranța și sănătatea participanților. Festivalul crede în educația făcută cu grijă și ia o formă nouă: anul acesta, tinerii din trupele de teatru și participanții individuali nu se vor mai întâlni cu toții la Alexandria, ci vor primi în orașele lor capsulele IDEO IDEIS – 9 echipe formate din 2 traineri și un mentor. În plus, în fiecare oraș va exista o mini-redacție, formată din adolescenți, care va documenta întâlnirea comunității lor cu festivalul, informează organizatorii.

Toate întâlnirile se vor întâmpla în aer liber, respectând regulile de distanțare socială și tot setul de norme de protecție reglementat de autorități. În cazul în care contextul o va cere, organizatorii sunt pregătiți să mute activitățile în mediul online.

Astfel, în Roman adolescenții se vor întâlni, în 4 din cele 5 zile de festival, la Atelierele de Teatru Tânăr cu Iulia Samson, iar la Atelierele de Măiestrie (film), cu Cristian Pascariu. Activitatea celor două tipuri de ateliere intensive are rolul de a dezvolta abilitățile creative ale participanților, într-un context complet de lucru și învățare.

Iulia Samson a crescut ca trainer împreună cu festivalul în cele zece ediții de participare. Când nu e la IDEO IDEIS, colaborează cu Teatrul Bulandra, unteatru sau Teatrul Excelsior. Printre spectacolele ei cele mai recente se numără „Interzis sub 18 ani” (r. Lenuș-Teodora Moraru, 2015), „TimeAholics” (r. Anca Ciuclaru, 2017) și „Minunata lume nouă” (r. Catinca Drăgănescu, 2018). Cristian Pascariu este regizor de film și scenarist, pasionat de educație, terapie prin artă și de integrarea părților vizuale în spectacole de teatru. Filmele sale de scurtmetraj au circulat în peste 70 de festivaluri internaționale de film. În prezent, lucrează ca regizor și scenarist cu diverse case de producție din București și pregătește primul său proiect de lungmetraj. În 2012, împreună cu colegii de la Create.Act.Enjoy, a pus bazele celui mai complex proiect de terapie prin artă din România.

Actrița Mirela Zeța este mentorul care, timp de două zile, va inspira adolescenții din Roman. Aceștia vor lua parte la un schimb de know-how intergenerațional, în care prim-planul aparține artei și îndrumării într-un sens cultural mai larg. Mirela Zeța a colaborat încă din anul 2 de facultate cu Teatrul de Comedie unde a jucat numeroase spectacole – „A 12-a Noapte” și „Ce formidabilă harababură” (r. Gelu Colceag), „Avarul Îndrăgostit” și „Steaua fără nume” (r. Vlad Massaci), „Cântăreața cheală” (r. Victor Ioan Frunza), „Spiritul de familie” (r. Radu  Beligan) și „Shylock” (r. Horațiu Mălăele). Mirela a fost o prezență constantă și pe micile ecrane pentru producții precum „Ultimul stinge lumina”, „Gala umorului”, „Mondenii” sau „Atletico textila”. În 2008 a făcut parte din distribuția lungmetrajului „Restul e tăcere”, în regia lui Nae Caranfil.

În plus, departamentul de dezvoltare comunitară IDEO IDEIS, în parteneriat cu AIVImedia.hub și ASAP România, propune pentru ediția aniversară a Festivalului de Teatru Tânăr un program de jurnalism comunitar pentru adolescenți. Aproape 30 de tineri au fost selectați să facă parte din mini-redacțiile IDEO IDEIS care vor documenta povești din orașul lor la întâlnirea cu festivalul și vor redacta tradiționala gazetă COLAJ.

„Jurnalismul comunitar nu este neapărat o abordare răspândită la noi, însă există. Și pentru că IDEO IDEIS a fost mereu un festival tânăr, iar odată cu asimilarea tot mai profundă a ideii de dezvoltare comunitară, integrarea conceptului media.hub a părut firească. Dezvoltarea comunitară pornește de la vizibilitate, de la integrarea vocilor membrilor săi în peisajul general. Asta încercăm să facem anul acesta la COLAJ: avem voci tinere din cele 9 orașe implicate, care spun din poveștile comunității, așa cum le înțeleg ei. Facem COLAJ comunitar, practic. Aducem oamenii mai aproape de oameni în interiorul comunității”, a declarat Iulia Dromereschi, fondatoarea programului AIVImedia.hub.

Toate detaliile despre evenimentele speciale, precum și programul complet al festivalului vor fi publicate curând.

IDEO IDEIS este un festival cultural pentru comunitate și, în același timp, un eveniment dedicat procesului de educație non-formală pentru tinerii liceeni din România. Structura festivalului este unică în peisajul festivalurilor de teatru din țară și are rolul de a-i ajuta pe participanți să-și îmbunătățească abilitățile de comunicare, să capete încredere în ei înșiși și să interacționeze cu tipuri de modele relevante pentru dezvoltarea lor personală și profesională. IDEO IDEIS este un proiect organizat de Asociația T.E.T.A., cu sprijinul Ministerului Culturii, proiect Cultural Co-Finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

 

 

 

Foto main: IDEO IDEIS 2019 – photocredit Adi Bulboaca

 

 

Partajează articolul
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

COMENTARII

WORDPRESS: 0